Питай счетоводител #45

Стартира безплатната онлайн счетоводна консултация за фрийлансъри за септември.

Ако имаш неизяснени счетоводни въпроси, относно твоята свободна практика, задай ги в коментар под този пост и ще получиш отговор от счетоводителя Стефка Василева до сряда, 21. 09. 2022.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

11 comments to “Питай счетоводител #45”
 1. Здравейте,
  занимавам се с графичен дизайн, илюстрация и създаване на съдържание за социални медии. Обмислях започване на кариера самостоятелно и предвид услугите, които предлагам, не знам дали за мен е по-подходящо да се регистрирам като фрийлансър или да си направя фирма.

  Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте,
   Смятам, че за стартираща дейност, за Вас е по-подходящо да работите като фрийлансър, заради високия процент нормативно признати разходи. Услугите, които предлагате са авторски труд и при плащане на данъците, Вие имате право да намалите данъчната основа с 40 % т.нар. нормативно признати разходи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 2. Здравейте! Имам наематели, които досега ми плащаха наема по банков път и подавах съответните декларации за данъка. Възможно ли е да продължат да ми внасят наема по Revolut, като пак да декларирам сумите по същия начин, но няма да имам банков документ при проверка от НАП? Благодаря!

  • Здравейте,
   Разбира се, може да продължите да си получавате наема в друга сметка. За НАП е достатъчно да го декларирате и да платите данъка, не е нужно при подаване на годишната декларация, да прикачвате и извлечение от банковата си сметка.
   Поздрави!

 3. Здравейте,

  Работя предимно в платформата Upwork и имам въпрос относно начисляването на ДДС. Аз съм регистрирана по ДДС. Фактурите, които издава платформата са проформа и аз трябва да издавам нови. Възможно ли е да издам фактура за цялата получена сума от Клиент Upwork или трябва ли да издавам фактура за всеки един отделен клиент? Все пак трансферът към личната ми сметка е от Upwork, а не директно от клиента. Ако не може, трябва ли да начислявам ДДС на клиентите ми от Европа и извън Европа (САЩ, Австралия, Швейцария) и да ги уведомявам за тези издадени фактури?

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Платформата Upwork издава по две фактури за плащане – едната е за сумата, която получавате от клиента (и е от името на клиента), а другата – фактурата за комисионните, които самата платформа си удържа.
   Относно начисляването на ДДС – зависи по кой член от ЗДДС сте регистрирана. Ако това е чл. 97а от ЗДДС, задължително трябва да си самоначислявате 20% ДДС и да го внасяте в бюджета. Като въпросните 20% се самоначисляват само на фактурите са комисионните.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 4. Здравейте,в момента съм по майчинство ,в момента започна да тече втората ми година ,наета съм на постоянен трудов договор и съм осигурявана на реалното си заплащане
  Междувременно бих искала да опитам да отворя магазин в Етси с няколко продукта,трябва ли веднага да отворя фирма по ДДС ,има ли някакъв гратисен период докато бъде разработен магазинът,въобще как да де случат легално нещата,възможно ли е само с годишна декларация.

  • Здравейте,
   За да работите в Етси, задължително трябва да имате регистрация по ЗДДС заради фактурите за комисионните, които ще издават от платформата. Спрямо законодателството трябва да имате регистрация по ЗДДС преди получаването на първата фактура. Т.е. законово няма регламентиран гратисен период, в който можете да работите без регистрация по ЗДДС.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

   • Здравейте,имам нужда и ви писах имейл преди няколко седмици с цел консултация.
    Поздрави,
    Марта

 5. Здравейте,

  Занимавам се с изработка на бижута през свободното си време за сега и исках да попитам в случай, че се регистрирам като упражняващ свободна професия, но и работя на трудов договор на непълен работен ден, тогава майчинството ще се базира на заплатата от трудовия договор или се вземат предвид и осигуровките, които плащам?

  Също така, в сайта на НРА попаднах на следното: “Ако се осигурявате като упражняващ свободна професия, то не може да бъдете търговци и/или юридически лица.”, но аз бих искала да си продавам бижутата, което би трябвало да ме прави търговец. В такъв случай регистрация на свободна професия би ли било удачен вариант за мен?

  Мерси предварително!

  • Здравейте,
   Ако се осигурявате на повече от едно място (т.е. по трудово правоотношение и като самоосигуряващо се лице), то при изчисление на дохода, на базата, на който ще получавате обезщетения, се вземат доходите и от двете места. При самоосигуряването имате право да се осигурявате без право на ползване на болничен и майчинство, но предполагам не ме питате това.
   Относно продажбата на бижута – за да правите легална търговия спрямо законовите изисквания, трябва или да имате регистрарирана фирма и да работите чрез нея, или да сте регистрирани като занаятчия и да упражнявате тази дейност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *