Питай видео специалист #1

В наши дни почти всички правят, или искат да правят, видеа за своите клиенти. Ако са добри, те привличат посетители и реализират продажби. Какво обаче значи „добре направени видеа“? Как се измислят, подготвят, снимат, обработват? Как стигат до аудиторията, за която са предназначени? Какво е видео маркетинг? Как да го използваш?

Питай спеца по видеата Теодора Петрова. Тя е готова да сподели с теб опита и знанията си за всеки един етап от процеса по създаването на видео съдържание. Напиши въпроса си в коментарите. Теди ще отговори на първите 10 до неделя вечер.

===

Теодора Петрова, безплатни видео консултации, фрийланс, свободна практикаТеодора Петрова е дипломиран режисьор, оператор и изпълнителен продуцент с над 8г. опит в създаването на фирмени и уеб видеа, реклами, документални филми и други.

През годините работи както директно с клиенти по техните видеа и канали в социалните мрежи, така и с продуцентски къщи. Специализира в различните формати и видове уеб видеа, които вдъхновяват зрителите, показват истински хора и истории. Този подход помага на потенциалните клиенти да видят, да опознаят и да се свържат с човека/хората зад дадената свободна професия или бизнес, да се изгради доверие дори още преди първия реален разговор.

Най-много харесва в работата си възможността да създава чрез визии и истории, да опознава отвътре различни дейности, професии и бизнеси, да комуникира с разнообразни, цветни хора и да помага на полезните и стойностни услуги и продукти да достигат до все повече хора.

Тук можете да видите портфолио с реализираните проект през годините.  Ако ви се гледа вдъхновяваща история или ви е любопитно да научите повече за някой от филмите ѝ – разгледайте 🙂

mail: tea.petrova@abv.bg

Facebook профил: Tedi Petrova

6 comments to “Питай видео специалист #1”
 1. Здравейте, благодаря за възможността.
  Едва ли в един въпрос мога да опиша проблемите със заснемането и измислянето на видео, но като начинаещ в тази сфера, сториборда е най проблемен за мен. Бихте ли ми дали съвет в тази посока? Има ли курс и къде, на който може да се запиша и да науча повече по темата?
  Поздрави!

  • Здравейте, благодаря за въпроса. Може ли да уточните за какъв тип видео става въпрос – бранд видео (със заснети с камера кадри) анимация, друго? Подходът при видеата със заснети от вас кадри и при анимациите може да бъде много различен, затова питам.

  • Здравейте отново! Понеже крайният срок за отговор наближава ще нахвърлям няколко по-общи препоръки.

   Сториборд обикновено се създава за телевизионни реклами, бранд видеа, филми и анимации. За част от уеб видеата, като интервюта с доволни клиенти, обучителни видеа, заснемане на събития, продуктови видеа и др. не е необходим.

   След като имате разписан сценарий във всеки от споменатите горе случаи се прави разкадровка. Разкадровката представлява последователно описание на кадрите от сценария, с информация какъв е планът (близък, среден, общ, детайл, американски), какъв е ракурсът, какво движение на камерата има ако има. Още на ниво разкадровка можем да разберем дали историята ни е ясно и разбираемо разказана чрез кадрите ( а ако целим друг вид разказ – дали сме го изпълнили), също дали карите пасват на вида монтаж, който сме избрали. След като разкадровката ни е готова – обикновено ако имаме актьори, нужда от по-голямо одекоряване и сценограф в екипа, по-специфични гледни точки, специфично осветление (както е във филмите, рекламите и музикалните клипове), тогава преминаваме към сториборда. Целта на сториборда е да онагледи разкадровката и да видим още по-ясно как ще се получи на практика историята, която сме разписали в сценария. Ако проекта е личен – най-лесният вариант е сториборда да се нарисува на ръка. Няма нужда от красиви рисунки, важото е да скицираме кадъра – къде е героят ни, в какъв план, каква е композицията на кадъра, какво се вижда зад него, накъде се движи героя, как се движи камерата. Ако проекта е за клиент, тогава е добре сторибордът да бъде по-пригледен, тип комикс. За рекламни и бранд видеа има практика да се прави и превиз – търсят се подобни кадри от вече създадени филми, реклами, музикални клипове и се монтират спрямо нашата история, за да покажем на клиента сценария – нагледно.

   В Youtube има огромно разнообразие от туториали, съветът ми е да разгледате първо там.

   Успехи!
   Теодора Петрова

 2. Ние записваме семинарите, които провеждаме онлайн, но качеството не е много добро и искаме да инвестираме в по-добра картина и звук. Но нямаме представа какво можем да направим в рамките на разумен бюджет като за фондация с нестопанска цел. Предполагам, че добър микрофон е първото нещо, но остава въпроса с различните водещи, които не винаги са на едно и също място. Дали може някакви насоки как да подходим и къде да търсим подходяща техника? Също дали има някаква спесифика при записването на онлайн събитие, което би ни било полезно – в момента имаме записи единствено от zoom срещи и фейсбук live събития като са снимани с телефони или с камерите на компютрите на водещите.

  • Здравейте и благодаря за въпроса!

   С какъв микрофон записате сега? В зависимост от модела Андроид или Айфон – някои имат приемливо аудио. Професионални микрофони можете да намерите в Динакорд, имат голямо разнообразие и подходящи варианти за различни бюджети (сайтът е на Динакорд):
   https://www.musicworld.bg/bg/c_184/Microphones.html
   https://www.musicworld.bg/bg/c_3286/Podcast_Equipment.html

   и Динафос: https://dynaphos.com/products/19/audio_accessories/143/audio_devices

   За водещите – зависи какъв брой са и дали са в един град. Ако, например, са двама водещи в един град – не е проблем микрофонът да стои в офиса на фондацията, а когато се планира семинар – водещият да взима нужната техника от офиса и да я връща след обучението. При професионалното заснемане практиката често е същата – снимачната и звукозаписна техника е в продуцентската къща, когато предстоят снимки – екипът товари, разтоварва на снимачната площадка, сглобява, а след снимки – прибира, връща и разтоварва в склада. Стандартна практика е.

   Ако имате достатъчен бюджет може да вземете по един микрофон за всеки видещ. От горепосочените линкове микрофоните в ценовия диапазон 100-200лв. ще ви свършат работа, не е нужно да започвате с по-скъп. В магазина ще ви разпитат по-детайлно за устройствата и софтуерите, които използвате, така че подгответе информацията предварително. За една от фирмите, с които работим създаваме онлайн телевизия. За тях изградихме студио с декор, нужното осветление, 3 камери, брошки и тн., в техния случай техниката стои в студиото и предаванията им се провеждат само от студиото. Споделям го като вариант и за вас – ако обособите част от офиса като студио, подредите наличния декор, така че да стои приятно в кадър, позиционирате камерата осветлението и микрофона – вариант е водещите да идват в студиото и от там да провеждат обученията.

   За излъчване на семинар на живо и записване на видеото също може да разгледате различните подходящи софтуери. Ние използваме Wirecast, удобен е за работа, но е платен. Безплатна версия има OBS, може да прочетете повече информаиця за тях в статията отдолу.
   https://www.dacast.com/blog/streaming-video-software/

   Надявам се информацията да ви е полезна!

   Пожелавам много успехи,
   Теодора Петрова

   • Благодаря за информацията! Засега сме записвали единствено с вградени микрофони от компютрите, такъв от фотоапарат, който е доста по-добър, но не изолира никак шумове, и един отделен, който обаче не е професионален и звукът не е много по-добър. Наистина ще помислим какъв бюджет можем да отделим и ще вземем по-добър микрофон, благодаря за насоките!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *