Основни видове копирайтърски услуги

Какви са видовете копирайтърски услуги – това попита миналата седмица един начинаещ копирайтър фрийлансър. Ето го и моя отговор под формата на статия. Тя не претендира за изчерпателност. По-скоро ще се опитам да дам малко повече информацията за основни услуги и някои заглавия на книги за реклама и копирайтинг, които е добре да прочетеш.

Но първо, ако е необходимо, припомни си какво е това „копирайтър“  и в какви области, основно, се профилират различните специалисти. Последното напомням набързо и тук:

  • криейтив копирайтър,
  • сейлс копирайтър,
  • копирайтър за уеб или контент райтър,
  • SEO копирайтър,
  • транскриейтър.

Видовете реклама в момента, пак най-общо, се делят на това – традиционна и дигитална.

Каналите на традиционната реклама са: 

  • печатна;
  • външна;
  • телевизия и радио.

Каналите на дигиталната реклама са в интернет – сайтове, блогове, влогове, социални мрежи, видео канали, etc.

След тези необходими уточнения се връщам към основните видове копирайтърски услуги, които могат да се предлагат и от фрийланс копирайтъри и от колеги на трудов договор.

Създаване на цялостна рекламна концепция 

Една от любимите ми дейности. Тази услуга се предлага от криейтив копирайтъра и включва избистряне на основната идея, формулиране на посланието на кампанията и трансформирането му в текстове за различните рекламни канали – традиционни и нетрадиционни.

Важно е да се каже, че много рядко копирайтърът работи сам по подобна задача. Обикновено това се случва в екип с дизайнер (поне един), криейтив директор, евентуално специалист по дигитален маркетинг.

Измисляне на слогани 

  • корпоративен слоган – това са онези 3 до 5 думи, които предават посланието на марката, идеята зад нея; то се появява винаги заедно с името и логото ѝ;
  • слоган за рекламна кампания – може да е и малко по-дълъг от 5 думи; то е носителят на основната идея на кампанията;

Писане на копи боди

Използва се в печатната реклама, най-вече във вестници и списания. Обикновено дообяснява и подсилва въздействието на слогана на цялата кампания. Може да е кратко, може да е по-дълго, зависи от това с колко рекламно място разполагаш и какво имаш да кажеш.

Писане на текстове за флаери, листовки, брошури, каталози

Всъщност, печатните рекламни материали са много повече, но аз се спирам само на най-често използваните. За да направиш работещи текстове за тях, трябва да познаваш спецификите на всеки един. Добре е да действаш съвместно с дизайнер и да имаш поне бегла представа от печат.

Темата е обширна, няма как да се побере в част от статия. Ако се интересуваш, прочети глава 14 от книгата „Рекламата каквато е“ на Димитър Доганов и Ференц Палфи. Планираш да се занимаваш сериозно с реклама? Значи това е една от много книги, които е добре да си изял с кориците. Нека не те притеснява, че последното издание е от 1999 година. Вътре са събрани основни принципи за определяне на рекламните цели и целевите групи; сегментиране на пазара; особености на всички традиционни рекламни канали. Описани са превъзходно, има примери. Въобще, ако сега започваш с А и Б на рекламата, не я пропускай. Ще я намериш в „Книжен пазар“ или в библиотеката.

рекламата каквато е, копирайтинг, копирайтър, свободна практика, фрийланс

Писане на сценарии за телевизионни и радио клипове

Това също обикновено са услуги, предлагани от криейтив копирайтърите. Те измислят  сценарии за имиджови, продуктови, промоционални и всякакви други клипове. Към тях вече влиза и писането на скрипт за видео, което се пуска онлайн. Отново напомням, че е задължително да познаваш спецификите на канала, за който ще работиш.

Създаване на съдържание за сайт

Това е нещо толкова интересно, колкото и измислянето, и реализацията, на цялостна рекламна концепция. Само дето можеш да работиш сам или като част от екип, зависи от опита ти, от това в каква копирайтърска област си профилиран и каква е сложността на задачата.

Знаеш вероятно, има различни сайтове – фирмени, промоционални, микро сайтове, които са част от голяма кампания, etc.

Казвам ти от опит, че винаги е от полза да си част от екипа, който създава информационната архитектура на сайта или поне да общуваш с него в процеса на работа. Не пренебрегвай и разговорите със SEO специалиста. Колкото по-наясно си с работата на всички звена, толкова по-добре ще свършиш своята. Разбира се, можеш и просто да напишеш едни текстове, които са ти поискали. Но целият уеб сайт е подчинен на една основна цел и идея, и думите са само част от инструментите, с които я довеждаш до потребителя. Ако сериозно искаш да си копирайтър за уеб, започни с ето тази книга Letting go of the Words и спри да бъркаш писането на статии с цялостното създаване на съдържание за за сайт.

Писане на статии

Става въпрос за писане на материали за блогове и онлайн издания. Те са важна част от контент стратегията на един бизнес. Какви са особеностите на тези статии, как могат да са полезни на клиента – темата отново е доста обширна и ще се върна към нея в други публикации.

копирайтърски услуги, копирайтинг, свободна практика, фрийланс

Писане на текстове за имейли 

Задача тънка, сложна и интересна. Всъщност, преди да се пишат текстове за продаващи имейли, текстове за електронни бюлетини и подобни, са се писали за обикновени писма за привличане на нови клиенти. Основните принципи и за традиционния, и за дигиталния канал са едни и същи. Прегледай статията „В търсене на нови клиенти или как се пише дайрект мейл“. Темата, разбира се, изобщо не се изчерпва с това.

Да се пробваш да пишеш текстове за имейли, без да си наясно с всички компоненти на имейл маркетинга, е доста амбициозно и безсмислено начинание. По-добре чети, експериментирай и се запиши на курс. Например на „E-mail Кама Сутра“ на Борил Богоев.

Писане на описания на продукти

Винаги можеш да сложиш 2-3 засукани изречения, колкото да има нещо до снимката на това, което продаваш. Добре написаното съдържание за продуктова страница обаче е съвсем друго нещо. То продава продукта на клиента ти, а това е твоята цел – да му помогнеш да си продаде стоката. Подготвям материали по темата как става това. Междувременно можеш да се поровиш и да прочетеш инфо и от други източници, има доста. Най-вече на английски, но така или иначе, ако ще ставаш копирайтър, добре е той да е един от работните ти езици.

С това услугите, които предлага един копирайтър, съвсем не се изчерпват. Не съм засегнала дори темата за работата на sales копирайтърите, но статията заплашва да стане мноого дълга. А и мисля, че като начало информацията е достатъчна.

Ще се радвам колегите с опит да добавят услуги и описанията им в коментарите. За теб, начинаещия копирайтър, оставам на разположение за въпроси.

Успешна седмица!

п.с. Повечето младоци, които решават да се занимават с копирайтинг, често го бъркат с писането на художествени текстове, обясняват, че работата им е изкуство и т.н. Призовавам те да запазиш здравия си разум. Копирайтърството е занаят и целта му е да помогне на клиента да продава продукти и услуги. Както във всеки занаят, от майстора зависи дали работата му ще се превърне в изкуство или ще обслужва определени нужди как да е и ще потъва в забрава.

п.п.с Един от най-добрите начини да се учиш, освен да четеш книги за реклама и дигитален маркетинг, и всичко друго на света (трябва ти много богата обща култура), е да гледаш реклами – стари и нови, и да ги анализираш; да зяпаш сайтове, да чоплиш, за да разбереш кое как е написано/направено и защо, и да анализираш. И разбира се, да прилагаш наученото на практика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *