Разкажи ми как стана фрийлансър: Светослав Тихолов, специалист по дигитален маркетинг и актьор

Кой е съветът, валиден за всеки фрийлансър, независимо от професията му? Какво става, когато се опитваш да продаваш супер нашумял продукт, без да имаш особено опит? Как да израснеш професионално?  На всички тези въпроси отговаря Светослав Тихолов – специалист по дигитален маркетинг и актьор.

Супер интересно интервю за провалите, които водят до успех, направено от чудесната Александра Джандева – автор на всички материали в рубриката „Разкажи ми как стана фрйлансър“ вече втори сезон.

Отдели си време за вдъхновение, черпене на сили, кураж и идеи, прочети интервюто и продължавай осъзнато и отговорно да развиваш своята свободна практика.

 

Светослав Тихолов: Не се страхувайте от грешките – те са истинският път към успеха

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Здравей, Светльо, представи се накратко – какво си завършил и как започна твоят кариерен път?

Здравей, благодаря за поканата 🙂 Казвам се Светослав Тихолов, актьор съм, а от 6 години се занимавам активно и с дигитален маркетинг. Завърших актьорско майсторство за куклен театър в Националната академия за театрално и филмово изкуство през 2014 г. в класа на проф. Румен Рачев.

Първоначално работех по специалността си. Отидох да играя в Театрално-музикален център Кърджали, после в Държавен куклен театър Ямбол. Бях донякъде удовлетворен в качеството си на творец, но крайно неудовлетворен финансово. Няма да навлизам в подробности, тъй като проблемите на културата са съвсем друга, дълга тема.

Кога направи завой към дигиталния маркетинг и как откри тази своя страст?

През 2016 г. реших да уча още – явих се на изпит и ме приеха магистратура „Връзки с обществеността“ в СУ. В Софийския университет се запознах с доста мои връстници. Така дойдоха и работните контакти – колежка ми спомена, че се търсят стажанти в маркетинговия отдел на компания в сферата на телекомуникациите.

Кандидатствах и там започнах да се занимавам със списване на блог публикации и да ги качвам на сайта. За първи път се сблъсках с WordPress и разбрах какво е CMS. Въпросните публикации трябваше да бъдат споделяни и в социалните мрежи.

До онзи момент почти не бях ползвал Facebook за друго, освен да споделям песни от Youtube. Започнах да се интересувам от различни метрики в социалните мрежи и как се отчитат те – ангажираност, кликове, импресии и т.н.

Около месец след като започнах стажа си, с мен се свърза близък приятел с предложение да му помогна с търговията на тогава доста модерен продукт за избелване на зъби. Той беше един от първите, които го внасяха у нас. Така започнах да правя и първите си рекламни кампании във Facebook.

Провалите не закъсняха, разбира се. Продуктът бързо загуби популярност, аз пък реших, че вместо лендинг страницата, през която продажбите вървяха, ще правя цял онлайн магазин, нищо че в него имаше 3 продукта. Така освен drag & drop изграждането на сайтове и страници, се запознах и със света на SaaS платформите.

Опитах да намеря нов продукт-локомотив, който да движи продажбите, но не успях. Същевременно стоката залежаваше и никой не искаше да купува от досега модерната пудра за зъби. Така магазинът беше закрит само след година.

След тази поредица от неуспехи, изтече и стажантският ми договор и трябваше бързо да намеря начин да се препитавам извън театралните среди.

 

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Как избра да продължиш?

По това време играех в няколко независими организации в София на свободна практика, включително и в Държавен куклен театър Сливен, където получавах хонорар за всяко изиграно представление. Пътувах постоянно и се чувствах добре, но доходите ми много зависеха от пропътуваното време, което значеше, че няма как да пораснат повече.

Отново с контакти намерих работа във фирма, която се занимаваше със създаване на сайтове. Собственикът искаше да направи нещо като съпътстващ маркетинг отдел, който да помага на онлайн магазините, които изработваха, да увеличат продажбите си. Проблемът беше, че след 2 месеца останах сам в отдела, доскоро състоял се от трима души.

Така бях тотално захвърлен в дълбокото – изкарах курс на Google Digital Garage за Analytics и Ads в работно време, докато се опитвах да разбера как да разпределям рекламни бюджети по канали и как да установя от какъв канал има нужда даден бизнес.

Напрежението не беше малко, а поведението на управителя беше токсично, което водеше до постоянни спорове. Накрая просто напуснах. Беше ми много трудно психически да издържа на напрежението, на което бях подложен, но въпреки това съм благодарен, защото получих шанс за развитие в началото на кариерния си път и се научих да „карам велосипед без помощни колела“.

В последствие завърших и първото издание на SERP Academy, където се запознах с движещата сила на SEO агенция Serpact – Никола Минков, Дидо Григоров и Борислав Арапчев. Така се сблъсках и с противоположната крайност в работните отношения.

Смятам, че SEO е изключително важно и помага да се разберат семантичните и техническите тънкости при изработката на уебсайт, дори и да не се практикува интензивно.

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Кога се почувства достатъчно готов, за да започнеш работа само на свободна практика?

Работата в офис винаги ме е потискала. Трябваше да намеря начин да продължа да играя, да пътувам и да се занимавам с маркетинг. След трудния период в дълбокото намерих работа като фрийлансър в компания, която и до днес ми се доверява – вече пета година.

Не се разделих с тях, въпреки финансовите трудности, които срещнах по време на Ковид пандемията. Тогава театралните ми ангажименти пресъхнаха, поради ограничаването на всички културни мероприятия.

Осъзнах, че имам още доста да уча, тъй като не знаех и как да си намеря повече клиенти. От друга страна, по това време имах около 3 години опит в сферата, което не е нито малко, нито много. Хората, които си търсеха специалисти на джуниър длъжности, смятаха, че съм твърде квалифициран, но не ми звъняха за по-високи позиции, тъй като нямах 5 години опит в сферата.

След почти 2 години на свободна практика ми се наложи отново да си намеря постоянна работа. Този път без никакви контакти. Пращах сивита в продължение на месец, докато получа обаждане от дигитална агенция. Интервютата там минаха добре и ме назначиха.

В тази агенция научих много неща, но отново имаше мениджърски проблеми. Този път средата беше много обещаваща, но самата структура на организацията претърпяваше промени. Когато ме взеха на работа, трябваше да бъда нещо като „маркетинг гуру“, който съветва търговския отдел. Трябваше да помагам да се определят комуникационните канали на дадения клиент, да съставя оферта с включените услуги и да помогна в презентирането ѝ, ако се налага.

Нещата обаче не изглеждаха така – постепенно се превърнах в акаунт мениджър, следях дали PPC екипът си вършеше работата на ниво и предлагах решения за подобряване на представянето на кампаниите. Тази нова позиция ми харесваше и я работих с удоволствие.

Постепенно навлязох и в сферата на продажбите – започнах да търся клиенти, да съставям оферти по канали и да ги презентирам. Постепенно, обаче, забелязах, че колкото повече напредвах в продажбите, толкова повече нямаше кой да върши акаунтската работа. Ръководството, след поредната рокада, забеляза това, но сметна, че е по-изгодно да увеличи продажбената сила. За мен, ако една агенция не се грижи за съществуващите си клиенти, в дългосрочен план това носи само вреди.

Затова „откраднах“ каквото можах като знания и опит, и реших, че е време да започна отначало като фрийлансър. Вече имах и един клиент, работата с когото вършех в извънработно време, за да си оставя изход, когато нещата с Ковид се успокоят.

 

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Какво ти беше най-трудно в началото? С какви проблеми се сблъска и как успя да ги решиш?

Най-трудно ми беше да разбера как да си намеря клиенти. Нищо не е случайно, затова и попаднах на място, където не намирането, а задържането на клиенти е проблем.

 

Кое е най-трудното при търсенето на клиенти, когато си фрийлансър – можеш ли да споделиш съвети към начинаещите?

LinkedIn в момента е мястото, където човек може да намери клиенти и да работи с професионалисти. Трябва постоянство, но плодовете идват.

Аз лично не успях да се внедря в платформи като Upwork, Fiverr или Freelancer.com, заради конкуренцията и ниските цени, на които работят колегите от Азия.

Друг съвет, който бих дал на всеки фрийлансър, е да се образова финансово и счетоводно. Начинът, по който разсъждаваме за парите, които получаваме, е ключов фактор за успеха ни.

Също така, в България самоосигуряващите се лица все още имат неясен статут и много лесно човек може да се обърка. Намерете си счетоводител, който да ви обясни какви данъци дължите и как се пишат фактури. Това е много важно, за да не затънете в дългове към държавата. Когато знаете какво дължите на държавата, кои пари не са точно ваши, може да ценообразувате по-добре и да сте спокойни.

 

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Как изглежда в момента твоят път като маркетолог на свободна практика и в коя област специализираш?

Към днешна дата се занимавам с реклами във Facebook, Google, LinkedIn. Правя Lead Generation, Email Marketing (автоматизации в сайтове, поддържане и подхранване на бази от имейли), следя активно и какво се случва със SEO.

Обградих се и с колеги с безспорни умения, които ми помагат в сферата на графичния дизайн, изработката на сайтове и продажбите. С тях просто сме на една вълна и смятаме, че работата на свободна практика носи много повече ползи. Партнирам си и с други дигитални агенции. Някои са големи, други – малки, но добрите отношения са в основата на тези партньорства.

Ще опитаме да приложим опита си и върху чуждестранни брандове. Затова и вече имаме уебсайт, който да представя услугите ни.

 

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Има ли нещо, което би направил по по-различен начин в кариерен план?

Не вярвам, че човек трябва да поправя някакви грешки, които е допуснал. Вярвам, че няма случайни неща и трябва да се учим от нещата, които ни се случват. Точно затова не бих променил абсолютно нищо.

Всеки човек се развива със собствена скорост и проумява някои неща по-рано или по-късно, но винаги е навреме в развитието му.

 

Светослав Тихолов, фрийланс, дигитален маркетинг, куклен театър, свободна практика

Разбирам, че не си се разделил с театъра завинаги и в момента си част от импро театър. С какво точно се занимаваш там?

Да, не съм спирал да се занимавам с театър. В момента се занимавам с куклен театър, в театър „Мариета и Марионета“, театър „Сириус“, японски марионетен театър в театрална формация „Сенджу“, където правим изключително интересни спектакли за деца и възрастни.

Пътуваме в страната и чужбина, ходим по фестивали. Занимавам се и с драматичен театър – уча тънкостите, които те правят добър драматичен актьор в театър „Нагоре по стълбата“.

Също така съм част от импро група „Както Ви харесва“. Играем всеки месец в барове в София, а скоро мисля, че ще започнем отново да се появяваме и в Пловдив.

 

Какъв съвет ще дадеш на начинаещите фрийлансъри, който се не са сигурни дали са избрали правилно посоката си?

Бих препоръчал да не се страхуват да опитват и да правят грешки. Само така се постига растеж. Ако това, с което е започнал да се занимава, не му носи достатъчно удовлетворение, нека го промени.

Но няма напразни знания. С каквото и да се захване впоследствие, човек винаги успява да приложи нещо научено преди това и да надгради сегашното си поприще.

 

Запознайте се с работата на Светослав Тихолов:

===

Александра Джандева, свободна практика, фрийланс, комуникационен специалист

Казвам се Александра Джандева – работя на свободна практика като журналист и комуникационен специалист.
Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи. Поддържам личен блог, с който подкрепям жените да развиват уверено кариерата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *