6 практични съвета за постигане на бранд консистентност

Как хората всеки път безпогрешно да разпознават твоите реклами и съобщения, как да изградиш доверие помежду ви чрез визия и дизайн, как да будиш любопитството им и в същото време да са спокойни, че си верен на стила си? С бранд консистентност.

Какво е това? Тънката червена линия, специалното излъчване, отношението към нещата, което се усеща във всяка твоя изява и прави теб и марката ти разпознаваеми, търсени, обичани от конкретна група хора, с които съумяваш да водиш разговор посредством класически реклами и дигитален маркетинг.

На някои фрийлансъри и марки им се получава естествено. Други трябва да положат целенасочени усилия в тази посока. Дизайнерът Любомира Попова споделя как става това. Прочети и приложи съветите ѝ. Ако имаш въпроси, свързани с дизайна и постигането на бранд консистентност, задай ѝ ги в коментарите под статията. Ще ти отговори.

 

Сигурно вече сте чели многократно, че бранд консистентността е важна, че е всичко, че трябва да се следва на всяка цена. Така ли е това и защо?

Отговорът е да – последователността в комуникацията, включително визуалната е важна. Това обаче изключва сляпото повтаряне на една и съща визия до втръсване. Напротив, необходимо е да сте разнообразни, за да не омръзвате; да имате нови визии регулярно и да разграничавате визуално всеки ваш проект/ продукт/ услуга, за да сте максимално ясни.

От една страна трябва да имате изградена идентичност – цветове, шрифт, тон на комуникацията, послания, форми, емоции. Това е важно, за да сте разпознаваеми и да не обърквате вашите потребители.

От друга страна е хубаво всеки нов дизайн да е различен и да привлича спрямо конкретното си послание. То невинаги съвпада с общото за бранда. Това е важно, за да не се повтаряте, за да се развивате и да визуализирате различните неща с подходящите атрибути според конкретната тема и аудитория.

Например:

Ако брандът ви е строго корпоративен, няма нищо лошо да пуснете нещо хумористично по повод или да изградите цяла нова кампания базирана на по-освободени емоции. И обратно, ако сте по-артистични, е съвсем в реда на нещата да ви се случи да пуснете нов продукт/ услуга, предназначена за бизнес клиенти, която да представите с по-строг тон. Или ако предлагате стоки за възрастни и решите да пуснете линия за деца – тогава тази линия трябва да има свое собствени лице, което да е част от основния бранд.

 

Как разнообразието се съчетава с бранд консистентността в дизайна

На пръв поглед звучи объркващо, но всъщност е много лесно – трябва да имате изградени рамки (бранд идентичност), с които да се съобразявате при създаването на всеки нов дизайн, без тази рамка да е канон. Така можете да използвате разнообразни образи и емоции и в същото време да имате различни визии за различните тематики и кампании.

 

6 съвета, с които да постигнете балансирана комбинация и перфектна бранд консистентност

1. Направете името си разпознаваемо

Това е важно, защото в света на рекламата имате не повече от 1-2 секунди да задържите погледа на потребителя върху своя дизайн/ продукт/ реклама. Ако използвате едно и също лого и основен цвят навсякъде, показвате по-бързо, че това е именно вашият бранд. Разбира се, можете да комбинирате логото с подходящи снимки на продукти, хора, емоции, които да предават конкретното послание на конкретната реклама.

Можете също да изберете дадена емоция, с която хората да ви свързват – смях или WOW ефект; корпоративен тон или артистичен хаос…

Например

Водка „Абсолют“ вплита силуета на бутилката си в коренно
различни, и като емоция, и като цвят, визии. Независимо от тези разлики той е свързващото звено между разнообразието и консистентността на бранда.

Или си представете „Била“ с нейната комбинация от червено и жълто – винаги изчистена и категорична във фона и логото – и снимките на продукти и хора в различните реклами. Те варират според кампанията.

Познаваемостта е важна и за изграждане на доверие у потребителя – ако следвате един стил, показвате, че на вас може да се разчита и че вашите заявления и действия не се разминават. По този начин изграждате визуално мисия и визия на бранда си, които могат да са привлекателни за точните клиенти.

Независимо дали става въпрос за вашия сайт или за най-обикновено визитка, вие и вашето послание трябва да сте на първа линия в дизайна. Това се постига като заявявате ясно, чрез подходящите цветове и образи, че продължавате да правите това, заради което сте най-предпочитани от вашите редовни клиенти.

Например

Ако основната ви мисия е да помагате на хората, използвайте меки форми, леки преливки и нежни нюанси. Ако сте корпоративно насочени, подбирайте сини нюанси, студени цветове, геометрични линии и строги изображения. Ако сте артисти или хандмейдъри, спокойно можете да се развихрите в по-сложни и контрастни хармонии, в по-свободни линии и петна и да използвате по-мечтателни и трогателни снимки.

 

2. Взаимодействайте чрез дизайна си

Последователността и познаваемостта увеличават приходите. От една страна успяват да привлекат нови клиенти, защото сте влезли в сърцата и умовете им. От друга,  задържате настоящи клиенти и ги превръщате в лоялни, защото продължавате да следвате линията на поведение, заради която са ви избрали.

Повторението днес е по-важно отвсякога, защото хората са претрупани от информация. Пътят от първото взаимодействие с вашия бранд до осъществяването на реална покупка е по-дълъг. Затова е препоръчително да сте често пред очите на потенциалните клиенти и то така, че те да знаят че това сте вие, а не някой ваш конкурент.

Например

Използвайте едни и същи цветове и форми за всяка ваша продуктова линия. Разнообразието оставете за другите продукти/ услуги, за празнични промоционални оферти, за нови типове клиенти.

Всеки ваш криейтив трябва да показва, че сте насреща – помагате, решавате проблеми, разнообразявате ежедневието, спестявате главоболия. Това може да се постигне чрез:

  • подходящи изображения, с които показвате съпричастност;
  • елементи като стрелки и иконки, които показват, че сте готови да взаимодействате, а не искате просто да ви купят стоката;
  • подходящи снимки, с които показвате, че имате същите емоции като аудиторията си и я привличате с това, че сте „от една порода“.

Взаимодействието е буквално, когато става въпрос за социални медии. Да позволите на последователите си да се включат в комуникация, да са част от процеса на създаване на продукта, да ги доведете в кухнята на бранда, може да изгради чувство за общност. В дългосрочен план то ще ви помогне за устойчиво развитие.

Например

Задавайте въпроси, свързани с нуждите на аудиторията си, за да ѝ покажете, че ви е важна. Споделяйте снимки от процеса на изработка на продукта, за да създадете очакване за пускането му на пазара. Споделяйте и кадри, запечатели моменти от дейността ви, с които се гордеете. С тях показвате, че сте хора, които успяват да постигнат мечтите си. За разлика от рекламните и продуктовите визи, които трябва да са изпипани до последния детайл, тук е по-важно да сте естествени – не правете ненужни дизайни, не слагайте прекалено „рекламни“ елементи като бутони и иконки. Можете да ползвате различни рамки във вашите бранд цветове; понякога е подходящо да добавите логото си, а също и емотикон, ако аудиторията е по-младежка.

 

3. Изградете доверие

Вече споменах, че честото присъствие в живота на потенциалните ви клиенти е част от пътя за изграждане на доверие. Други фактори, които го поддържат са лесния за употреба сайт, доброто обслужване, препоръките от други клиенти, доброто качество на вашите продукти и услуги. Ако сте фрийлансър, знаете че това доверие е още по-важно. Вие взаимодействате с клиентите си буквално лице в лице и залагате не просто бранда, но и собственото си име. Затова за вас е направо критично да се развивате, адаптирате и да поправяте своевременно грешките, които допускате по пътя си.

Например

По отношение на дизайна, доверието между фрийлансъра и клиентите се постига като използвате всички възможности да говорите с хората в социалните мрежи лично, от свое име. Независимо дали ще използвате логото или лицето си, стремете се то да се вижда често в публичното пространство. Не само, когато рекламирате, но и за да съветвате, да участвате в дискусии, да поддържате връзки с колеги.

Ако общувате лично със своите клиенти, включвайте във визиите свои снимки – нека лицето ви стане синоним на бранда (както всъщност е на практика). Показвайте се на работното си място, в ателието, с продукта си.

Например

Джон Лумър, който е експерт и консултант в света на Фейсук рекламата и
маркетинг специалист, слага своя снимка във всяка своя визия. Така намеква, че говори лично с потребителите си, макар и съветите му да са достъпни в онлайн среда. Той е избрал оранжевия цвят за основен и го използва винаги. Просто го съчетава с други нюанси и преливки. Дълго време се представяше само с черно-бели снимки и така се отличаваше от всички останали, които предпочитат цветни изображения.

Когато правите реклами, помислете дали е удачно да включите лицето си в тях. Такъв е случаят, ако например водите курсове и консултации. Съчетавайте снимките си с елементи с вашите бранд цветове – рамки, бутони, фонове, сенки. Разбира се, не прекалявайте. Понякога е по-добре да използвате само снимка на продукта или изображение с подходяща емоция за ефекта от услугата си.

 

4. Формирайте възприятията, което искате

Когато клиентът мисли за вас, той не си представя логото и продукта ви, нито ще се сети за най-креативните ви реклами и сложни дизайни. Той ви възприема чрез емоциите, които сте му донесли. Същото важи и за потенциалните клиенти, които не са поръчали все още от вас, но са виждали ваши визии и послания.

Важно е вие да повлияете на формирането на тази емоция, преди тя да се е формирала самостоятелно. Ето защо трябва чрез визите си да пресъздавате емоциите, с които искате да ви свързват.

Например

Работите с корпоративни клиенти? Тогава правете визи, които излъчват доверие, решаване на проблеми и прозрачни отношения. Можете да го постигнете чрез строги геометрични форми, чисти цветове, без преливки, несерифни шрифтове, снимки на хора в офиси, снимки на лица, които гледат зрителя в очите. Не влагайте във визиите си повече от 1-2 цвята. Комбинацията между черно, бяло и още един наситен цвят обикновено излъчва стил и класа.

Ако сте артист или хендмейдър, заложете на изображения на ателие, макроснимки на четки и шивашки материали. Използвайте свежи цветове и хармонични композиции с повече от 2-3 цвята. Избягвайте черното и заложете на по-артистични и ръкописни шрифтове.

Не забравяйте, че това възприятие се мени във времето и може да се преобърне много рязко при проблем, при грешка от ваша страна, при смяна на посоката в която се развивате. Ето защо, успоредно с развитието си е необходимо да преосмисляте дали визиите ви изразяват желаната от вас емоция за настоящия момент. Същото важи и ако пускате нова услуга или нов продукт – помислете дали искате да се придържате към основните си бранд послания или точно това е моментът да разчупите малко стилистиката си.

 

5. Информирайте

Винаги трябва да сте наясно доколко клиентът ви е информиран за вашия продукт, за сферата ви на дейност по принцип и за това къде стоите спрямо конкуренцията. Да, в рекламата е забранено да се сравнявате със своите конкуренти, но не забравяйте, че вашият потенциален клиент ще направи точно това, за да реши чий продукт да избере за себе си – ще ви сравни.

Разказвайте за себе си и за своите продукти/ услуги. Така можете не само да взаимодействате с хората, но и да изпъкнете като експерти, мечтатели, идеалисти и т.н. в зависимост от това като какви искате да ви запомнят.

Например

Създавайте инфографики и показвайте в тях цялата си креативност. Не е задължително да се придържате към основния си цвят и неговите нюанси.

Пуснете рубрика в социалните мрежи, в която чрез подходящи визии изтъквате предимствата на дейността си едно по едно. Може да ги брандирате с логото си, да добавите рамка с основния си цвят, да използвате основния си шрифт.

Включете в рекламата, която правите любопитен факт, статистика, детайл от производствения процес. Сигурно ви е писнало да слушате за деветте от всеки десет зъболекаря, но това е пример за статистика, която едновременно информира и придава тежест на качеството на продукта. Разбира се, старайте се да избягвате клишетата. Споделете например колко време ви е отнело да създадете продукта, колко успешни казуса сте решили, каква съставка сте използвали за настроение, нещо което са казали за вас.

Бъдете винаги актуални. Изказвайте се по релевантни за вас теми, които в момента вълнуват вашите потребители. Публикувайте редовно, за да не бъдете забравени сред целияинформационен поток, който ежедневно се излива върху потребителите. Споделяйте понякога емоции от работното си ежедневие.

6. Предизвиквайте любопитство и го удовлетворявайте

Хората обичат предизвикателства. Мозъкът работи така, че не би ни оставил на мира, ако сме изправени пред нещо недовършено, очаквано или пред нерешен проблем.

Например

Разказвайте серии от истории. Направете рубрика с въпроси и отговори или с дълъг текст, който да публикувате на части. Създайте очакване и мотивация да ви следват редовно. Публикувайте отговори на често задавани клиентски въпроси. Повечето хора не са активни чрез коментари, но винаги имат въпроси към бранда. Придържайте се към един стил визия за всяка своя рубрика. Можете да си направите темплейти за различните рубрики в няколко различни цвята или с няколко различни изображения/ иконки. Ако рубриката е за ваш продукт, използвайте негова снимка, като го снимате от различен ъгъл за всеки следващ дизайн.

Спазвайте график, за да не създадете объркване и обратен ефект.
Когато правите реклама, можете да използвате този подход, за да предизвикате действие, което да доведе клиента при вас – в самата реклама включете въпрос, недовършено твърдение или половинчата визия, за да можете да предизвикате любопитството и повече интеракции.

В заключение,

най-важното е да сте последователни в действията си, за да си изградите име на сериозен човек, който не се отмята от посланията си.

Придържайте се към избраната от вас естетика, създайте си ръководство за стила на бранда, следвайте тона на вашата комуникация и се уверете, че мисията ви се усеща във всяка отделна реклама или във всяка визия, която пускате. Колкото повече свиквате да сте последователни, но по свой, уникален начин, толкова по-лесно ще ви става да отправяте точното послание, което да въздейства на вашата целева аудитория и да я накара да напрви каквото искате.

Ако още нямате изградена бранд идентичност, можете да си припомните моята статия
„Дизайн и личен бранд – откъде да започна“. Ако сте стигнали донякъде в изграждането ѝ, но се чудите как да продължите, задайте ми своите въпроси в коментар под статията и аз ще ви отговоря.

===

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

One comment to “6 практични съвета за постигане на бранд консистентност”
  1. Много полезно четиво! Формирането на бранд е дълъг и последователен процес, като определено най-важни са изясняване на собствената идентичност, мисия и цели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *