Колко често да публикувам в социалните мрежи

3 съвета и 1 трик

Много се е писало по този въпрос, но малко се е чело струва ми се. В случай, че досега не си потърсил информация, ето и моя скромен принос по темата.

1. Колкото по-често публикуваш нов пост, толкова по-бързо обзценяваш предишния. Ако пускаш по нещо на всеки 10 минути – виждала съм хора да го правят – дори информацията, която предлагаш да е много полезна, никой няма да я прочете. Едно, защото хората си имат и други занимания и не могат да ти смогнат. Второ, защото изведнъж се чувстват затрупани от информация и предпочитат да затворят страницата ти и да разглеждат снимки с котки. Трето, защото още на втория – третия час вероятно ще са те блокирали и няма да получават известия от теб.

Това, че сега си намерил няколко много полезни статии и искаш да ги споделиш с всички е хубаво. Но не ги пускай наведнъж. Животът на постовете в социалните мрежи така или иначе е кратък, не си залагай сам капани. Хората няма да се върнат по-късно, за да прочетат публикацията ти. Ако пък пуснеш нов пост, за да ги привлечеш към страницата, ще избуташ старите надолу. Така обзценяваш собствените си постове и оставяш в твоите клиенти, фенове и приятели в социалните мрежи впечатлението, че си пълен досадник.


2. Направи си график за публикации спрямо социалната мрежа, която ползваш: 

  • Facebook – минимум 3 публикации седмично ще подсещат феновете на страницата ти, че си жив, развиваш се и имаш какво да им предложиш. Повече от 10 на седмица най-вероятно ще ти спечелят пълен игнор. Пробвай да публикуваш през ден или ако много държиш да се изявяваш и да си полезен – веднъж на ден.
  • Twitter – постовете се бълват с по-голяма скорост. За да се докопаш до подобаваща порция внимание, можеш да публикуваш по 5 – 6 туита на ден. В тях влизат ретуитнатите чужди постове и разговорите с други потребители. Да публикуваш туитове през половин час не е добра идея. Рискуваш част от потребителите да спрат да те следват.
  • Google+ – според някои тази социална мрежа е пълна скръб. На други им върши работа. Аз съм по-скоро от вторите. Смислените, наистина полезни постове се четат. По отношение на честотата на публикуване е като Facebook – 3 до 10 поста седмично са напълно достатъчни.
  • LinkedIn – 2 до 5 поста на седмица е добре. Аз лично пускам линкове към статии от “Свободна практика” и отделно се възползвам от възможността да публикувам статии директно в LinkedIn.

 

Publikuvane_socialni_mreji_Svobodna_praktika
3. Зарежи графика, ако:

  • нямаш какво да кажеш – не е добре твоите фенове, последователи, читатели да решат, че им губиш времето, защото не им даваш полезна информация или защото не ги забавляваш достатъчно. Понякога имаш повече полза да си замълчиш, отколкото да дрънкаш.
  • Случва се нещо важно за бизнеса ти и за твоите потребители – понякога е по-важно да хванеш момента, отколкото да се съобразяваш с планове.
  • Анализът на страницата ти подсказва, че схемата на публикации, която следваш е грешна. Колкото и статии да четеш, най-добре е да следиш поведението на потребителите, да експериментираш и сам да разбереш кога, колко и какви постове да публикуваш.

За да ти е по-лесно, пробвай следното: погледни на общуването през социалните мрежи като на истински разговор лице в лице. Предизвикал си нечий първоначален интерес. Нали не искаш да го изгониш като не спираш да му дрънкаш, засипваш го с ненужна и безинтересна информация, правиш твърде големи паузи или говориш твърде бързо?

Представи си как разговаряш, ама наистина, с всички твои фенове, потребители, посетители и помни, че те във всеки един момент могат да се включат в разговора или да станат и да си тръгнат. Така най-лесно ще решиш как и колко често е най-добре да си общувате. 

Припомни си още:
1. Как да се представя в социалните мрежи и форуми, така че да привлека клиенти
2. Как да общувам с клиенти, колеги и партньори в социалните мрежи

Успех.

п. с. Сподели и твоя опит, ще ни е полезен. Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *