Как да разбереш какви са цените на конкуренцията

Едва ли има фрийлансър, който да не е любопитен какви са цените на конкурентите му. Едни, защото искат да си сверят часовника; други, защото безразсъдно печелят клиенти само с ниска цена; трети, за да разберат къде на ценовата стълбица са се позиционирали – всеки си има причини.

Само че, едно е да си любопитен, друго е – да знаеш как да разбереш, трето е да успееш да го направиш. Винаги са ми правили впечатление следните постове във фрийлансърските и професионални групи:

„Колеги, каква е цената на статия 400 думи/едно лого/сценарий за видео/etc.?“

Те са чудесен начин да не получиш никакъв смислен отговор или да получиш отговор, който изобщо няма да ти свърши работа.

Когато клиент ми зададе подобен въпрос, разбирам че трябва да му помогна да си изясни заданието преди да му давам каквато и да било цена. (Прегледай статията „3 заблуди, които ти пречат да общуваш ефективно с клиентите си“.) Но когато колега зададе такъв въпрос, или е начинаещ, или не му се занимава кой знае колко да смята, да си направи проучване, да помисли.

Предлагам ти четири начина, които ще ти помогнат да се ориентираш в цените на конкуренцията. В края на статията ще намериш и полезни линкове към статии за ценообразуване и 3 причини за подбиване на цените.

 

Потърси сайтове и изказвания по форуми на твоите колеги

Не всички са си обявили цените по сайтовете, но все пак има доста, които са го направили.

В професионалните форуми пък често има раздел „Пазар“ или Freelance Jobs & Projects както е в predpriemach. 

Порови, прегледай повечко теми и все ще намериш обявени цени на колеги. Тъкмо междувременно ще видиш как се представят, как общуват, какво е нивото на работата им – все неща, които са важни за определянето на твоите цени и позициониране на пазара като цяло.

Виж сайтове/портфолиа на чуждестранни фрийлансъри, а също и платформите за фрийланс

Защо да ги гледаш?
Първо, защото те също дават представа как се движи пазара. Ако работиш с българи, просто смени валутата и след обявената ставка на час, на дума, на каквото е обявена, вместо „долари“ или „евро“ си представи, че пише „лева“.

Второ, защото е добре да си подготвен и за работа с чуждестранни клиенти. А не, като получиш запитване или решиш да кандидатстваш по обява, да правиш проучване от нулата.

фрийланс, цени, клиенти, свободна практика, копирайтърски услуги

Питай колегите си лично

Не се шегувам, шансът да получиш смислен отговор, който ще ти свърши работа е много по-голям. Направи си труда да избереш колегите, които те интересуват (нали знаеш, че не всички са ти преки конкуренти), да им намериш мейлите и да напишеш лично писмо на всеки един.

В него си кажи директно каква ти е болката. Сподели, че имаш конкретно запитване, дай информация за какъв тип и обем работа става въпрос, каква е темата, има ли допълнителни условия и изисквания и попитай колко взима колегата ти за подобен тип работа.

Признай си, че искаш да си свериш часовника или се чувстваш несигурен каква цена да дадеш.

Би трябвало да получиш отговор, ако не от всички, то поне от почти всички, на които пишеш. В него може да няма конкретна цена, но със сигурност ще има поне някакъв ценови диапазон, в който се движи колегата ти.

Пусни запитване като клиент

Да, не е почтено, знам. Първият път, когато осъзнах, че са ми го направили на мен този номер, бях много нещастна. Не защото съм си казала цените, а защото точно бях започнала да работя като фрийлансър и се бях зарадвала, че толкова бързо съм получила запитвания.

И макар че използвам основно горните три подхода, когато искам да се информирам за цените на копирайтърските услуги, признавам, и аз съм пускала фалшиви запитвания. (Всъщност, не познавам колега, който не го е правил, честно.) Това е най-бързият и безотказен начин да събереш базови оферти от повече колеги.

Разбира се, да го направиш отнема доста време. Трябва ти нов имейл, друга самоличност, добре структурирано запитване, с което да оставиш впечатление за клиент, който знае какво иска и няма да загуби времето на фрийлансъра.

Какво друго трябва да знаеш, за да ти свърши работа събраното инфо за цените

Независимо дали гледаш сайтове на български или на чуждестранни колеги; дали си решил да питаш директно и/или да пуснеш клиентско запитване, събраната информация ще ти е полезна, ако:

  • разделиш цените, които си получил в групи „от-до“;
  • добавиш към всяка група информация за фрийлансърите, които са ти ги дали: професионален опит; начин на работа; конкурентни предимства; основни сфери, за които пишат;
  • не копираш сляпо получените цени, а използваш събраната информация при собственото си ценообразуване.

Припомни си и статиите:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *