Питай копирайтър #36

Възобновявам безплатните копирайтинг консултации за фрийлансъри и собственици на малък бизнес. Ако се чудиш:

 • достатъчно ангажиращо ли е съдържанието на сайта ти;
 • как с текстове да накараш посетителите да направят каквото искаш от тях;
 • има ли още възможности за по-интересно и задържащо вниманието развитие на фейсбук страницата ти;

остави линк към сайта/страницата си в коментарите и ми задай въпросите  си. Ще отговоря на първите 5 до сряда, 18. 10. 2023.

 

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, Иванка Могилска

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

 

 

8 comments to “Питай копирайтър #36”
 1. Здраейте,

  Оставям линк към сайта и FB страницата си с молба за преглед и коментар относно как да превръщам полезното съдържание, което се стремя да създавам свързано с услугите, които предлагам в такова, което насърчава потребителите да четат, но и да купуват:
  https://finpoint.bg/
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100089956425059

  Благодаря предварително.

  Съобщението ми е изпратено по повод инициативата Ви за безплатна копирайтинг консултация.

  Успешен ден.

  • Здравейте, Силвия,

   Прегледах сайта ви и виждам доста проблеми със съдържанието още на ниво структура и оформление. Това значи, че голяма група от посетителите ви не успяват да се задържат на сайта ви достатъчно дълго, отказват се преди да разберат дали съдържанието им е полезно, или не.

   Посетителят трябва винаги да знае:

   • кои сте вие и какво предлагате;
   • какъв проблем можете да му решите и как.

   Тези две неща не стават ясни от сайта ви нито на първи, нито на втори прочит. А имайте предвид, че посетителите на сайтове не четат. Само сканират заглавията, подзаглавията, булетите и призивите за действие и ако те им подскажат, че можете да им решите проблема, започват да четат и по-дългия текст на съответната страница.

   Имате 3 до 5 секунди, за да убедите посетителя, че е на точното място и можете да му помогнете. За целта трябва да имате конкретна информация в хедъра, добре формулирани, визуално отграничени от останалия текст, заглавия и подзаглавия на всяка страница, добре написани и оформени булети, etc.

   Текстовете ви са трудни за сканиране. Не са достатъчно контрастни. Бъбриви са. Няма ясно очертани ползи за посетителя, не се разбира веднага какво ще спечели, ако ползва вашите услуги. Има текстове, които са твърде общи и посетителите вероятно ги приемат като разтягане на локуми – нещото, което губи доверието им и ги гони бързо от сайта.

   Това са основните причини, поради които посетителите на сайта ви не купуват. Губят интерес и/или доверие много преди да стигнат до покупка.

   Тези проблеми са поправими, стига да познавате правилата за четене и писане в уеб и да ги спазвате, и да прилагате работещи UX техники и към съдържанието, и към дизайна.

   Мога да изготвя за вас подробен копирайтинг одит – правя подробна оценка на съдържанието в целия сайт, давам препоръки и насоки кое как да коригирате и разработвам примерен текст за вашия сайт.

   Ако проявявате интерес, пишете ми, ще ви изготвя оферта и ще ви обясня подробно процеса на работа.

 2. Здрасти,
  Много полезни текстове има тук. Благодаря!
  Бих желал да попитам нещо 🙂

  Как се прави редакция на копирайтинг текст? От къде започвате Вие? Колко време отнема средно? Съществуват ли шаблони за редактиране?

  Ще съм благодарен на малко повече информация за редакцията на текст. Благодаря!

  • Здравейте и благодаря, радвам се, че блогът ви е полезен.

   Не сте посочил какъв точно копирайтинг текст имате предвид – слоган и хедлайн, боди копи или уеб контент – дълги статии, съдържание за сайт.
   Затова ще очертая някои основни положения.

   Четете готовия текст няколко пъти, всеки път с различна цел.

   – първо четене, за да видите има ли пропуски или пасажи, които разводняват идеята, нелогичностии;

   – второ четене – най-добре е то да е на глас; следите за стилистични проблеми, тромави фрази, прекалено дълги изречения, бъбривост; неточни думи;

   – трето четене – то е чисто коректорско и следите за правопис, пунктуация и технически грешки.

   Хубаво е да изчетете текста и от гледна точка на всяка от целевите си групи.

   Между четенията трябва да си оставяте достатъчно време за почивка, за забравяне на текста. Ако го гледате непрекъснато, спирате да виждате проблемите му.

   Ако сте опитен редактор, най-вероятно ще поправяте грешки и неточности от всякакъв тип и при трите четения. Все пак, препоръчвам да четете текста повече от веднъж, защото не всичко проблемно може да се види от първия път.

   Колко време отнема средно не мога да кажа, защото не знам за какъв обем текст питате и в какво състояние. Има текстове, които се нуждаят от съвсем лека редакция. Има други, които е по-лесно да се напишат отново отколкото да се редактират.

   Шаблони за редактиране не знам да има. Може да се направи чеклист, който да следвате.

   • Здрасти,
    Благодаря за насоките. Изглежда, че е по-лесно да пише човек, отколкото да редактира:).Особено себе си.
    Този блог не е просто полезен. Ползвам го като учебник 🙂
    Набирам смелост за курсовете 🙂

    • Да, трудно е човек да редактира собствените си текстове. 🙂 Има неща, които пропуска да коригира, защото му се струва, че всички ги знаят; има други, които не вижда, защото прекалено дълго е бил “вътре” в текста; трети пък оставя да разводняват темата, само защото хубаво ги е казал и сърце не му дава да ги махне. Разбира се, с времето и натрупването на опит, тези пропуски стават по-малко, но рискът от тях си стои. Затова човек продъжлава да ползва различни трикове, когато редактира сам себе си. А при големи обеми текст и особено, когато става въпрос за художествена или научно-популярна литература, редакторът е задължителен, колкото и добър, и опитен да е авторът.

     Много, много благодаря за хубавите думи, наистина много се радвам. Ако имате въпроси по курсовете и мога да помогна с избора, пишете ми.

 3. Привет, Иванка! Много се радвам ,че попаднах на Вас и страницата Ви.
  Проявих интерес и аз към услугата, която предлагате на Силвия Домузова за копирайтинг одит. Дали е възможно и аз да получа оферта и какво е необходимо за това?
  в момента ми се изгражда новия сайт и имам написани текстове, които да бъдат прегледани. Те са написани с идеята за бранд бунтовник, но ще се радвам да чуя мнението Ви.
  Благодаря предварително!

  • Здравейте, Анелия,

   Получих мейла ви, благодаря.
   В сряда ще ви върна, пак на мейл, необходимата информация, за да продължим нататък.

   Хубав ден и успешна седмица!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *