Как ChatGPT ти помага да създаваш интересно и полезно съдържание за уеб

Сигурно вече си чел достатъчно по темата „за какво можеш да използваш ChatGPT“. Знаеш, че може да генерира теми за блог постове и за постове в социалните мрежи; да ти помогне да си формулираш заглавията и подзаглавията и да си направиш проучване на ключовите думи; да състави първата чернова на текста ти или да ти предложи приемлив финал за него. Може дори да ти даде идеи как да поддържаш консистентен тон на комуникация на марката или да пишеш разбираемо за твоята целева група. Може да ти улесни живота с още куп неща.

Фокусът на тази статия, както и на всички останали от поредицата, която съм планирала, е върху това как да ползваш чатбота така, че да получиш наистина смислени идеи, изводи, предложения, текстове.

Всички съвети и препоръки, които прочетеш, можеш да приложиш веднага в писането на твоите текстове за уеб. Помни, че ChatGPT не върши нещата вместо теб, само ти помага да се справиш с работата си по-бързо.

 

За да можеш да го ползваш ефективно, важно е да знаеш какво Е и какво НЕ е ChatGPT. Ако смяташ, че някои части от обяснението за този езиков модел ти се губят, припомни си статията „Ще замени ли копирайтърите ChatGPT и как да го ползваш ако си копирайтър или пишеш сам текстовете за твоя сайт“.

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

Какъв текст ще получиш зависи от това какъв текст ще поискаш

Представи си, че влизаш в магазина и молиш да ти дадат салам. Не уточняваш марка, дали да е траен, или малотраен, не споменаваш цена. Просто казваш, че искаш салам и чакаш.

Продавачката ще ти даде точно това – не най-любимия ти; не най-подходящия на вкус за сандвичите, които искаш да направиш; не този, който те устройва като цена, марка и вкус, а просто някакъв салам.

С исканията, които отправяш към ChatGPT е същото. Трябва да си максимално конкретен, да кажеш ТОЧНО какво ти трябва, за да има шанс да го получиш. 

Ако му напишеш „дай ми идеи за теми за блог“, предложенията на чатбота ще са толкова общи, че дори няма да те провокират да мислиш за теми в определена посока. 

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

Когато пишеш текстове за уеб, важно е винаги да имаш предвид отговорите на два въпроса:

  1. за какво пишеш;
  2. кой ще го чете.

Сподели тази информация и с ChatGPT. Кажи му каква е тематиката на блога и каква е аудиторията ѝ.

 

Например: „Моля, подай ми 10 теми за фрийланс блог, насочен към напреднали фрийлансъри в сферата на копирайтинга“

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

По тези теми можеш да пишеш спокойно. Някои от тях можеш да разбиеш на подтеми, да ги обогатиш и конкретизираш още повече. Провокират те да ровиш в конкретни посоки и сам да формулираш още и още теми.

 

Виж как изглеждат темите, за начинаещи в копирайтинга

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

Поискай си ги в табличен вид, ако ще ти е по-удобно. Тези теми, както и темите за напреднали фрийлансъри копирайтъри, могат да се използват директно, да се конкретизират, развият, разбият на подтеми и да те вдъхновят да измислиш нови.

 

Правилото важи и за генерирането на цели текстове – бъди колкото се може по-конкретен

Например: Искаш кратък Фейсбук пост за напреднали копирайтъри фрийлансъри на тема „как да привлека подходящите клиенти“.

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

После допълваш каква да е ключовата фраза. И пускаш заявката отново.

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

След това се сещаш, че можеш да конкретизираш още малко проблема на фрийлансърите копирайтъри – притесняват се да говорят с  клиенти.

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

И за да провериш дали не можеш да получиш по-добро предложение за пост, пускаш същото искане и към ChatGPT 4 (ако досега си работил с ChatGPT 3.5).

ChatGPT, копирайтинг, писане на текстове, създаване на съдържание за уеб, редактиране

Какво още може да ти помогне

  1. ChatGPT има понятие от контекст. Затова използвай един чат прозорец за „разговори“ с него по всяка тема, която подхванеш. Така ще можеш всеки път само да допълваш и конкретизираш заявката си, без да я повтаряш цялата отначало. Освен това ще ти е по-удобно да следиш старите и новите предложения и въобще, това е улеснение и от организационна гледна точка.
  2. Редувай заявки към ChatGPT 3.5 и ChatGPT 4. На мен много често по-добра работа ми вършат предложенията на безплатната версия на чатбота. Но ако имаш възможност, давай едни и същи заявки и на двете версии. Така ще можеш да избереш най-подходящото предложение или да си направиш компилация от тези на чатбот 3.5 и 4.
  3. Искай предложения за пренаписване на текста с по-подходящи думи и фрази. Заявката ти би  могла да звучи така: „Пренапиши текста, като използваш повече термини, характерни за (съответната сфера).“  или „Пренапиши текста така, че да се харесва на тийнейджъри.“ А може и просто да помолиш чатбота да провери текста за грешки и да предложи по-подходящи думи и фрази където е необходимо. На английски се справя много по-добре, отколкото на български, но пак можеш да получиш насоки, идеи, вдъхновение.

 

Какъв текст ще публикуваш зависи от това колко добре компилираш и редактираш

  1. Избери абзаците текст от ChatGPT 3.5 и ChatGPT 4, които най-много ти харесват и направи свой, цял текст. (Това, в случай, че няма едно цяло предложение на чатбота, което да те удовлетворява.)
  2. Пусни сглобения от теб текст отново през ChatGPT с молба да го пренапише като използва (виж подточка 3 по-горе). Можеш и да не го правиш, ако вече .
  3. Редактирай.

 

Каква помощ е това, като част от текстовете са откровено нескопосани и безлични

Първа помощ. Разбира се, че не можеш да пуснеш Фейсбук поста за напредналите фрийлансъри копирайтъри в този му вид. Не можеш да пуснеш Фейсбук пост за какъвто и да било бизнес с подобен тромав изказ, патос вместо емоция и невинаги използвани на място думи.

Генерираният от ChatGPT текст ти дава структура и идеи. Оттам нататък си ти. Ти знаеш какъв тон на комуникация поддържаш с клиентите си. Ти познаваш аудиторията си и знаеш какъв език използва. Съответно, ти можеш да редактираш текста, предложен от чатбота, докато той стане жив, лек, четивен и интересен именно за твоята целева група.

Всъщност, има начин ChatGPT да ти помогне и за това – да говориш на езика на твоите посетители/клиенти. С променлив успех може да генерира и текстове, които са по-близо до тона на комуникация на бранда ти. Как да постигнеш това ще ти разкажа във втората статия от поредицата „Как ChatGPT ти помага да създаваш интересно и полезно съдържание за уеб“. Абонирай се за статиите от блога, за да не я пропуснеш.

Така или иначе, ако ти самият нямаш основни копирайтинг умения или стабилни умения за редактиране на текст, чатботът няма да ти помогне. Мини по-кратко или по-дълго, според нуждите ти, индивидуално копирайтинг обучение или обучение по редактиране при мен. Виж как може да се проведе то и ми пиши.

2 comments to “Как ChatGPT ти помага да създаваш интересно и полезно съдържание за уеб”
    • Съгласна съм – ще се подобрява. Въпросът е ние да развиваме професионалните си умения така, че това да не ни плаши, а да ни е любопитно и да ни се иска да го ползваме, за да си улесним живота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *