Как да проверите дали логото ви „работи“

Как да разбереш дали логото ти е добро и ще ти върши ли работа?

Това ти подсказва в днешната статия дизайнерът Люба Попова. Ако има нещо неясно или искаш да чуеш професионалното ѝ мнение за твоето лого, пиши ѝ в коментар под статията, ще ти отговори.

Започни седмицата с полезно четиво и безплатна консултация с дизайнер. Учи, питай експерт, променяй – гарантирана формула за успех.

===

Ако тепърва ще си правите лого, препоръчвам ви да се запознаете със статията ми Дизайн на лого – чеклист за начинаещи + инструменти“. В нея очертавам основните стъпки, които трябва да следвате при създаването на отличителен знак за вашия бранд.

Ако сте в процес на работа или вече имате скицирана идея, то в тази статия ви давам насоки как да проверите представянето на логото си в различни среди. Независимо колко уникален е един знак, и колко добре изразява посланието на бранда, той е ефективен само, ако може да се използва в различни среди и да бъде напълно разпознаваем в различен контекст.

Ако сте по-опитни или сте работили с дизайнер, сигурно знаете, че логото трябва да отговаря на следните условия:

  • Да може да се мащабира без да се губи, за да стои добре навсякъде – от билборд до печат върху химикалка и фавикона на сайт.
  • Да може да се вижда добре, когато е размазано или пикселизирано, защото не всеки човек има съвсем ясно зрение, а в някои формати трябва хем да е дребно, хем да не е векторно.
  • Да може да се изобразява само с един цвят (черно на бяло).
  • Да бъде разпознаваемо и с други цветове (например хората с цветна слепота не виждат същите нюанси като хората с нормално зрение).
  • Да може да изглежда добре в области с различни пропорции (квадрат, landscape, portrait), защото понякога се налага да бъде поставено в точно определен формат.
  • Да стои устойчиво спрямо останалите лога, т.е. да не е просто уникално, но и достатъчно издържано като дизайн. От една страна, ако решите да го използвате като иконка за мобилно приложение (или като фавикона за вашия сайт), то ще се намира на един екран с други лога, повечето от които на известни брандове. От друга страна, хората са свикнали с логата на различни, вече наложени брандове и имат заучени подсъзнателни модели за това що е лого и как трябва да изглежда.

Вижте примери с реално лого (на моя личен бранд Fineluart), тествано за различните контексти:

1. Баланс

Добре е композицията да е напълно балансирана. Дори самото лого да е асиметрично, е важно да не „изпада” на една страна.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

2. Цветност и ахроматично представяне

Цветовете са важни за представителността на фирмения знак, но също толкова важно, и необходимо, е той да може да се визуализира само с черно и бяло. Тук виждате реализирана и още по-трудната задача – да е разпознаваемо и като силует. Ако логото няма много преплитащи се елементи, това няма да е проблем. Ако има, помислете кое ви е по-необходимо – елементите или възможността да е разпознаваемо и като силует. Имайте предвид, че рядко ще се случи да ви трябва само той.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

Когато използвате логото си в уеб среда, много често то ще се показва на черен/тъмен фон за едни потребители и върху бял фон за други потребители – погрижете се и в двата случая да изглежда добре.

Не на последно място, да видите логото си в сивата гама или само като силует, ще ви помогне да изчистите някои дребни детайли, които не се забелязват на пръв поглед при цветния вариант.

 

3. Цветна слепота

Ако логото ви се представя добре в черно и бяло, най-вероятно няма да имате проблем и с адаптацията му за далтонисти.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

 

4. Мащабируемост

Това е един от най-важните тестове за вашето лого. Често хората поръчват изработката на този графичен знак като част от първия си дизайн – сайт, визитка, брошура и т.н. – и оставят останалите формати за по-късен етап. Това е грешка. Съветвам ви да се погрижите логото ви да става за абсолютно всеки вид дизайн, печат и среда още от самото начало.

След като започнете да го налагате, ще е много трудно да правите промени и адаптации спрямо различните дизайни и среда, ако не е било предвидено, че ще има такива още при създаването на логото.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

Имайте предвид, че за добра мащабируемост не е достатъчно просто да имате векторен файл, който помага разтеглянето и намаляването да се случват технически без загуби от визията. Важно е самият дизайн на знака да е без прекалено дребни детайли, без твърде много засичащи се един пред друг елементи.

5. Композиция

Понякога, особено в уеб среда, се налага да поберете логото си в определен формат. В социалните мрежи например това е квадрат или кръг. Друг път се налага да го съберете в landscape формат – форматът на брандираните химикалки.

Проверете дали логото ви се събира във всякакви, предварително зададени формати. Разбира се, това не означава задължително да го направите кръг или квадрат (формите, които най-лесно се разполагат навсякъде), просто при изработката му трябва да бъдат предвидени и тези варианти.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

 

6. Ниска резолюция

Когато използвате логото си като много малко изображение, а това със сигурност се налага, най-малкото за фавиконата на сайта, със сигурност ще се загуби част от качеството му. Дори да разполагате с векторно лого, намаляването му ще скрие някои детайли от окото на наблюдателя, ако ще той да е с най-доброто зрение. Тази особеност трябва да се предвиди още при изработката на фирмения ви знак, за да не останете неприятно изненадани.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

Да видите как изглежда логото ви с много ниска резолюция е добро упражнение, за да сте сигурни, че то е познаваемо без малките детайли, които стоят добре, но рядко остават в паметта на клиентите.

Например, ако поставите логото на билборд или в реклама, публикувана в социалните мрежи, потребителите ще преминат покрай него с толкова висока скорост, че ще са способни да запомнят единствено по-едрите форми.

 

7. Отделните елементи на логото

Разпознаваемостта на логото само по един негов елементи, не е сред задължителните изисквания, но ако успеете да го постигнете, ще имате допълнително поле за креативност в рекламите си.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

Вижте за пример кампанията на McDonald’s, които създават цели визуални истории само с елемент от логото си:

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

 

8. Познаваемост

Ще се отличава ли вашето лого, ако е сред други лога? Независимо дали е иконка на приложение, фавикона при много отворени табове, табела на улица с много реклами – почти никога вашето лого няма да е само в полезрението на потребителя. Ето защо е важно да е издържано като дизайн и да е достатъчно изразително.

консултация с дизайнер, Любомира Попова, свободна практика, фрийланс. лого, дизайн

Разберете дали вашето лого отговаря на всички условия и какво трябва да промените. Тествайте го с този уеб инструмент: https://logolab.app/home

Ако имате въпроси относно представянето на своето лого в различните контексти, зададйте ги в коментар под статията. Ще ви отговоря.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *