Питай счетоводител #45

Стартира безплатната онлайн счетоводна консултация за фрийлансъри за септември.

Ако имаш неизяснени счетоводни въпроси, относно твоята свободна практика, задай ги в коментар под този пост и ще получиш отговор от счетоводителя Стефка Василева до сряда, 21. 09. 2022.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

7 comments to “Питай счетоводител #45”
 1. Здравейте,
  занимавам се с графичен дизайн, илюстрация и създаване на съдържание за социални медии. Обмислях започване на кариера самостоятелно и предвид услугите, които предлагам, не знам дали за мен е по-подходящо да се регистрирам като фрийлансър или да си направя фирма.

  Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте,
   Смятам, че за стартираща дейност, за Вас е по-подходящо да работите като фрийлансър, заради високия процент нормативно признати разходи. Услугите, които предлагате са авторски труд и при плащане на данъците, Вие имате право да намалите данъчната основа с 40 % т.нар. нормативно признати разходи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 2. Здравейте! Имам наематели, които досега ми плащаха наема по банков път и подавах съответните декларации за данъка. Възможно ли е да продължат да ми внасят наема по Revolut, като пак да декларирам сумите по същия начин, но няма да имам банков документ при проверка от НАП? Благодаря!

  • Здравейте,
   Разбира се, може да продължите да си получавате наема в друга сметка. За НАП е достатъчно да го декларирате и да платите данъка, не е нужно при подаване на годишната декларация, да прикачвате и извлечение от банковата си сметка.
   Поздрави!

 3. Здравейте,

  Работя предимно в платформата Upwork и имам въпрос относно начисляването на ДДС. Аз съм регистрирана по ДДС. Фактурите, които издава платформата са проформа и аз трябва да издавам нови. Възможно ли е да издам фактура за цялата получена сума от Клиент Upwork или трябва ли да издавам фактура за всеки един отделен клиент? Все пак трансферът към личната ми сметка е от Upwork, а не директно от клиента. Ако не може, трябва ли да начислявам ДДС на клиентите ми от Европа и извън Европа (САЩ, Австралия, Швейцария) и да ги уведомявам за тези издадени фактури?

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Платформата Upwork издава по две фактури за плащане – едната е за сумата, която получавате от клиента (и е от името на клиента), а другата – фактурата за комисионните, които самата платформа си удържа.
   Относно начисляването на ДДС – зависи по кой член от ЗДДС сте регистрирана. Ако това е чл. 97а от ЗДДС, задължително трябва да си самоначислявате 20% ДДС и да го внасяте в бюджета. Като въпросните 20% се самоначисляват само на фактурите са комисионните.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 4. Здравейте,в момента съм по майчинство ,в момента започна да тече втората ми година ,наета съм на постоянен трудов договор и съм осигурявана на реалното си заплащане
  Междувременно бих искала да опитам да отворя магазин в Етси с няколко продукта,трябва ли веднага да отворя фирма по ДДС ,има ли някакъв гратисен период докато бъде разработен магазинът,въобще как да де случат легално нещата,възможно ли е само с годишна декларация.

Leave a Reply

Your email address will not be published.