Когато фрийлансърът защитава работата си пред клиент…

Отдавна си наясно как да се държиш на първа среща с клиент. Успял си да спечелиш голяма поръчка. Работиш със сериозна фирма и трябва да защитиш пред нея идейния си проект.

Проблемът е, че общуваш с клиентите си най-често по мейл, скайп и телефон и работните срещи лице в лице леко те изнервят. Особено, когато ще защитаваш работата си.
Ще се справиш.

Някои клиенти се впечатляват от самия начин на представяне на проекта дори и да не схващат съвсем съдържанието му. Други задават много въпроси и само с ефектно поведение няма да стане. Ще ти трябват железни аргументи. Ако си уверен и спокоен, всеки клиент ще го усети и всъщност вече ще е наполовина спечелен.

Има голяма разлика между това да си убеден, че работата ти е добра и да я представиш убедително. Подготви се добре.

Избери най-подходящия начин за представяне. Може да направиш презентация, да използваш листове и маркери или просто да говориш.
Направи план в каква последователност да показваш/разказваш/аргументираш предложението си. Не наблягай на художествената страна. Акцентирай върху отговора на въпроса:”Защо тези решения ще са ефективни за бизнеса ви?”
Бъди ясен, точен и кратък.
Опитай се да предвидиш всички гадни въпроси, които могат да ти зададат. Можеш ли да им отговориш? Сигурен ли си? Бъди безпощаден.
Репетирай до припадък. Не учи наизуст. Убеди се, че можеш плавно да минаваш от една точка към друга. Не губиш мисълта си, не се увличаш в излишни обяснения.

Вече е време да помислиш за облеклото си. Трябва да е в тон с представянето ти и стила на клиента.
Големият ден идва. Устата ти е пресъхнала. Помоли за минерална вода, но не се наливай. (Ще се наложи да излезеш от залата по средата на срещата, а това е в твой минус.) Не можеш да говориш гладко с толкова суха уста? Ще ти издам една тайна. Ако леко прокараш зъби по езика си, проблемът ще изчезне.

Не си играй с химикал, молив, лъжичка за кафе. Не жестикулирай твърде много.
Тц! Не е добра идея да държиш ръцете си и в джобовете.
Не прекалявай с мимиките. Спокойното и усмихнато лице е много важно.
Ако в стаята има повече от един човек, разпредели вниманието си. Говори на всички, не само на шефа или на този, който ти се усмихва най-мило.
Когато свършиш, сам заяви готовност да отговаряш на всякакви въпроси.

Бъди професионалист. Дори някои въпроси да ти се струват абсурдни, отговаряй спокойно. Ако усетиш, че започваш да се ядосваш, усмихни се.
Слушай клиента си внимателно. Само така можеш да парираш атаките му.

Обикновено зад всичките глупави (според теб) забележки стои нещо съвсем друго. Открий какво всъщност ги притеснява. Действай с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце.
И непременно ще се справиш.

4 comments to “Когато фрийлансърът защитава работата си пред клиент…”
  1. “Ако в стаята има повече от един човек, разпредели вниманието си. Говори на всички, не само на шефа”

    Според мен пък е добре да се концентрираш върху този, който е decision-maker (който взима решенията).

  2. @ Yul Rich: Радвам се, че ти харесва. Надявам се да съм полезна. 🙂

    @ Рая: Въпросът е, че понякога този, който взима решенията се съветва с един куп други хора. Случвало ми се е счетоводителка да си дава мнението за сториборд. Това, което имам предвид е, че е добре да гледаш всички, да се обръщаш към всички, да отговаряш еднакво внимателно на въпросите им. Не мисля, че е добра идея да ги пренебрегваш. Това се усеща. И после те няма да работят в твоя полза.

  3. чудесна статия, както винаги 🙂 и аз съм съгласна, че трябва да се разпределя вниманието към цялата аудитория, не само към единч овек. защото един човек може да взема решение кой да бъде нает (от гл. точка на криейтив), друг може да определя бюджета за проекта, трети може да отговаря за координацията и всъщност оперативната работа да зависи от него и т.н. и т.н. Не случайно урок номер едно по публично говоерене е да се търси и поддържа конакт очи в очи с цялата аудитория (долкото това е възможно, разбира се 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *