Питай копирайтър #30

Един от най-честите проблеми, когато пишеш текстове за собствения си сайт, е че познаваш бизнеса си твърде добре и пропускаш да дадеш важна информация на клиентите си.

Смяташ, че процесът на работа е ясен, че ползите от продукта са очевидни, че всеки знае как се ползва това, което предлагаш. Пишеш от своя гледна точка, а не от гледна точка на клиента.

Посетителите често сканират сайта ти, не намират отговор на въпросите си и напускат преди да са разбрали, че при теб могат да открият това, което им трябва. 

Ето защо страничен поглед никога не е излишен.

Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация с мен, за да се увериш, че всички текстове са написани така, че да дават на посетителя информацията, от която се нуждае, за да се превърне в клиент. 

Задай ми въпроса си в коментарите. Ще отговоря на първите 5 до 16. 08. 2022. 

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

8 comments to “Питай копирайтър #30”
 1. Правилно ли съм описала продукта си, така че да се разбере за какво служи?

 2. Здравейте, Ваня. Трябва да измислим име за наша марка шарени чорапи, които ще се продават само в България. Чорапите ще са по наш дизайн и ще ги поръчваме в чорапени фирми да ни ги изработят. Освен продажба смятаме да даваме на клиентите много полезна и забавна информация и да наблегнем на личното отношение.
  Какви съвети можете да ни дадете относно името? Мислим да съдържа думата „чорап“ напр. Чорапомани.

  • Здравейте, Мира,

   Съветвам ви първо да помислите какво послание искате да предадете с името, какви асоциации искате да навява, каква атмосфера трябва да ви помага да създадете.

   Определете на кого ще продавате и опознайте аудиторията си. Направете си персони. Използвайте за името и за цялостната комуникация езика, който използват и потребителите ви.

   Ако ще предлагате чорапи на колекционери на чорапи, които търсят нестандартни картинки, чорапи с шарки за специални поводи и въобще, гледат на чорапите като на екстравагантен аксесоар, защо не.

   Клиентите ви ще се разпознаят в име като “Чорапомания” например, което е добре.

   Трябва разбира се да проверите дали има вече такава марка на пазара, свободни ли са домейните, които искате да купите, за да си запазите сайт (ако ще са еднакви с името на марката).

   Мислете също как ще се изписва на езиците, на които планирате да работите, как се произнася – особено ако в таргет групите ви има чужденци.

   Проучете и конкуренцията. Какви са имената на конкурентите ви? Какво послание предават? Потенциалните ви клиенти разпознават ли го като свое?

   Направете списък с имена, около 10 поне, и ги тествайте. Питайте представители на потенциалната ви група клиенти какво мислят за тях, как ги приемат и с какво ги асоциират.

   Анализирайте отговорите и сведете имената до 5 или до 3. Пак тествайте. Така ще ви е лесно да отсеете само 1 име.

   Може също да ползвате копирайтър като консултант, когато сте отсели няколко имена и да проверите дали той може да измисли нещо по-добро.

   Опитът ми показва, че ако са свършили, съзнателно или интуитивно, цялата подготвителна работа – проучване на аудитория, конкуренти и формулиране на ясно послание – собствениците на бизнеса могат сами да измислят най-подходящото име. Ако не са свършили тази работа, ще трябва да минат през нея заедно с копирайтъра, за да им измисли името той.

   Успех!

 3. Здравей, Ралица,

  1. Текстът не е форматиран добре. Подравнен е от двете страни, а трябва да е само ляво подравнен. Не си отделила абзаците с празно място. Булетите са твърде много, между тях няма въздух и съответно човек не може да ги сканира.

  2. Обърни всички текстове в булетите от бъдеще в сегашно време. Това ще олекоти сканирането и четенето на текста и ще му помогне да вдъхва повече доверие, да звучи по-категорично. В момента звучи малко като предизборни обещания.

  3. Намали броя на булетите. Изброй какво основно ще спечелят, ако станат ваши партньори. За да се сканират добре, булетите трябва да са от 3 до 5 с въздух между тях.

  4. От една страна искаш да се свържат с вас по телефона, и ги подканваш да го направят. От друга им даваш абонаментни планове. Това са две различни послания и като ги сложиш едно под друго човек се обърква. Ако се регистрира и си избере план, може би изпуска нещо, което можеш да му предложиш по телефона. Но ако не ти се обади веднага по телефона, обикновено забравя и губиш клиенти. Избери едно основно нещо, което искаш посетителите да направят, за да ти станат клиенти и ги насочвай към извършване само на това действие.

  5. Това с добавената стойност е интересно, но след подзаглавието пак караш хората да четат много и сбутан текс, изписан със ситни букви. Освен това в подзаглавието им обещаваш, че те ще имат добавена стойност, а после започваш да говориш само за своята платформа. Не е логично. Кажи на потенциалните клиенти какво правите заедно и как те печелят от това.

  Обобщено: страницата може да е много по-прицелена, да се изясни какво искаш да направят хората и защо, но на първо време и правилно форматиране ще подобри резултата от посещението на тези страница.

 4. Интересувам се откопирайтинга искам да правя съдържание което да привлича хората .Може ли малко повече информация, благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *