Питай счетоводител #10

Какъвто и счетоводен въпрос да те мъчи, сподели го в коментарите със счетоводителя Стефка Василева – ще ти олекне. Първите 10 коментара ще получат отговор до вторник, края на деня.

Безплатната, онлайн счетоводна консултация е добра стъпка към по-стабилна свободна практика, не я пропускай.

безплатна консултация, онлайн консултация, счетоводна консултация, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

п.с. Всички коментари се одобряват ръчно и лично от мен по реда, по който са написани. Бъди спокоен, ако не видиш коментара си веднага, значи не съм онлайн и ще излезе малко по-късно.

Важно! Следващата безплатна, онлайн счетоводна консултация ще е в средата на юли.

===

счетоводител, свободна практика, фрийланс, фрийлансър, данъци и осигуровки, accounting-sofia.comСтефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

17 comments to “Питай счетоводител #10”
 1. Здравейте,

  рубриката ви е изключително полезна, прочетох предишните издания, но още имам неясноти по моя въпрос.
  Аз работя на трудов договор и отделно 10-15 пъти годишно извършвам услуги по граждански. Проблемът е, че за някои клиенти, особено чуждестранни, гражданският договор утежнява работата и искат да им издам фактура. Прочетох какви са вариантите за мен и считам, че за този обем работа ми остава единствено варианта свободна професия.

  Бих искала да ви попитам какви осигуровки следва да плащам като СОЛ, осигурено на минималния праг, ако работя като такова само в определени периоди и прекъсвам дейност в останалото време ? Например: регистрирам се и работя от 5 до 8ми юли и прекъсвам дейност, нямам дейност за август и т.н.
  Благодаря Ви за отделеното време!

  • Здравейте,
   Радвам се, че рубриката е от полза за Вас.
   Като предоставяте услуги на клиенти от чужбина е важно да уточним дали те са от ЕС или от трети страни. В зависимост от това, задълженията, които произтичат са различни. В някои случаи трябва не само да имате регистрация като специалист на свободна практика, за да издавате фактури, а и регистрация по ЗДДС.
   Когато имате регистрация като специалист на свободна практика, и подадете декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице, то Вие имате право да подавате декларация и за прекъсване на дейността за месеците, в които няма да упражнявате дейност. А за месеците, в които имате дейност, минималния осигурителен доход, на който можете да плащате осигурителните вноски, е 560 лв., като размера на осигуровките е 175,28 лв. месечно, ако изберете да се осигурявате и за общо заболяване и майчинство; или 155,68 лв., ако не изберете да се осигурявате за общо заболяване и майчинство.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Вярно ли е, че от тази година трябва когато се издава фактура на клиент регистрирани по ЗДДС задължително при издаване на фактурата да се прави проверка във VIES? Ако няма интернет връзка на мястото където се издава фактурата как ще се направи такава проверка?

  • Здравейте,
   Когато издавате фактура към данъчно задължено лице, е редно да направите справка в информационната система за обмен на ДДС информация между държавите членки на ЕС (VIES) дали предоставения от клиентът VAT номер е валиден.

 3. Здравейте,

  Имам следният казус: платен домейн и хостинг в България от български гражданин живеещ в друга страна от ЕС (започва да работи на свободна практика, като основно финансовите средства ще постъпват на база сайта) къде трябва да плаща данъци и осигуровки като фрийлансър? Всички дейности, които ще се извършват няма да бъдат от България, възможно е от услугите да се възползват и български ФЛ/ЮЛ.

  Благодаря предварително за отговора и отделеното време!

  • Здравейте,
   Домейна и хостинга нямат никакво отношение с това къде дадено лице изпълнява своята дейност.
   По принцип не би било пречка лицето да си плаща данъците и осигуровките в страната, но има много условности в законодателството, които биха направили това невъзможно.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте,възможно ли е вместо всеки месец да се плащат осигуровки,при условие че има различни постъпления през отделните месеци, а и празни месеци,да се плащат в края на годината,като печалбата се раздели на 12 месеца и ако печалбата е под 560 лв да не се плащат данъци и осигуровки.Поздрави

  • Здравейте,
   Всеки месец трябва да се подава Декларация образец 1 за дължимите осигурителни вноски и съответно да се плащат дължимите суми по тях.
   За месеците, в които няма дейност, можете да подадете декларация за прекратяване на осигуряването като самоосигуряващо се лице.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте,
  Самоосигуряващо лице съм, с регистрация по Булстат. През годината внасям осигуровки въз основа на минималната работна заплата. С ГДД накрая изравнявам осигуровките и се получават на максималния осигурителен праг. Въпросът ми е в бъдеще когато се случат изчисления за пенсия или пък болничен лист – ще се вземе ли под внимание че съм плащала осигуровки на максималния осигурителен праг или ще се гледа как съм се осигурявала всеки месец на минималния осигурителен праг?

  • Здравейте,
   Когато накрая на годината правите изравняване на осигурителните вноски, се взема под внимание дохода, на който реално сте заплатили осигуровки. Т.е. ако правите изравняване до 3000 лв., то се взема предвид тази сума.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте, имам фирма от 1 година, аз съм собственик и управител.. други служители няма, занимавам се с уеб дизайн и ми се налага на месец да вадя по 2-3 фактури.. въпроса ми е имам ли нужда изобщо от счетоводител през годината (освен годишното прикл.) и какво би станало ако няколко месеца спра да плащам и осигуровките си (освен здравните), мога ли през този период да извадя няколко фактури ако ми се наложи.. тъй като дейността ми не е голяма.. ми е много трудно да плащам всеки месец по 250-300 лв. за осиг. счет. и тн. за фирмата

  • Здравейте,
   Когато фирмата упражнява дейност, трябва да има управител, който се осигурява. За месеците, в които няма дейност, можете да подадете в НАП декларация за прекратяване на осигуряването като самоосигуряващо се лице и да не плащате осигурителни вноски. Но тогава не може да издавате фактури.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте. Ще започвам работа на договор по заместване. Срока на договора ще е две години.Интересува ме, ако забременея имат ли право да ми прекратят договора и мога ли съответно да изляза в майчинство, както е на безсрочен трудов договор. Благодаря

  • Здравейте,
   Когато сте наета на договор по заместване имате право да ползвате болничен за временна неработоспособност, както и да излезете в отпуск за отглеждане на дете.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 8. Попълване на приложение 9 към ГДД за 2018 г/

  Добър ден! Трябва да пусна коригираща годишна данъчна декларация за 2018 г. като попълня и доходи от трудов договор в Испания. Събрах брутните суми на месечните възнаграждения, внесените лични осигуровки, данък върху доходите. Умножих ги по фиксирания курс на БНБ за еврото.

  Не зная как да попълня приложение 9, част 1 за освобождаване с прогресия и съобразно българското вътрешно законодателство.

  В какви графи какви суми да впиша? Какъв кодът на този вид доход – колона 3 ?

  Брутния доход в лева, включително платения данък / върху доходите от трудовия договор?/ – предполагам, че нанасям в графа 4.

  “Нормативно определените разходи” от колона 5 предполагам, че не се отнася за трудовите договори.

  В колона 6 трябва ли да впиша общата сума от удържаните ми лични осигурителни вноски по трудовия договор в Испания? Тогава ще се получи много голяма разлика в данъчна основа и съответния ДДФЛ по ТД от Испания и ако би се удържал в България.

  Какво значи “По българското вътрешно законодателство”?- че се прилагат нашите правила за изчисляване на: лична осигурителна вноска, годишна данъчна основа по чл. 28 ЗДДФЛ? Как определяме финансовия резултат – колона 8?

  Може би е най-добре, ако имам пример с конкретни цифрови данни в съответните графи.

  Благодаря за отделеното ми внимание!

 9. Здравейте,
  Неработещо ООД от 2013, дължащо ддс, внасяме нулеви декларации всеки месец към нап, след колко време ще можем да закрием фирмата? Благодаря Ви

 10. Здравейте.Извинявам се ако поста ми не е за тук,но ми е нужна помощ.Земеделски производител съм.Одобрена съм по 6.3 януари месец на 2018(овошки,мина и второто плащане).Самоосигурявам се като ЗП с всичките екстри и отделно работя на трудов договор,там се осигурявам 8 часа.В края на годината се очаква да имам бебче(в момента съм в болничен)…та въпроса ми е:как ще получавам майчинство,като нямам право да прекъсвам дейността си.От Фонда са категорични,че дейността не може да се прекъсне,от НАП са непреклонни..има ли дейност,няма обещетение за майчинство.Трябва всяка година да декларирам доходи от продадена продукция.Попаднах и на това:
  https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4508-vypros19
  Ще остана ли без майчинство.Благодаря

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *