Питай счетоводител #58

 • Какви данъци и осигуровки плащам, когато съм на свободна практика?
 • Трябва ли да регистрирам фирма, ако съм фрийлансър и какви са ползите от това?
 • Трябва ли да се регистрирам по ДДС, ако работя с чуждестранни клиенти?
 • Какви данъци дължа, ако продавам в Etsy?

Задай въпросите си на Стефка Василева в безплатната счетоводна консултация за октомври. Тя ще отговори на първите 10 до вторник (24. 10. 2023). 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

13 comments to “Питай счетоводител #58”
 1. Здравейте,
  Интересува ме дали мога да съм на трудов договор по 8 часа на ден и заедно с това да се осигурявам по 8 часа и като СОЛ със свободна професия?

  • Здравейте,
   Разбира се, може да работите по трудово правоотношение и да упражнявате дейност като свободна професия.
   Поздрави,
   Стефка

   • Но няма изискване като СОЛ да бъда примерно на не повече от 4 часа, тъй като по трудов договор съм на 8 часа, нали така?

    • Здравейте,
     Не, няма изискване на работно време на самоосигуряващите се лица.
     Поздрави,
     Стефка

 2. Здравейте!
  Интересува ме как стоят нещата с осчетоводяването на приходи от сток-сайтове?
  Бих искала да започна да качвам свои графични дизайн файлове в сайтове като Freepik, Adobe Stock, Envato Elements и т.н. Тези сайтове заплащат на определен брой даунлоуди (pay per download method), направени от абонирани техни потребители, които плащат само абонамент към сайта и нищо за конкретен файл, който искат да свалят. В този смисъл не разбирам дали трябва да се процедира по същия начин като с онлайн магазините (Etsy), защото в случая няма покупко-продажба на стока. Трябва ли отново регистрация по ЗДДС? И на какво би се начислявало ДДС, щом аз няма да слагам цени на свои дигитални стоки, към които да добавя ДДС?
  Разбира се остава и въпросът какво се прави, ако с месеци наред няма постъпило плащане от сайта или има изключително минимално, но трябва регистрация по ЗДДС? Има ли вариант да се направи тя в последствие?
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Трябвад а имате регистрация по ЗДДС, ако имате фактури, издавани от тези сайтове за комисионни и други услуги, които те Ви предоставят. Независимо, че ствава въпрос за предоставяне на услуги от Ваша страна.
   Ако имате месеци, в които нямате дейност, подавате нулева ДДС декларация.
   Поздрави,
   Стефка

 3. При заплащането на преводи по субсидирани проекти от чужди институции съществува следната практика: отпускат се примерно 20 евро/страница за превод, които би трябвало да се преведат в пълен размер на преводача, но често издателствата предпочитат да удържат някаква част, примерно 30-50%, за да покрият и други разходи. Пред отпусналата субсидията институция обаче трябва да декларират, че са превели пълната сума на преводача, понякога се изисква и да представят платежно нареждане за това. По тази причина от преводачите се иска да приемат да им бъде преведена пълната сума, за да може да се представи такова платежно, но после да върнат съответната част на издателя. Това означава, че пред българските власти ще се води, че преводачът е получил примерно двойно по-висок хонорар, върху който той ще дължи данъци и осигуровки. Уместно ли е в такъв случай да се издаде кредитно известие от преводача за върнатата част от сумата?

  • Здравейте,
   Отчитате сумата, която реално е постъпила като приход по банковата сметка.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здравейте,
  Още един въпрос имам. Възможно ли е човек да работи в чужбина, конкретно в Гърция цитирам “в училища” и да плаща данъци в България? Ако е на трудов или граждански договор в Гърция и няма друго правоотношение в България, някакви данъци трябва ли да плаща в БГ?

  • Здравейте,
   Там където работи служителя и има определена уседналост (над определени дни в годината), там трябва да плаща данъци.
   Поздрави,
   Стефка

 5. Здравейте, въпросът ми е относно отчитането в Декларацията по ДДС на фактура, издадена към фирма от Корея. Досега съм работила само с фирми от ЕС и отчитам сумата на фактурата в т. 22 – ДО на дост. на услуги по чл. 21, ал.2 ЗДДС, като автоматично ми се генерира и ВИЕС декларация.
  Сега в коя клетка от програмата на НАП трябва да въведа сумата на фактурата, издадена към фирмата от Корея и необходима ли е ВИЕС декларация? Също, какво е основанието ми за неначисляване на ДДС? Благодаря много предварително!

  • Здравейте, безплатната консултация със счетоводител започва следващата седмица. Тази консултация беше за миналия месец, изтекла е. Ще прехвърля въпроса ви в новата и ще получите отговор по мейл. Просто ще е след седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *