3 причини да си обновиш портфолиото

За доста хора създаването на портфолио е еднократен процес. Те изпращат едни и същи проекти на потенциалните си клиенти с години. Според мен това е един от начините да се разминеш с качествени клиенти и да си си виновен за пропуснати ползи в дългосрочен план. Препоръчвам ти да обновяваш портфолиото си на всеки 6 до 12 месеца по следните причини…

 

Показваш професионалното си развитие

Предполага се, че с времето ти ставаш все по-добър копирайтър, дизайнер, маркетолог, etc. Един от лесните начини да го покажеш е като си обновяваш редовно портфолиото. Така всеки, който наблюдава работата ти, ще отбележи напредъка ти.

Кой толкова те наблюдава? Ще се изненадаш. Колеги фрийлансъри, партньори, потенциални клиенти, клиенти, с които си работил преди. Всички те имат своите причини да следят развитието ти. А най-хубавото е, че всички те говорят. Споделят впечатленията си със свои колеги, партньори и потенциални клиенти, които могат да потърсят услугите ти по някое време; помагат ти да създадеш имидж на експерт, на когото може да се разчита.

 

портфолио, фрийланс, фрийлансър, свободна практика, копирайтър

Спестяваш си недоразумения с новите клиенти

Портфолиото показва на клиентите ти какво могат да очакват от теб към момента. Те добиват представа за стила и интересите ти към момента (това са неща, които вероятно се променят през годините), за уменията ти, за отношението ти към професията и клиентите.

Ако ти си фрийлансър копирайтър, подсещам те и още нещо – с времето клиентите подновяват, освежават, променят текстовете, които си им подготвил. Преглеждай периодично линковете към сайтове, чието съдържание си писал. Да не се окаже, че заставаш с името си зад нещо, което няма общо с твоя труд. Не е задължително новите текстове да са лоши. Но може да са в стил, доста различен от твоя. Нали се сещаш, че потенциалният клиент, който разглеждат портфолиото ти няма как да знае, че ги е писал някой друг. Той ти звъни, казва, че е избрал теб, защото е харесал еди кой си твой текст. Ти правиш текст в подобен стил, а после се оказва, че той всъщност е чел нещо съвсем друго, отдавна коригирано или дописано от клиента.

 

Имаш причина да напомниш за себе си на стари и нови клиенти и… да вдигнеш цените

Неведнъж съм ти препоръчвала да се хвалиш щедро всеки път, като си обновяваш портфолиото. Изпрати го на клиенти, с които не си работил отдавна. Добави към него кратък мейл, за да им разкажеш с какви нови умения можеш да си им полезен. Сподели го с тези от настоящите си клиенти, на които искаш да вдигнеш цените. (Припомни си преди това статията „Как, кога и защо един фрийлансър трябва да увеличи цените“.) Привлечи към него вниманието на партньори и колеги – вече ти обясних защо ще ти е от полза.

Предлагам ти и още една причина да обновяваш портфолиото си редовно. Като махаш стари проекти от него, се отърваваш и от поръчки, с които не искаш да се занимаваш. А като добавяш нови – подсказваш какъв тип работа те интересува.

Е, това е. Спри да отлагаш, седни тази събота или неделя и си обнови сайта/портфолиото. И аз мисля да направя същото. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *