Как да общуваш по-ефективно с клиентите си в Skype, част 1

Когато пишеш

Общуването през skype, както комуникацията лице в лице или по e-mail, има своите специфики. Скромният ми опит показва, че ако се съобразяваш с тях, ще водиш виртуалните си срещи по-ефективно. Опитай. Нищо не губиш.

1. Представяй се и пиши какво искаш, когато молиш някого да те добави в списъка си с абонати. Съветът важи и за фрийлансъри и за клиенти. (Не забравяйте, че това е първото впечатление, което ще добиете един за друг.)

2. Пиши на кирилица, а не на шльокавица. Особено ако си копирайтър. Очите на събеседника ще се изморят по-бързо, докато разчита криволиците ти. Ще стане раздразнителен и вероятно ще пропусне част от нещата, които казваш. Ако по някаква причина точно в момента не можеш да минеш на кирилица, извини се още в началото.

3. Улови настроението на клиента си. Емоциите се предават и през e-mail и през skype. Научи се да влизаш в тона на събеседника, както при разговор лице в лице.
Забележи веднага ли минава на „ти“; ползва ли емотикони; с главни букви ли пише или слага само препинателните знаци.
Изучи ритъма му на писане и връщане на реплики. Така ще имаш приблизителна представа дали това, което казваш го притеснява или не. Разбира се имай едно на ум, че може просто да му е звъннал телефонът. Но тогава той би трябвало да те уведоми, че ще се забави. Направи същото, ако по някаква причина – телефон, посетител или не-знам-какво-друго – не можеш да му върнеш отговор в рамките на 1 – 2 минути.

4. Пиши нормално, не пращай по една дума на ред. Много е дразнещо. Отсрещната страна трудно схваща смисъла, а и може да пропусне нещо. (Ако клиентът ти пише по този начин, не бързай да отговаряш. Изчакай търпеливо да се изкаже. Междувременно се връщай малко по-назад в разговора и проверявай всичко ли си прочел.)
Не пращай и много дълъг текст.

5. Не прекалявай с удивителните! Една е достатъчна, за да схване клиентът какво искаш да кажеш. Ако той има страст към тях, препоръчвам ти аспирин. (Аз винаги имам чувството, че удвителните се забиват в челото ми.) Препоръчвам и удвоено внимание – събеседникът ти е твърде авторитарен или твърде възторжен. И в двата случая може да имаш неприятности.

как да общуваш по-ефективно с клиенти в skype

6. Ползвай по-малко емотикони. Първо, както казах, настроението ти се усеща и 5 смайлита наистина не са необходими. Второ, ако не можеш да се въздържиш, ползвай само смайли или намигащо човече. Забрави всички прегръдки, целувки, сърца и бири.

7. Когато се договорите за работата, сроковете и парите, опиши всичко в един мейл и го прати на клиента. Това е и за твое и за негово улеснение. Така е сигурно, че всеки е прочел каквото трябва и сте се разбрали за едно и също нещо.

8. Ако клиентът ти е със статус, различен от „на линия“, има два варианта. Или се опитва да се отърве от досадници или наистина в момента прави нещо друго. Затова обясни с едно изречение какво искаш и го помоли да ти пише, когато може.

9. Избягвай да правиш лични признания в статуса си. „Шуши, обичам те!“, „Само ЦСКА“ – всичко това наистина е ненужна информация.

10. Внимавай какво изображение ще сложиш в профила си. Може да е твоя снимка (не от плажа), лого, картинка, някое от служебните изображения, които предлага skype. Каквото и да избереш мисли, че дори без да се усети, клиентът ще те идентифицира с него.

И за да обобщя, представи си, че цялостният облик на профила ти са дрехите, които обличаш за бизнес среща; препинателните знаци и емотиконите са мимиките и жестовете, които събеседникът ти прави при общуване лице в лице. Чети внимателно. Мисли преди да отговориш. Пиши така, както би искал да пишат на теб. И се усмихвай. Нищо, че лицето ти не се вижда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *