Питай счетоводител #49

Започна първата безплатна счетоводна консултация за фрийлансъри и собственици на малък бизнес за тази година!

Ако не знаеш как да осчетоводяваш доходите от дейността си, какви осигуровски трябва да плащаш, как е най-добре да се регистрираш, въобще – каквито и счетоводни неясноти да имаш, питай счетоводител и се справи с тях.

⇒  Остави въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до вторник, 24 януари, 2023 година.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

16 comments to “Питай счетоводител #49”
 1. Здравейте,
  1. Искам да попитам дали имате опит с деклариране на акции и дивиденти и какъв?
  2. Мога ли в случай че съм от друг град да ми водите счетоводството? Дистанционно може ли да става това? Засега питам само ориентировъчно.
  3. В дневника за продажбите в кутия 9 ли записвам приход от България? В кутия 10 ли записвам ДДС-то на същия приход?
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Да, имам опит в отчитането на сделки с акции, облигации и дивиденти.
   Нашата счетоводна къща има много голям набор от клиенти, които са от цялата страна и не е било проблем за коректното водене на счетоводството и комуникацията.
   Да, в клетка 9 и 10 се отбелязват приходите от продажби в България и ДДС.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте,
  Имам въпрос относно облагането с ДДС на услуги за клиенти извън европейския съюз. Работя по проекти в Upwork, главно с клиенти от Щатите, Канада и Австралия, като те не са посочили ДДС номер в профила си. Знам, че в щатите нямат ДДС номера. Трябва ли да им добавям ДДС към фактурите, които си издавам тук в БГ?
  Благодаря ви,

  Поздрави,

  • Здравейте,
   Когато работите чрез платформата Upwork,трябва да имате регистрация по ЗДДС заради фактурите за комисионни, които получавате.
   При продажбите към клиентите не трябва да добавяте ДДС.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте! Работя на трудов договор и ако се регистрирам като СОЛ, извършващ услуги на фирма в ЕС, осигуровките, които ще трябва да плащам всеки месещ като СОЛ верху МОД ли трябва да са или върху получената сума, намалена с нормативно признатите разходи?

  • Здравейте,
   За да упражнявате законосъобразно дейността си, трябва да имате и регистрация по ЗДДС.
   Осигурителните вноски трябва да бъдат внасяни на базата на получения доход, намален с нормативно признатите разходи.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте! Аз съм самоосигуряващо се лице, свободна професия преводач с БУЛСТАТ регистрация. Заплащам всичките си осигуровки и три пъти през годината авансов данък сама.
  Интересува ме – ако сключа трудов договор на 4 часа с преводаческа агенция, това ще промени ли по някакъв начин статута ми на самоосигуряващо се лице, плащането на осигуровки и подаването на годишната данъчна декларация? Мога ли да съвместявам и двете, без това да промени задълженията ми и докуменацията като самоосигуряващо се лице?
  Благодаря.

  • Здравейте,
   Можете да работите като свободна професия и по трудово правоотношение и двете дейности не противоречат на закона.
   И при наемане на трудов договор, трябва да продължите да заплащате осигурителни вноски, освен ако по трудово правоотношение не Ви осигуряват на максималния осигурителен доход. Дължи се също така и данък за дохода, получен от свободната професия.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте,
  СОЛ съм. Ако съм се осигурявала на по-висока сума, да речем 2000 лв всеки месец, но при попълването на ГДД излезе, че дължа осигурителни вноски върху 1500 лв. какво трябва да направя? За надвнесени данъци има възможност за посочване на банкова сметка, където да се върнат. А за осигуровките как стоят нещата?
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Надвнесените осигуровки и данъци или могат да се възстановят след извършена проверка от НАП, или да се прихванат от следващи задължения.
   Поздрави!

 6. Здравейте,
  Как се правилно се фактурира следната услуга:
  Моята фирма, регистрирана в България, по ДДС e, предоставя консултантски услуги онлайн на фирма, регистрирана в Англия.
  Предварително Благодаря!

  • Здравейте,
   Фактурите, които са за услуги, които са предоставени към данъчно-задължено лице извън ЕС, са с нулева ДДС ставка.
   Поздрави!

 7. Здравейте, занимавам се с фотография от много скоро, бих искал да се ригистрирам като такъв но не знам какво да открия, ФИРМА С ддс, без ддс или Свободна професия.
  Нямам много клиенти все още, искам да преминава възможно най гладко и незатрудняващо ме с касови апарати и прочие.
  Имам постоянен трудов договор на друга позиция.
  Какво бихте ме посъветвали, докоментално всичко да е наред ?

  без ддс или свободна професия и какви са разликите?

  • Здравейте,
   Бих посъветвала при стартиране на дейността и до получаване на по-високи доходи, и по-големи разходи при осъществяване на дейността, да направите регистрация като свободна професия. В такъв случай когато изчисляване данъците си, ще може да ги намалявате с 25 или 40% нормативно признати разходи.
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *