Питай счетоводител #44

Ако ще правиш едно нещо за своята фрийланс дейност в най-мързеливия месец, нека да е консултация със счетоводител.

Каквито и казуси да имаш:

 • сума за осигуровки, която трябва да плащаш като самоосигуряващо се лице;
 • осчетоводяване на продажби от магазин в Etsy;
 • видове договори, когато работиш и като фрийлансър, и на трудов договор;
 • получаване на майчински;

питай счетоводителя Стефка Василева, ще ти помогне. Тя води счетоводството на много фрийлансъри и собственици на малък бизнес и познава отлично проблемите ти.

↓ Задай въпросите си в коментар под този пост и ще получиш отговор до сряда, 24. 08. 2022.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

12 comments to “Питай счетоводител #44”
 1. Здравейте,
  Първо искам да благодаря за възможността да се възползвам от консултацията, ще ми бъде много полезна!
  Понеже съм на трудов договор – 4 часа на основно трудово възнаграждение 355 лв. Искам да запозна да си докарвам и допълнителни доходи като фрилансър, но не знам какви договори могат да се сключват с всеки клиент отделно? Как става осигуряването ми тогава – самоосигуряващо лице ли съм, което внася определена сума на месец или плащам осигуровки на проект? Свободната ми професия е поддържане на социални мрежи и блогове, т.е. по-скоро ще работим дългосрочно с клиентите, а няма да е определен проект за седмица или две.

  Благодаря предварително!
  С пожелание за хубав и усмихнат ден,
  Теодора

  • Здравейте,
   Можете да работите като свободна професия, като първо трябва да направите регистрация в Регистър Булстат, а след това трябва да се регистрирате в НАП като самоосигуряващо се лице.
   Осигурителните вноски, които ще дължите след като декларирате в НАП, че упражнявате дейност, тряба да бъдат на база минималния осигурителен доход или на база реално придобития от дейността доход.
   Ако има месеци, в които няма да имате проекти, може да декларирате спиране на дейността (отново става в сайта на НАП) и по този начин няма да дължите суми за осигурителни вноски.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 2. Здравейте, възможно ли е преводач/редактор да се начислява 40% нормативно признати разходи (вместо 25%)?

  • Здравейте,
   За да ползвате 40% нормативно признати разходи, трябва да докажете, че трудът, който полагате, е авторски. Това най-лесно може да стане със сключени договори между Вас и Вашите клиенти (възложителите по договора).
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 3. Бих искала да уточня няколко аспекта относно едно начинание, което желая да стартирам.
  Имам идеята и създадох дизайна на продукт, който ще бъде изработван от две дами, всяка от тях регистрирана като ЕООД.
  Аз, лично, бих искала на този етап да оперирам като физическо лице.
  Тези продукти ще бъдат предлагани единствено онлайн, на сайт, изработен и заплатен от мен като ФЛ.
  Въпросите са ми следните:

  1. Как би трябвало да процедирам като ФЛ в този случай относно ЗДДС?
  – аз ще получавам фактури от двете дами за извършеното от тях, като ФЛ
  – аз ще предлагам и продавам техните продукти с марж (печалба за мен) – трябва ли да издавам някакъв документ и как на крайния клиент
  – как да отчитам тази печалба – ако изпращам пратките с наложен платеж и от свое име съм задължена да заплащам годишен данък на база ЦЯЛАТА получена сума от наложените платежи. Как ще бъде най-удачно да процедирам.
  – имам ли задължение да притежавам касов апарат

  2. Сайтът, домейнът и подръжката на сайта заплащам аз като ФЛ
  – има ли начин как да отчитам този разход в Годишната Данъчна Декларация
  – трябва ли да направя нещо специално и специфично преди това

  3. Ако имплементирам на сайта системата Stripe за заплащане с карта от страна на краен клиент имам ли задължение да декларирам сайта в НАП, по какъв начин и какво следва от това?
  – издаване на документ към краен клиент – какъв и как, предвид условията за ползване на Stripe, които гласят: Notwithstanding any other provision of this Agreement, STEL (Stripe Technology Europe, Limited) will, as provider of the Authorised Payment Services, be the sole Stripe party liable to you for the collection on your behalf of the payment proceeds in respect of Charges, the settlement of those proceeds to your Payout Account. От въпросният текст се разбира, че Stripe ще бъдат задължени към мен да събират плащанията от мое име, както и да изплащат съответните суми по личната ми банковата сметка. От описаните по-горе аргументи може ли да се приеме, че аз НЕ попада под хипотезата за чл. 3 Н-18 за издаване на касов бон, при положение че Stripe от своя страна е организацията, която е приела самото плащане, а аз приемам плащания от тях по банков път и чрез издадена фактура
  – в този случай мисля отпада задължението да притежавам касов апарат – така ли е
  – деклариране на нещо към НАП и сроковете за това
  – как и кога декларирам полученото от Stripe по личната ми сметка

  4. Предвид идеята, пазара, конкуренцията и всички фактори поръчки/продажби, поне в началото, ще има рядко. По тази причина е и желанието ми поне до края на 2022г да оперирам като физическо лице по чисто финансови причини. Желанието и амбицията ми е да създам проспериращ бизнес, но до тогава:
  – реално мога ли да оперирам като ФЛ заплащайки данъци единствено върху маржа от продажбите
  – какви разходи ще се признават в случай, че се регистрирам като Консултант

  Благодаря предварително!

  • Здравейте, пристъпвам към отговор на въпросите Ви, като ще ги номерирам така, както сте ги задала:
   1. За да можете да отчитате доходи като физическо лице, трябва да имате регистрация като свободна професия. Тази регистрация трябва да я направите в Регистър Булстат.
   След като направите регистрация и декларирате в НАП, че упражнявате дейност, може да отчитате приходи (или по-скоро маржа).
   Когато сте свободна професия, при отчитане на дохода, имате право да ползвате 25% нормативно признати разходи когато заплащате данъците си. Ще ги дължите на цялата сума, която ще постъпва от куриерската фирма към Вас, намалена с 25%.
   Нямате задължение да имате касов апарат.
   Трябва да си пресметнете дали дейността свободна професия ще бъде по-изгодна за Вас, или регистрирането и отчитане на дейността като фирма.
   2. Като свободна професия разходите, които ползвате са в размер на 25% от придобития доход.
   3. За да приемате пращания през системата Stripe, трябва да имате регистрация по чл. 97а от ЗДДС.
   Не декларирате сайта в НАП.
   4. Винаги може да решите да упражнявате дейност само като физическо лице, без да правите каквите и да е регистрации. В такъв случай дължимите данъци ще бъдат в размер на 15%, и нямате право да ползвате нормативно признати разходи.
   Като приходите си ги отчитате с подаване на годишната данъчна декларация.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

   • Благодаря ви за изчерпателния отговор!

    Възникват допълнителни въпроси:
    т.3 – длъжна ли съм да направя регистрация по чл. 97а от ЗДДС ако към момента реша да оперирам като ФЛ?

    Поздрав,

 4. Здравейте! Видях, че отскоро Instagram са пуснали услуга за абониране подобно на patreon. Срещу определена малка сума месечен абонамент, абониралите се получават достъп до ексклузивно съдържание само за тях, недостъпно за всички останали.
  Въпросът ми е ако решим да ползваме тази функция бъдейки фрийлансъри и предоставяйки съдържание за абонати, трябва ли да се регистрираме по чл. 97а?

  Благодаря предварително. Поздрави

  • Здравейте,
   Да, за да ползвате услугите на Instagram като цяло, трябва да имате регистрация по чл. 97а от ЗДДС.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 5. Здравейте,
  Дължа ли осигуровки като свободна професия и какви при положение че живея в страна от ЕС и там се осигурявам здравно към съпруга ми, който работи в ЕС?

  • Здравейте,
   Ако си плащате пълни осигуровки в страна от ЕС, не сте длъжни да внасяте осигурителни вноски в България.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави

 6. Възможно ли е лице да работи дистанционно от България на трудов договор за чуждестранна фирма, която няма офис в нашата страна, и как се урежда въпросът с осигуровките по българското законодателство?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *