Кое е най-важното фрийланс умение, не само през 2023-та

Нека ти разкажа една история.

Към края на XVIII и първата половина на XIX век на остров Скопелос (Северни Споради, Гърция) основният поминък бил корабостроенето. Местните строели ветроходни кораби толкова усърдно, че в един момент островът се оказал почти без дървета и трябвало да го залесяват отново. Корабостроителниците се предавали от баща на син и изглеждали непоклатими – приносът им за победата в гръцката война за независимост бил неоспорим, а и от кораби винаги имало нужда.

Добре, обаче на сцената се появили параходите. По технологични, икономически и политически причини поръчките за ветроходни кораби започнали да намаляват. Някои от богатите фамилии, притежатели на корабостроителници, се изнесли в Америка. Други фалирали. Една-единствена оцеляла и то защото собственикът решил да намали мащаба. Не на бизнеса си, на корабите. Туризмът точно започвал да се засилва. Туристите харесвали изпипаните до съвършенство корабни макети с опънати платна и с радост ги купували, за да ги отнесат у дома. Пак заради туристите гърците започнали да строят много морски музеи, които имали нужда от исторически достоверни макети на кораби с различни размери и модели на кораби за декорация на хотели и къщи за гости. Кой прави голяма част от тях и до днес? Същата скопелоска корабостроителница. В нея занаятът все още се предава от баща на син/дъщеря и бизнесът си върви.

фрийланс, свободна практика, най-важното умение за фрийлансъра

Когато се чудиш, кое е най-важното фрийланс умение и получаваш отговори като „дигитален маркетинг, SEO, копирайтинг, видео обработка, уеб дизайн, умно използване на ChatGPT, имай предвид, че те не са грешни, но са временни. Сега са най-важни. След година-две може да не са. Или да не са достатъчни. 

Ако искаш да работиш на свободна практика сега, стани добър в избрана от теб професия, която можеш да практикуваш като фрийлансър.

Ако искаш и занапред да работиш на свободна практика или да движиш свой микробизнес, постарай се да развиеш нюх за новото и способност да се адаптираш. Интересувай се какво се случва в твоята и в близки до твоята сфери. Дръж любопитството си будно и

  • мисли не толкова какво ще правиш ти, ако се случи в твоята сфера да се появи нещо значително, дори застрашително ново, а как то ще промени живота на хората и от какво ще имат нужда те след тази промяна.

Развиеш ли умението си да намираш точен отговор на този въпрос, твоята успешна, дългогодишна свободна практика е гарантирана.

п. с. За повечето от останалите въпроси, които не касаят директно професионалните ти компетенции е добре да се консултираш със специалист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *