3 техники за писане на статии, които продават и 1 новина

Важно е да знаеш, че при писането на статии, писането е последният етап от един по-дълъг процес. Добрите текстове са плод на мислене, проучване и редакция до изтощение.

„За кого пишеш“ и „какво искаш да постигнеш с текста си“ – трябва да имаш ясни отговори на тези два въпроса и да не ги забравяш по време на мисленето, проучването, писането и редактирането.

Сега, след като ти припомних накратко най-важното, нека да минем към обещаните в заглавието 3 техники. (Не пропускай и новината в края на статията.)

копирайтър, писане на статии, копирайтинг

1. Вмъквай кратки истории в текста

Преди няколко седмици обсъждам с една от моите курсистки домашното ѝ – продуктово описание. (Ако не си разбрал, правя индивидуални копирайтинг обучения.)

Избрала си е да пише за пералня с функции и екстри почти като на космически кораб. Изредила е ползите от тях с булети. Текстът се чете, но стои сухо, не е привлекателен, не е убедителен.

Питам я пере ли. Пере, разбира се, пуска пералня поне веднъж седмично.

„И като перете – продължавам аз – случвало ли ви се е да пуснете пералнята и минута след това да видите някъде да виси забравена една мръсна тениска или панталоните, които мъжът ви непременно трябва да носи утре?“ Разбира се, че ѝ се е случвало. Няма жена, на която да ѝ е спестено това специфично чувство, смесица от яд, разочарование и примирение, че трябва да изпере панталоните на ръка или да държи любимата си тениска в коша за пране цяла седмица, докато се съберат нови дрехи с подходящия цвят.

„Тогава – предлагам – защо не разкажете на жените-потенциални клиенти тази история? Защо не им подскажете, че благодарение на функцията „дозареждане“ този техен проблем е решен? Приложете техниката и към останалите функции и ползи от продукта – покажете ги, като разкажете история в две изречения за всяка от тях.“

Така и става. Описанието на продукта добива човешки, жив, емоционален, убедителен вид. Аз самата вече съм готова да си купя пералнята.

копирайтър, писане на статии, копирайтинг

Хората обичат истории и ако намериш тези, с които се идентифицира твоята аудитория, ще имаш огромно въздействие върху нея. Независимо дали става въпрос за писане на статии (те са особено благодатни), продуктови описания, цялостно съдържание на сайт, видео или сейлс страница.

Как да разказваш интересни истории, като нямаш дар на разказвач? Следвай този план и ще ти се получи. 

  1. Намери/измисли история, която читателите на текста могат да познаят като своя. Тя им говори за техните проблеми и начина им на разрешаване на техния език.
  2. Провери дали отговаря на целите на текста ти. Това, че ще я разкажеш ще убеди ли читателя да си купи продукта, да се абонира, да си промени мнението за нещо?
  3. Направи си груб план – раздели историята на етапи и разкажи писмено всеки един.
  4. Върни се, прочети, редактирай – зачертай думите и фразите, които не носят нито информация, нито емоция. Заличи всички паразитни изрази. Погрижи се да изясниш неясните моменти.
  5. След ден-два прочети историята отново. Помисли можеш ли да съкратиш още нещо, провери пак дали говориш на езика на твоята таргет група.

В общи линии е това. Ако се придържаш към простички истории, характерни за твоята целева аудитория и използваш езика на твоите читатели, не би трябвало да имаш проблем, независимо че не си гениален разказвач.

копирайтър, писане на статии, копирайтинг

2. Опростявай и давай примери

Този съвет е нож с две остриета, ако го разбереш буквално. Нямам предвид да пишеш елементарни текстове на елементарен език. Имам предвид да не забравяш, че хората, които ще те четат вероятно не знаят всичко, което знаеш ти.

Колко сложен език да използваш зависи от това на кого говориш. Ако аудиторията ти общува на жаргон и си сигурен, че ще те разбере и ще се почувства сякаш си говори със стар познат – използвай го. Ако пишеш за експерти в определена област, включи термини, избирай по-сложни теми.

При писане на статии и текстове за уеб винаги трябва да си наясно какво знае по темата читателската група, в която се целиш и как говори. Адекватните примери само ще ти помогнат да си по-ясен и убедителен. 

Когато пишеш от позицията на човек, който знае повече от другите по дадена тема, рискуваш да си твърде абстрактен. В този случай точните примери са незаменим помощник.

Например 

Пишеш статия, с която убеждаваш производители и собственици на магазини, че със система за инвентаризация и идентификация, базирана на RFID технология, ще спестят време и ще намалят грешките и кражбите. Искаш да ги убедиш да си купят подобна система.

Най-бързо ще привлечеш вниманието и ще провокираш интереса им, ако първо им разясниш, че могат да правят инвентаризация 20 пъти по-бързо и да си проверяват наличностите в реално време.

После намери статистики за кражби от магазините за дрехи да кажем и подсети собствениците на магазини колко загуби могат да спестят с тази система.

Най-накрая разкажи с думи прости какво представлява тя и как работи.

копирайтър, писане на статии, копирайтинг

3. Вместо да натрапваш продуктите/услугите си, поинтересувай се от човека срещу теб

При писане на статии, или друго текстово съдържание за уеб, помни че водиш разговор. Хората задават въпроси на търсачката сякаш тя е човешко същество.

Например: „Каква е цената за писане на статии?“; „Как да стана копирайтър?“; „Какво да правя като нямам работа?“; „Как да си направя портфолио?“; „Какво да ѝ кажа на първа среща?“ и т.н.

Обикновено най-желани събеседници са хората, които се интересуват от отсрещната страна, от мнението ѝ, от проблемите ѝ.  

Редящите хвалебствени тиради за себе си (своите продукти и услуги) са пренебрегвани, не предизвикват интереса на околните, а ако някой им обърне внимание, бързо забравя думите им.

Същото е и при писането на статии. Вместо да хвалиш кресливо конкретен продукт или услуга, структурирай текста си с помощта на тези три въпроса: 

  • Кой проблем на целевата аудитория решаваш?
  • Как го решаваш?
  • Как доказваш на аудиторията си, че това е решението? Тук идват и примерите и историите!

Следвай тази структура, говори честно, вдъхновено (нали харесваш продукта/услугата си и вярваш, че тя наистина е полезна) и разбираемо и ще се изненадаш от ефекта на статиите си върху читателите.

Успех!

копирайтър, писане на статии, копирайтинг

Ето я и новината

Реших всяка предпоследна сряда от месеца да правя онлайн, безплатна копирайтинг консултация в рубриката „Питай копирайтър“.

Започвам на 22. 05. 2019. Задай въпроса си в коментарите под поста, който ще публикувам в сряда сутрин. Първите 5 въпроса ще получат отговор от мен до петък вечер.

Надявам се да съм ти полезна. Сподели новината и с колеги, приятели, партньори. Ще помогнеш и на тях, и на мен.

Благодаря ти. До сряда!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *