Как да се позиционирам като експерт в своята област без да ползвам блог

Искаш да привличаш повече и повече клиенти, само че блогът не е твоето нещо. Наясно си с ползите, които може да ти донесе, но не искаш да отделяш толкова време, не си сигурен, че ще си постоянен в списването му и въобще, идеята не те привлича.

Чудесно е, че осъзнаваш това преди да си го направил и да си спрял да го обгрижваш някъде след първа-втора статия. Има един куп сайтове – на фрийлансъри, малки фирми, големи фирми – които имат секция „Блог“, защото са чували/чели, че така трябва. Тя обаче е празна и вместо да им помага, прави лошо впечатление.

Блогът не е единственият начин да привлечеш потенциални клиенти на сайта си и да ги убедиш, че си експерт в своята област и си струва да те наемат.  Ето какви други инструменти можеш да ползваш.

Електронна книга

Пишеш електронна книга с полезни съвети за твоите клиенти. Правиш я на pdf и я качваш на сайта си за свободно сваляне. Трябва ти добре написано кратко резюме на книгата (разбирай до десетина реда) и изведени на преден план 3 до 5 причини твоите потенциални клиенти да я прочетат.

Молиш ги да въведат имейл адрес, на който ще получат линк за сваляне на книгата и си готов. Използвай получените мейли, за да благодариш на читателите си, че са свалили и прочели книгата, и да ги подсетиш с какво друго можеш да им бъдеш полезен.

Погрижи се да стане ясно също, че потребителите, свалили книгата, ще получават непременно и всяка нейна обновена версия.

„Аз не мога да се накарам да седна да напиша един блог пост, ти ми говориш за цяла книга! Къде е логиката?“ 

Всъщност логика има и пътищата за реализиране на идеята са два. Първият е да си седнеш на ината, да се дисциплинираш, концентрираш и в рамките на месец да напишеш своята електронна книга. Достатъчни са ти час-два работа дневно, както и помощта на коректор и дизайнер. Вторият е да възложиш написването ѝ на професионален копирайтър.

Как да се позиционирам като експерт в своята област без да ползвам блог

Периодичен бюлетин

В него можеш да даваш линкове към най-интересното и полезното като информация за клиентите в твоята сфера. Можеш сам да създаваш съдържанието. Може и да комбинираш двата подхода. Важното е информацията от бюлетините ти наистина да помага на клиентите да решават конкретни свои проблеми.

На какъв период от време ще разпращаш бюлетина зависи от теб. Не забравяй да кажеш на потенциалните и настоящите си клиенти защо трябва да се абонират за него, с какво ще им помогне той.

Можеш да наемеш копирайтър, който да създава съдържание за бюлетина или да го редактира.

 

Ръководство

Действаш като с електронната книга.

Как да избера кое от тези неща да ползвам и как да избера тема за ръководство или електронна книга

Електронна книга, ръководство или периодично разпращане на бюлетин – решението зависи от теб. Можеш да използваш и всичките тези инструменти за привличане на клиенти в подходящ момент. Помисли колко точно време или пари искаш да отделиш за това и дали ще можеш да събираш, измисляш, подготвяш бюлетин на определени периоди от време. Има бизнеси, за които едно добре написано ръководство е по-ефективно отколкото изсмукани от пръстите новини.

Не бързай да взимаш решение на кой вариант да се спреш. Помисли и за темата/темите, по които искаш да дадеш полезна информация. Ако избереш неподходяща тема, то независимо колко добре е направена електронната книга или бюлетинът ти, те няма да постигнат желания от теб ефект – да привлекат клиенти.

Как да избера темата тогава? Тя трябва да е свързана с твоята професионална сфера и да отговаря на конкретни въпроси, търсения, проблеми на твоите потенциални клиенти. И отново, като при блога, в основата на успеха ти стои доброто познаване на хората/фирмите, на които искаш да предлагаш услугите си.

Как потенциалните клиенти ще разберат, че им предлагам полезно съдържание – електронна книга, ръководство, бюлетин?

Ще се постараеш да се похвалиш навсякъде, където е възможно – в социалните мрежи, в професонални групи и форуми, на настоящите си клиенти, на роднини, приятели, бивши и настоящи колеги. Извести колкото се може по-голям кръг от хора какво добро дело си извършил, как и на кого може да бъде полезно то. Направи информацията лесна за споделяне и насърчи всички да я споделят с хора/фирми, които имат нужда от нея.

Не забравяй, независимо дали избереш електронна книга, ръководство или бюлетин, навсякъде да сложиш името, контактите, адреса на уеб сайта си.

Хвали се с всяко обновяване на ръководството или книгата. Пускай в социалните мрежи, в професионалните групи и форуми кратко резюме на новия си бюлетин, напомняне, че всеки заинтересован може да се абонира безплатно и линк към страницата за абонамент.

И ако все пак, все още се чудиш дали да не си направиш бизнес блог, с който да привличаш клиенти, отвори тази статия. В края ѝ ще намериш материал за безплатно сваляне: „Маркетинг чрез съдържание: блогът“. Свали го и научи как да определиш: целите на блога, кой е идеалният ти читател, какво да му разказваш и как да го превърнеш в клиент.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *