Питай дизайнер #1: Дизайн и личен бранд – откъде да започна? Чек-лист за фрийлансъри

Повечето фрийлансъри са принудени да се справят сами, поне в началото, с дизайна на своя сайт, на банери, визитки, страници в социалните мрежи. За някои това е удоволствие и глътка въздух между останалите задачи. За други – жива мъка, която си мечтаят скоро да прехвърлят на дизайнер. Какъвто и е да твоят случай, предоставяме ти малко професионална помощ, за да си сигурен, че си на прав път.

Любомира Попова е дизайнер с доста богат професионален опит и всяка първа сряда от месеца, ще ти дава полезна информация и насоки как да се справиш с дизайна на сайта и рекламните си материали и ще отговаря на въпроси. Стартираме от днес със супер полезна статия какво и кога трябва да подготвиш като дизайн, ако сега започваш своята свободна практика. Ако имаш въпроси, задай ги в коментарите – Люба ще отговори на първите 5 до събота, края на деня.

Много съм щастлива, че специалисти от различни сфери са готови да помагат с опита си на теб, на мен, на всеки фрийлансър или собственик на малък бизнес. Подкрепи ни като се възползваш от консултациите и споделяш инфото за тях с колеги, партньори, клиенти и приятели.

Благодаря!

А сега „Дизайн и личен бранд – откъде да започна? Чек-лист за фрийлансъри“ и възможност да зададеш въпрос за твоя дизайн на Любомира Попова.

=====================

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, Люба ПоповаАко сте фрийлансър, най-вероятно разработвате своите дизайни сами. Сигурно вече имате сайт или Фейсбук страница, направили сте си лого и визитки, подбирате изображения в определен стил и се придържате към най-подходящите за вас цветове. Или още не сте стигнали до дизайна и се чудите откъде да започнете.

Задавате си въпроси като: Кои са етапите, през които да мина? Откъде да започна? Как да оформям визиите? Какво мога да оставя за следващ етап? Как да компенсирам, ако съм пропуснал нещо? За какво да помисля в дългосрочен план?

Не е необходимо да направите всичко едновременно и още в началото. Съвсем спокойно можете да работите поетапно, органично, естествено и искрено. По вашия си начин. Ако смятате, че нещо ще ви отклони от пътя, изчакайте и го включете когато му дойде времето. Как да разберете кога му е дошло времето? Много просто – когато го почуствате като своя необходимост и когато усещате, че ви допълва и развива.

Моят съвет е приоритетно да наблегнете на развитието на личен бранд, който да построите около четири основни понятия:

 • автентичност,
 • правдоподобност,
 • релевантност,
 • собствен стил.

Точно защото фрийлансърът не е фирма, за него е още по-важно да наложи името си не просто като название, а като синоним на дадени характеристики – доверие, сигурност, професионализъм… Мислете за личния си бранд като за част от комуникация. Мислете за аудиторията като за реален човек с реални емоции. Представете си как върти очи зад монитора… Или как се подсмихва от удоволствие… Или как се кефи искрено… Коя емоция искате да предизвикате в него?

Не е възможно да се изведат универсални правила за изграждане на дизайн, бранд, онлайн присъствие или реклама. Основната причина за това е контекстът. Ако разбирате добре аудиторията си, нуждите ѝ и с какво вашата дейност е полезна за нея, ще сте способни да изберете стилистиката и изображенията, които да въздействат именно на тези конкретни хора.

Ако сега стартирате – представете си своя контекст, планирайте и оптимизирайте в движение. Ако имате опит, позовете се на реалните ситуации. Винаги искайте обратна връзка от клиентите, мнения от партньори и препоръки от колеги.

След като уточните кои сте вие, какво правите и за кого сте полезни, можете да започнете да изграждате отделните елементи на визуалната комуникация – сайт, лого, рекламни материали и всичко останало.

Добрият дизайн следва целите, които са поставени пред него. Облича функционалността в приятен външен вид и улеснява използването ѝ. Привлича вниманието и води към целевото действие. Оформя визуалната йерархия и дава възможност съдържанието да се възприема последователно и по естествен начин. Превръща посланията във функционални елементи, които да се използват инстинктивно.

В тази статия разглеждам основните видове дизайн и кои са етапите, които не бива да отлагате. Ще споделя защо и ще дам идеи как да компенсирате, ако сте отложили за по-нататък. Ще опиша основни принципи при създаването на дизайн и основни моменти, които не бива да пропускате. Ще очертая и на какво да наблегнете, когато планирате как да използвате дизайна в собствения си контекст. Ще дам и някои съвети, чиято ефективност съм разбрала от практиката си.

Бранд идентичност, разработена от Светослав Станков – Stankov Creative

Бранд идентичност (корпоративна идентичност)

 • Кога се създава? В началото. Най-добре е да се започне именно от нея.
 • Защо? Макар да се нарича „корпоративна“, тя не е само за фирми. Тя е основата, върху която се градят лицето на бранда и комуникацията му с клиента. Заедно с нея се създава стила, който се използва във всяка следваща визия и реклама.
 • На какво да наблегна? При създаването ѝ определете основните характеристики: особености на дейността, продукта и клиента; стил в комуникацията; емоции; послания; истории. Тяхното излъчване се осъществява визуално чрез логото, слогана, подходящите бранд цветове, типографията и взаимодействието на всички тези елементи в композиция.
 • Как се изработва? След като сте определили какво и на кого искате да кажете, е време да пристъпите към дизайна, който включва логото и основните печатни материали (бланки, папки, календари, визитки, сувенири). Всеки от тях трябва да съдържа фирмените цветове и линии, а композицията да е съобразена с начина на използването му. Добрите практики изискват изчистен стил, опростени форми, малко цветове (не повече от 2, освен черното), пастелни нюанси, добре подбрани шрифтове. Проучете символиката на цветовете и подберете най-подходящия за бранша и посланието си. Проучете аудиторията си и спечелете вниманието ѝ с най-подходящите форми. Измислете композиция, която да е уникална за вас и я „разиграйте“ в различни формати, размери и предназначения. Няма как една и същи дизайн да стои добре на визитка и билборд, но когато основните елементи на композицията присъстват и в двата, ще е ясно, че това сте вие. Няма как банер и брошура да изглеждат еднакво, но когато са в една стилистика, ще е видимо че това е вашето послание.
 • Мога ли да започна без нея? Не е препоръчително. Водещата роля на стила осигурява висока степен на познаваемост, което показва принципност и устойчивост. А това повишава доверието на клиента.
 • Какво ще пропусна, ако го нямам? Създаването на цялостна концепция. Ако не съумеете да работите поетапно, рискувате да работите „на парче“.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да я създам? Бъдете последователни и работете в рамките на една стилистика. Още при първото, което създавате (например уеб сайта или логото), помислете кои са основните характеристики, чрез които искате да въздействате (послания, цветове, форми) и ги използвайте редовно.
 • Как да наваксам, ако я създам на следващ етап? Единият вариант е да направите цялостен редизайн/ребрандинг и да започнете да го налагате. Другият вариант е да създадете идентичност, която изхожда от визуалния стил, изграден от вас до момента. Във втория случай ще можете да разчитате на имиджа си и просто да го систематизирате и обогатите.

Съвет: Ако нямате ресурсите да стартирате дейността си чрез създаването на цялостна бранд идентичност, отделете малко време в началото, за да формирате собствен стил. Когато правите първия си дизайн, мислете за него в перспектива – представете си как композицията, цветовете и основните елементи биха стояли и на други видове дизайн. Още по-добре ще е ако направите няколко неща едновременно – сайт, банер, визитка и лого. Така ще можете да видите как стилът ви се реализира в различни мащаби с различно предназначение.

Ако вече сте стартирали и имате изградени визии, опитайте се да видите какво е общото между тях. Доста често фрийлансърите, които правят рекламите си сами, успяват да създадат своеобразна стилистика, най-малкото защото са се водили от своя вкус или познават клиентите и сферата си достатъчно добре. Проучете използваните форми, цветове и композиции, разберете как можете да ги синхронизирате и нанесете съответните промени по тях.

 • Кога се създава? В началото като част от корпоративната идентичност.
 • Защо? Логото е водещата част от брандинга – то е лицето на визуалната комуникация.
 • На какво да наблегна? Преди да пристъпите към дизайна, определете основните характеристики на дейността си: какво предлагате, на кого, какъв стил на комуникация водите с него, какви емоции искате да предизвикате, какви послания искате да отправите.
 • Как се изработва? Първо решете дали искате лого (графичен знак/ емблема), логотип (име/ инициали изписани само с текст) или комбинация от двете. Третият вариант е най-често срещаният, защото съдържа в себе си символ и име, които могат да се използват заедно или поотделно. Има няколко правила при създаването му, които не бива да прескачате, за да не получите илюстрация, вместо лого. То трябва да е максимално опростено, без излишни елементи, форми и цветове. Да е леснозапомнящо се като форма и послание. Да стои еднакво добре както на билборд, така и на химикалка. Да не се използват повече от два цвята. Трябва да стои добре и при пълноцветен печат, и в черно-бял вариант, и с допълнителни ефекти (например светлосенки или 3D). Логото трябва да е с добра типография – подберете шрифт, който едновременно е добре четим, с добра визия и подходящ за сферата ви. Имайте предвид, че графичният знак и текстът не просто са сложени един до друг, а представляват единна композиция. Гледайте на шрифта не само като текст, но и като на форма. Не забравяйте да огледате негативните пространства, т.е. местата между елементите, които по принцип са част от фона, но реално образуват обеми със собствено звучене.
 • Мога ли да започна без него? Не е препоръчително. То е отличителният ви знак.
 • Какво ще пропусна, ако го нямам? Ще пропуснете да наложите името си като разпознаваемо още в началото.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да го създам? Опитайте се да пишете името/фирмата/псевдонима си с един шрифт и да използвате повтарящи се цветове и форми. Създайте някакъв собствен отличителен белег.
 • Как да наваксам, ако го създам на следващ етап? Ако сте създали логото си след като вече имате изградено присъствие, го добавете там, където можете – в сайта си, социалните мрежи, банери в партньорски сайтове. След което публикувайте отново основните си продукти/услуги/съдържание, вече брандирани.

Съвет: Скицирайте логото първо на хартия. Няма значение дали можете да рисувате. Самата мисъл тече по различен начин, по-свободна е, а в „надрасканите“ варианти можете да намерите интересни подсказки и асоциации. Дори да сте решили да използвате готово лого от някой сайт, това ще ви е от помощ.

Необходимо е да имате векторен вариант на логото си. Иначе, при печат на нещо по-голямо от флаер, качеството му ще пострада. В уеб сайтовете също се използват векторни формати, чрез които се постига по-добро качество, а и по-добра скорост на сайта.

 

Уеб сайт

 • Кога се създава? В началото. Това е първата препоръчителна стъпка при изграждането на онлайн присъствието, без което днес не можем. Все по-често дизайнът на сайта се разработва и като част от корпоративната (бранд) идентичност.
 • Защо? Това е собственото ви пространство в онлайн среда и неговото развитие зависи само от вас. Всички останали онлайн услуги не са под ваш контрол, могат да се променят по всяко време и често са ограничаващи като възможност за брандиране и функционалности. Затова е необходимо сайтът да се направи в началото и да се развива приоритетно.
 • На какво да наблегна? За разлика от другите видове дизайн, сайтът е функционална среда. Потребителите извършват реални действия и тези действия пораждат в тях реални емоции. Затова, преди да помислите за хубавата визия и позиционирането му в търсачките, е редно да решите каква е целта му (представителна или търговска), какви хора ще го използват (и как да го направите по-добро място за тях) и какво послание искате да носи. Мислете за сайта си и в перспектива. Неговото развитие е пряко свързано с развитието ви и с потребностите на клиентите ви. Създайте го така, че да е лесен за промяна и го поддържайте актуален.
 • Как се изработва? Първо помислете за общата композиция. Трябва да има пространство между отделните блокове съдържание. Използвайте цветовете и формите, които сте решили да се асоциират с вас, а също и  добра комбинация от шрифтове. Подбирайте тематични изображения с добро качество. Всички тези елементи трябва да стоят добре както индивидуално, така и във взаимодействие помежду си. Не забравяйте да поставите логото си в хедъра така, че да се вижда винаги. След като сте оформили цялостното внушение, обърнете внимание на детайлите. Всеки отделен елемент е част от дизайна и не бива да се пренебрегва. Заглавията трябва да са с цвят и размер, който съответства на цялото, но и улеснява четенето. Изображенията да са достатъчно големи, за да въздействат, но и да не пречат на лесното възприемане на съдържанието. Трябва да има визуална йерархия между отделните елементи – важните да са по-големи и по-контрастни, а маловажните – по-незабележими. Сходните елементи трябва да изглеждат по сходен начин, а различните да са различни като цвят, форма или размер. Ако снимките са приоритетното ви съдържание – погрижете се да са достатъчно добри като визия и качество. Ако акцентът е текстът, нека да е лесно четим. Докато преглеждате отделните елементи, не забравяйте, че целият уеб сайт е една композиция с обща стилистика.
 • Мога ли да започна без него? Не е препоръчително.
 • Какво ще пропусна, ако го нямам? Ще пропуснете възможността да доведете клиентите при себе си. Чуждите платформи имат собствен дизайн, в рамките на който не е възможно да се създаде собствен стил и по този начин да се контролира въздействието върху посетителя.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да го създам? Използвайте някоя от платформите за безплатни сайтове. Не хвърляйте много усилия в тях (по-скоро ги приемете като временен вариант), но създайте навик на аудиторията си да ви следва.
 • Как да наваксам, ако го създам на следващ етап? Ребрандирайте страниците/профилите, които сте използвали досега и споделете линк към него, както и линкове към най-важните си страници. Не забравяйте да сложите уеб адреса на визитките си, особено ако често се срещате с хора. Ако изпращате продукти на клиентите си, добавете визитката си и към тях. Сложете адрса на сайта си в имейла, разменете линкове с партньорски сайтове.

Съвет: Целта на сайта не е да е красив и да се харесва на самите вас, а да е работещ за нуждите на вашите клиенти и да излъчва вашите послания на техния език. Затова, преди да пристъпите към дизайна, трябва да се съобразите първо с целта на сайта – кое е това, което искате потребителя да направи: да се запознае с дейността ви, да разгледа снимките на продуктите, да чете блог, да коментира, да се свърже с вас, да купи продукт, да поръча услуга… Това ще определи и функционалностите му – слайдери, галерии, статични страници, категории, форми за обратна връзка, възможност за онлайн поръчка и т.н. Всичко това до голяма степен предопределя решенията, които ще се вземат на ниво дизайн.

Ако използвате някоя от готовите платформи (CMS или система за управление на съдържанието), най-вероятно няма да имате пълна свобода при оформяне на дизайна. В този случай, изберете тема, не толкова според въшния ѝ вид, а според това доколко ще ви помогне да постигнете целите си. Повечето платформи дават възможност да променяте визуалната част (цветове, шрифтове, фонове, изображения), така че се съсредоточете върху подходящите функционалности и възможно най-ясната структура. После оформете визията във вашия стил. Ако и тези настройки са твърде ограничени, можете да компенсирате с изображенията.

Страници/профили в социални мрежи

 • Кога се създават? В началото на развитието на онлайн присъствието, като е препоръчително първо да изградите уеб сайт.
 • Защо? Профилите в социалните мрежи осигуряват лесна комуникация с клиенти и последователи.
 • На какво да наблегна? На брандирането.
 • Как се изработват? В тях разполагате само с място за лого и място за изображение, за да покажете лицето си. Използвайте ги, за да покажете най-характерното за себе си. Ако нямате създадена бранд идентичност, подберете изображение, което разкрива най-добре вашата уникалност. Когато публикувате, използвайте изображения, съдържащи характерни за вас форми, цветове и шрифтове. Ако нямате лого, пишете името/псевдонима си по сходен начин навсякъде. Може да намерите един или няколко образа, които да използвате често и да се идентифицирате с тях.
 • Мога ли да започна без страница/профил в социалните мрежи? Не е препоръчително. Може да не са ваши места, но са идеални пространства, в които да се „срещате“ с хора и да показвате дейността си.
 • Какво ще пропусна, ако ги нямам? Ще достигате до аудиторията си доста по-трудно. Ще пропуснете възможността да изградите познаваемост на бранда там, където са клиентите ви.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да ги създам? Това не е от нещата, което има нужда да се заместват с нещо друго, защото са платформи за общуване, а и са напълно безплатни.
 • Как да наваксам, ако ги създам на следващ етап? Включете по атрактивен начин линк към профила си в сайта. Може да използвате някоя от услугите за вграждане на страници в сайтовете или да направите собствен банер.

Съвет: Рядко се случва някой да има енергията да развива профили навсякъде, но е важно да разберете кои социални мрежи ползват вашите потенциални клиенти и да си осигурите присъствие в тях. Не е добра идея да публикувате едно и също съдържание навсякъде, съобразявайте се с особеностите им и с причините, поради които ги ползват клиентите ви.

По-добре е да не хвърляте всички сили в развитието на страници и профили в социалните мрежи. Те също търпят развитие, замират, появяват се нови и ако не сте достатъчно гъвкави (или сте разчитали на тях като основа за развитието си), ще загубите много, ако трябва да ги смените. Използвайте ги, за да привличате потенциални клиенти и да печелите доверието им. Когато ви повярват, те лесно ще ви последват и на друго място.

 

Landing страници

 • Кога се създават? Като част от рекламна кампания.
 • Защо? Това са целевите страници в сайта при онлайн рекламата. При по-големи кампании landing страниците могат да се превърнат и в микросайт.
 • На какво да наблегна? Landing страницата трябва да е фокусирана върху една цел (поръчка или изпращане на запитване), да е ясна и изчерпателна като съдържание, да има ясен призив за действие, да дава разумни причини да се изпълни този призив, да отговаря на основните въпроси на потребителя, да има социални доказателства (отзиви от доволни клиенти, партньори, статистики, препоръки).
 • Как се изработват? На принципа на уеб сайта, с тази разлика, че в случая става въпрос за една страница, която е продължение на дадена реклама. Т.е. потребителят е бил привлечен от конкретно предложение, чийто завършек очаква да получи тук. Може да става въпрос за покупка или изпращане на запитване, но може и да е страница, от която да получи нещо (информация, безплатна електронна книга, ваучер). Тези особености до голяма степен предопределят дизайна. Редно е общата визия да е част от характерната за бранда. В някои случаи може да е по-различна (ако промотирате конкретен продукт или предлагате сезонна оферта). В хедъра обикновено се поставя изображение с текст, което довършва рекламното послание и дава повече яснота. След това се разгръщат останалите елементи, чиято цел е да са „доказателства“, водещи към изпълнението на основната цел. Отново трябва да са структурирани в ясна визуална йерархия, която да дава предимства на най-важните елементи чрез цвят, форма и контраст. Редно е да има „въздух“ между отделните блокове, за да се улесни задържането на вниманието. Важно е да има ясен call-to-action, който да е в контраст със средата.
 • Мога ли да започна без тях? Да.
 • Какво ще пропусна, ако ги нямам? Нищо. Не ги правете, ако нямате конкретна нужда от тях.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да ги създам? Създайте ги като част от първата си реклама към сайта.
 • Как да наваксам, ако ги създам на следващ етап? Няма нужда, даже ще имате предимство, ако ги отложите за последващ етап, защото ще имате опит и ще знаете точно какво да заложите в тях.

Съвет: Не пречи още при създаването на фирмения сайт някоя от по-важните страници в сайта да се изработи според принципите на изграждане на landing page. Дори да не се използва като целева страници за последваща реклама, заложеното в нея въздействие ще е ефективно и за посетителите от органичния трафик. Такава страница може да е контактната (ако искате да ви пращат запитвания) или страницата с основния ви продукт/услуга (като добавите накрая форма, улесняваща поръчката).

 

Дизайн за банер – Любомира Попова

 

Банер

 • Кога се създава? Когато имате конкретна цел – за реклама, публикация или представяне в партньорски сайт.
 • Защо? Неговата функция е да води към сайта или определена страница в него.
 • На какво да наблегна? Визията му трябва да съвпада с корпоративната идентичност, посланието му (визуално и текстово) да е подходящо за целевата аудитория, да е ясен и лесен за възприемане, да е в контраст със средата, да не е подвеждащ спрямо рекламираното от него съдържание.
 • Как се изработва? Важно е да е опростен като композиция, с малко елементи и ясен call-to-action. Добрите практики са в него да се използва подходящо изображение (на продукта, свързано с услугата, разкриващо някаква потребност, загатващо началото на история), логото (или името), продукта/ услугата (ако се рекламира такава) и ясен призив за действие (по-въздействащ ще е, ако е оформен като бутон). Елементите да са подредени в композиция с ясен композиционен център. Този център може да е продуктът, призивът за действие или изображението, ако то привлича вниманието достатъчно категорично.
 • Мога ли да започна без него? Да.
 • Какво ще пропусна, ако го нямам? Няма да е пропуск.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да го създам? Създайте го само, когато имате конкретна цел.
 • Как да наваксам, ако го създам на следващ етап? Просто ще го използвате за рекламата, за която е необходим.

Съвет: Тъй като рекламите са нещо нежелано, в тях трябва да се съдържа елемент, който привлича вниманието категорично. Това може да е определен основен цвят (например червеното създава усещане за спешност, а зеленото за спокойствие), неустоима снимка (лице, чиито очи са насочени право към камерата, винаги привличат погледа), образ, на който трудно устояваме (бебетата за хората с деца или хубавите коли за шофьорите), асиметрична композиция (за да дразни погледа) и т.н.

Преди да го създадете помислете и къде ще се показва. Ако е за реклама в сайт, направете водещия цвят контрастен спрямо дизайна на въпросния сайт. Ако повечето съдържание е текстово, вашият банер може да е с по-разказвателно изображение (като пейзаж или фигурална композиция). Ако основното съдържание е от снимки, използвайте векторни образи. Ако има много малки детайли, използвайте един голям образ. Ако дизайнът е лек и ефирен, подберете ярки цветове.

Визитни картички

 • Кога се създават? В началото, още на етапа, когато налагате визуалната си идентичност, сайта и самия бранд.
 • Защо? Визитката има особено важно значение, когато общувате много и с различни хора. Тя все още е водеща част в бизнес комуникацията. Чрез нея напомняте на човека отсреща да ви потърси отново.
 • На какво да наблегна? На ползваемостта – да е удобна, да показва лесно и ясно контактната информация, да е в стила на бранд идентичността.
 • Как се изработват? Първо помислете за елементите, които носят информацията (лого, име, длъжност, контакти) – те трябва да се възприемат с лекота. След това можете да помислите за визуалната йерархия. Ако искате да наблегнете на бранда, направете логото по-голямо и оставете повече въздух около него. Може да заема лявата половина на визитка, а информацията да оставите вдясно. Ако желаете да наблегнете на името си, поставете логото дискретно отгоре, а името в центъра. Може да използвате фонове, за да отделите визуално блоковете елементи – бранд/име и контакти. Можете да използвате частичен UV лак или релеф за логото или за да отделите информацията от фона.
 • Мога ли да започна без тях? Не е препоръчително.
 • Какво ще пропусна, ако ги нямам? Ако рядко ходите на срещи с потенциални клиенти, липсата на визитки не може да се нарече пропуск. В обратния случай ще пропуснете една част от представянето си, която показва висока степен на професионализъм и отношение към клиента.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да ги създам? Можете по-често да споменавате сайта или псевдонима си.
 • Как да наваксам, ако ги създам на следващ етап? Това не е нещо, което има нужда да се наваксва.

Съвет: Ако се колебаете дали да направите стандартна или нестандартна визитка, имайте предвид следните особености:

 • Визитката е носител на реални емоции от действителна среща с определен човек. Затова е хубаво да е запомняща се, с оригинален дизайн, да е способна да припомня доверието, което вие самите сте предизвикали при срещата. Причината често да се препоръчва уникалността ѝ да е заложена само във визията, докато формата ѝ да остане стандартна, е за да може лесно се прибере при останалите визитки, вместо да бъде оставена настрана и по-бързо забравена.
 • По принцип визитките имат кратък живот. Ако човекът не ви потърси скоро след срещата, най-вероятно няма да го направи. А ако ви е потърсил и започнете да работите заедно, то той ще има координатите ви записани в имейла/ телефона си и визитката просто вече няма да му трябва. В този ред на мисли, можете да заложите на оригинална форма, материал и щанца, за да предизвикате човека да ви потърси още докато срещата ви е прясна и ефектът от нея още не е отминал.

 

Брандиран календар – Любомира Попова

Печатни рекламни материали

(бланки, папки, каталози, брошури, флаери, дипляни, покани, етикети и опаковки, календари, поздравителни картички, чаши, ключодържатели, сувенири)

 • Кога се създават? Заедно с корпоративната идентичност. Можете да ги създавате и поетапно – при конкретна кампания, събитие, продукт, услуга.
 • Защо? Те показват вашия стил, разкриват вашето отношение към собствената ви дейност и към клиента.
 • На какво да наблегна? Запазете общата визия, която използвате в сайта и социалните мрежи.
 • Как се изработват? На първо място се набляга на ползваемостта. Дизайнът подкрепя основната функция. Задължителните елементи са логото, контактната информация и характерните цветове. Ако е реклама на събитие/продукт, то информацията за него трябва да заема централно място. Подкрепете го с ефектни изображения. Тъй като този вид дизайни остават у клиента за известно време, можете да си позволите повече текст и по-описателна информация. Но за да ги запазят и прочетат, е необходимо основното послание да е ясно и привличащо вниманието.
 • Мога ли да започна без тях? Да.
 • Какво ще пропусна, ако ги нямам? Няма да е пропуск.
 • Как да компенсирам, ако в момента не мога да ги създам? Създавайте ги, когато имате нужда от тях.
 • Как да наваксам, ако ги създам на следващ етап? Ако ги създадете по-късно, ще ви е по-лесно, защото вече ще имате изградена стилистика, която просто да използвате за тях.

Съвет: Това е вашият бранд в ръцете на клиента. Повечето печатни материали се използват в ежедневието и е редно използването им да не се подценява. Предвидете си и набор от брандирани подаръци за лоялни клиенти и доверени партньори, особено ако те самите са ви подарили нещо. Така показвате, че сте готови да направите жест към отсрещната страна, че я цените достатъчно и че сте човек, на когото може да се разчита.

В заключение:

Изграждането на личен бранд е процес и този процес работи най-добре с надграждане. Започнете с нещо базово, но качествено и го развивайте успоредно с развитието на дейността си. Работата на етапи има и своите предимства – така ще сте винаги актуални (когато надграждате с постоянство, можете в реално време да отговаряте на изискванията на клиента и средата), ще сте бързи (малките промени не изискват много време) и, не на последно място – ще сте адаптивни.

Видовете реклама и рекламните канали са много, а промяната в онлайн средата е динамична. Понякога това наистина е плашещо. Но когато сте стартирали от основите към върха и работите с постоянство, на което и стъпало да се намирате, ще сте достатъчно стабилни да удържите на бурите, да не падате от твърде високо и да се изправяте сравнително лесно.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

2 comments to “Питай дизайнер #1: Дизайн и личен бранд – откъде да започна? Чек-лист за фрийлансъри”
 1. Благодарности за изключително стойностната статия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *