Откъде работя днес: Саронически острови

Саламина, Порос, Спецес

Преди година, по това време, след едномесечна обиколка на Северните Споради, се бяхме установили на Скиатос за целия август. Тази година прескачаме от място на място на Сароническите острови – Саламина, Порос и Спецес. През септември ще е още топло, а цените за настаняване ще са паднали доста, така че, ако се чудиш как да удължиш лятото, препоръчвам ти да ги посетиш. Или поне един от тях. Съчетанието на пътешествия и работа, при това с дете, е напълно възможно. Пробвай.

За да те улесня, в днешната статия ти давам повече подробности за всеки един от островите – интернет, настаняване, кафенета за работа, какво да правиш с детето, преди да се фокусираш върху поредната задача.

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Саламина

Саламина

Това е най-нетуристическият от трите острова. Повече от седмица няма какво да правиш на него. И то при условие, че работиш до ранния следобяд, а обикаляш и плажуваш след това.

Настаняване

За настаняване ти препоръчвам да потърсиш къща в Перистерия. Тази част на острова е нещо като вилна зона – тиха, спокойна, зелена. Плажът е приличен. Важно е да знаеш, че няма супермаркет, ние поне не открихме нито един, и е добре да си напазаруваш предварително от супермаркетите в град Саламина, в който пристигаш с ферибота. Разстоянието от него до Перистерия е около 20 минути с кола. Таверните се намират в близкото селище Селиния.

Можеш разбира се да се настаниш и в самия град Саламина, но е шумно и значително по-мръсно. Освен това няма да имаш такава хубава гледка към морето, каквато може да ти предложи Перистерия. А ако ще работиш от къщата, това определено е важно.

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Саламина

Кафенета, подходящи за работа

В Перистерия има едно кафене – „Акротери“. Намира се току до морето – пламне ли ти главата от работа, пресичаш улицата и си на плажа да я охладиш.

Можеш да работиш и от заведението на плажа Канакия, най-хубавият на острова. То е много приятно, сервират и кафе, и храна, и пускат страхотна музика, при това съвсем не високо.

В самия град Саламина има много кафенета, но не съм работила от тях и не мога да ти препоръчам.

 

Интернет

Провери изрично в Booking или AirBnb дали къщата, която си харесал има интернет. При нас беше доста приличен, не сме ползвали мобилния.

 

Какво да правиш с децата

Ако се настаните в къща, то тя със сигурност ще е с двор. Вземи им играчки, подходящи за игри навън, разпръсни ги под някоя дебела сянка, пусни им да слушат приказки и си работи на спокойствие.

Ако търсиш подходящо място навън – детска площадка, оградена, с гледка към морето и пейки за възрастните има на Агиос Николаус. Наблизо има и кантина с няколко маси, в която можеш да се разположиш. Между нея и детската площадка е малкият плаж. Както виждаш, има възможности, но ще трябва да си ползваш мобилния интернет.

Преди самия град Саламина има басейн с огромен детски кът. Хлапетата се кефят, но според мен е много шумно, за да може човек да свърши каквото и да било.

Важно е да знаеш, че на острова ще ти е най-добре да се придвижваш с кола (можеш да качиш твоята на ферибота), а също и че из целия остров има огромно количество бездомни и домашни кучета, които скитат по улиците.

Може би цялото ми описание не звучи много изкушаващо, но определено е интересно да се види как си живеят местните, когато не всичко е подчинено на туризма.

 

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Порос

Порос

Чудесен остров, на който ние прекарахме около две седмици. На първа линия са яхтите, заведенията, киното на открито, галериите и филхармонията. На втора линия са магазинчета, перални, библиотека с книги за деца и възрастни на английски, немски, френски, руски, полски, гръцки и какви ли не още езици. Можеш да седнеш и да си почетеш на място, може да вземеш за вкъщи книги с хубави илюстрации за децата. Точно срещу нея има великолепна сладкарница, не я пропускай. След това вече са къщите на местните, къщите за гости, часовниковата кула. Самото място е много живописно. Има чудесна пътека за разходка по билото на острова. Подходяща е за деца и гледките са прекрасни.

 

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Порос

Настаняване

Може да се настаниш в самия Порос, можеш да отседнеш и на Аскели, само че там си далеч от живота на града и е подходящо по-скоро за ваканция тип „от хотела на плажа, до таверната и обратно“. Не е лошо, зависи какво търсиш.

 

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Порос

Кафенета, подходящи за работа

Всички кафенета на двата площада покрай крайбрежната алея са с отличен интернет и никой няма да те гледа странно, ако си отвориш лаптопа да поцъкаш. Децата могат да играят на спокойствие, ако си им взел играчки.

 

Интернет

Както казах, в кафенетата няма да имаш проблем. За къщата/хотела, в който се настаняваш е добре да провериш предварително дали в екстрите е посочено, че има интернет.

 

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Порос

Тънката ивица пясък, с чадърите на нея, е плажът “Алики”.

Плажове

За мен най-хубав е Руският плаж. Плажът на Аскели е дълъг, но шезлонгите са доста на гъсто, а свободната зона е тясна и камениста. Водата обаче е чиста. Чудесно приключение за децата е да вземете морско такси и да стигнете  до плажа след Плака – Алики. Пясъчен е, морето е плитко, шезлонгите са на доста прилично разстояние едни от други.

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, дигитален номад, свободна практика, Порос

Разходка над града.

Какво да правиш с децата

На Порос обожават децата и се държат разкошно с тях, независимо дали сте в кафене, в хотел, в ресторант, на басейн или в киното. Голяма детска площадка има в края на пристанището, но няма подходящо кафене в близост.

Ако искаш да си осигуриш няколко часа за работа, вземи детето и компютъра, качете се на морско такси и за 10 минути сте на континента, в Галатас. В двата края на пристанищната алея има по една детска площадка, до която е залепено кафене. Оставяш детето да дивее, сядаш и си вършиш работата.

Препоръчвам ти да си направиш еднодневна екскурзия до Хидра. Фериботите са удобни, а островът е едно от най-великолепните места, на които можеш да попаднеш.

 

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, свободна практика, дигитален номад, Спецес

Спецес

Към този остров аз лично изпитвам смесени чувства. Достъпът на коли до него уж е забранен. Трябва да оставиш твоята на паркинга на пристанището и да си хванеш ферибот или морско такси и след 15-20 минути си на Спецес. За да улеснят туристите обаче, гърците предоставят за наемане всякакви мотори, тротинетки, атевета, камионетки, електромобили. Пърпоренето и бръмченето са побъркващи, а най-побъркващото е, че трябва да пазиш себе си и детето от изскачащите отвсякъде превозни средства. В града и около старото пристанище видяхме само два тротоара.

Крайбрежната алея, която обикаля почти половината остров, е великолепна. От нея се разкриват невероятни гледки. Историята на Спецес е много интересна и ти препоръчвам да се поинтересуваш от нея, ако ще го посещаваш. Той дава на Гърция първата, и единствена засега, гъркиня адмирал, чиято съдба е достойна за филм, сериал и няколко романа.

Местата за хранене изглеждат доста претенциозно, а самата храна беше доста посредствена. Но все пак, между бръмченето и неособено интересните художествени галерии може да се долови един особен дух на предприемачи и аристократи, на смели и независими хора, които са обитавали това място.

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, свободна практика, дигитален номад, Спецес

Настаняване

В началото на август си намерихме апартамент на магия, така че не мога да ти дам особени насоки и съвети.

 

Интернет

Проверявай дали изрично е посочено, че мястото има интернет, това е гръцки остров все пак и в това отношение нищо не е сигурно и не се подразбира. В заведенията в града имаше приличен интернет.

 

откъде работя днес, фрийланс, дистанционна работа, свободна практика, дигитален номад, Спецес

Кафенета, подходящи за работа

Като слезеш от ферибота, вдясно, над стоянката на морските таксита, ще видиш дълга редица кафенета. Всички са подходящи за работа. Цаката е да си намериш място до зида, след който е морето.

 

Плажове

Покрай крайбрежната алея има платформи със стълбички, от които се слиза във водата. Самата вода е чиста и ако си сам е много приятно. Не са особено подходящи за деца.

Ако си решил да инвестираш значителни суми в шатри и шезлонги, които да ползваш през целия ден, т.е. да работиш на тях, докато децата са плацикат във водата, „Каяки бийч“ е твоето място.

Ако не, разгледай плажовете откъм старото пристанище. Малки са, но са приятни.

 

Какво да правиш с децата

Ако имаш възможност, остави ги на баба им и не ги води на Спецес. Да си вечно нащрек дали няма да ги прегази моторетките и камионетките е изтощаващо.

Ако нямаш възможност, направете си обиколка на острова с файтон – голяма радост е и за малки, и за големи. Така тъкмо ще видиш къде се намират две от трите големи детски площадки. За съжаление до две от тях няма кафене, на което да се разположиш.

Препоръчвам ти да се сменяте с партньора ти – единият да е с детето на разходка и плаж половината ден, докато другият работи, после другият.

Ако отзивите ми за два от островите ти се струват не толкова възторжени и се чудиш струва ли си да ги посетиш – да, струва си. Просто всеки от тях предлага различно преживяване и трябва да си малко дзен и с приключенски дух, за да ги оцениш.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *