Наръчник на фрийлансъра за работа и почивка през лятото

Лятото е коварен сезон. Чакаш го с нетърпение, мечтаеш си за плажове и пътувания, и когато най-сетне им дойде времето, се оказваш закотвен в града или защото имаш много работа, или защото нямаш никаква работа.

Случвало ли ти се е? Аз съм била и в двете ситуации и в този кратък наръчник ще ти споделя как да ги избегнеш или как да се измъкнеш от тях.

лаптоп и море

Как да се справя с намаляването на поръчките през лятото

Познаваш си бранша и знаеш дали по принцип лятото е силен сезон за теб. Ако не е, би трябвало доста по-отрано да си планирал как да излезеш от ситуацията – с осигуряване на по-дълги проекти, спестяване на повече средства през есента, зимата или пролетта (когато имаш най-много работа). Ако по някаква причина не си го направил, ето как можеш да се спасиш.

1. Сподели с колеги, че си готов да им помогнеш

При теб може да е суша, а при някои твои колеги – наводнение. Избери няколко фрийлансъра от твоя бранш и пиши на всеки един с предложение да обслужваш клиентите му, докато е в отпуска или да подготвиш предварително материалите, които планира да им остави.

Преди да го направиш, прегледай статията „Какво да не казваме, когато искаме работа от колега фрийлансър“.

 

2. Предложи услугите си на рекламни агенции, фирми за създаване на сайтове, etc.

Не знам дали си копирайтър, дизайнер, маркетолог, програмист, художник или преводач, но при всяко положение има фирми, които биха използвали услугите ти като подизпълнител. Представи им портфолиото си и им напиши, че ако в сезона на отпуските имат нужда от професионалист, който да замести временно човек от екипа им, ще се радваш да работите заедно.

 

3. Посети събития, на които можеш да срещнеш потенциални клиенти

Все още има бизнес събития: семинари, презентации, креативни закуски, нетуъркинг вечери, коуъркинг на открито и подобни, на които можеш да се запознаеш с потенциални клиенти. Разрови се, разгледай какво има през следващите седмица-две, подготви се с визитки, изтренирай представянето си пред огледалото и отиди поне на две-три събития.

Преди да тръгнеш, непременно прочети статията „5 трика за фрийлансъри с проблеми в общуването“.

 

4. Подобри умението си за водене на преговори, за да превърнеш всяко запитване в поръчка

Писала съм доста по темата, избрах тези няколко статии, прегледай ги и приложи съветите, дадени в тях.

 

Селска идилия

Селска идилия

 

5. Пробвай някой от следните варианти за почивка и работа

Това, че стоиш в града през цялото време няма да ти помогне да се сдобиеш с повече поръчки, нито да се почувстваш по-добре. Финансите ти вероятно са ограничени, което допълнително усложнява нещата. Но ето какво би могъл да направиш.

  • Иди си на село – не бързай да се хилиш нервно и да отхвърляш предложението ми. Почти всеки човек в тая страна има по-близки или по-далечни роднини на село, ти вероятно също. Използвай ги. Вземи си лаптопа, мобилния интернет, тениски и къси гащи и заминавай. Ще смениш обстановката, ще си сред природата. Половината ден можеш да работиш по своите проекти, другата половина да помагаш в градината, да се разхождаш, да четеш, да се плацикаш в реката или в леген със слънчева вода на двора. Всичко това ще те успокои, освежи, ще ти даде време за размисъл, нови емоции, нови идеи и ще ти струва съвсем малко.
  • Наеми къща на морето или в планината заедно с други фрийлансъри. Не е задължително да са ти приятели, нито дори да ги познаваш. Пусни си идеята в някоя от фрийлансърските групи, виж кой ще се отзове, пиши на хората, които си харесаш, уговорете се и действайте. Ще си поделите разходите, а може да си се окажете полезни по работна линия.
  • Пътувай като house sitter. Това е човек, който отсяда безплатно в нечий дом и се грижи за него, докато стопаните ги няма. Намери сайтовете-посредници при подобни услуги в Google. Помисли искаш ли да се занимаваш с домашни любимци и цветя, или предпочиташ просто да поддържаш ред и чистота в нечий дом за седмица-две и действай. House sitting е чудесен начин да ти отпадне един от най-големите разходи по време на пътуване – този за настаняване – да отседнеш в невероятни апартаменти и къщи из целия свят и да се запознаеш с интересни хора.

 

 

6. Виж какви идеи за спасение са ми хрумнали и съм изпробвала през първите ми лета на копирайтър фрийлансър

 

Могилска

Какво да правя, ако имам твърде много поръчки за лятото

1. Поискай помощ от колега фрийлансър

Сигурно следиш работата на колегите си. Направи си списък с тези, с които би искал да работиш и им пиши с предложение за сътрудничество. Може някой от тях да няма достатъчно клиенти и да поеме с радост част от поръчките ти. С друг пък може да почивате по различно време, съответно всеки се грижи за клиентите на другия, когато е необходимо.

С достатъчно добро планиране, обясняване и ранно информиране на самите клиенти, ще ви се получи.

 

2. Прочети какво съм тествала и препоръчала да направиш още преди две години

 

3. Затегни дисциплината, фокусирай се и започни да вършиш повече работа за по-малко време

Летните жеги не предразполагат към усърдна работа. Разсейваш се повече, по-склонен си да отлагаш, съответно цял ден висиш пред компютъра и ти се струва, че непрекъснато работиш.

Започни да ставаш по-рано и да си вършиш задачите, докато е хладно (непременно дремвай следобед). Припомни си и статията „Как да се научиш на дисциплина“ и приложи веднага съветите от нея. Бързо ще усетиш ефекта.

 

4. Направи си план за почивка и работа и го реализирай

Не забравяй, че си фрийлансър – от теб зависи да намериш баланса между работа и почивка. Изпиши на един лист всичките си задачи. Срещу всяка отбележи за колко време ще я приключиш. Така ще разбереш колко часа трябва да работиш на ден. Ако резултатът не ти харесва, върни се на точка 1 и поискай помощ от колега, за да се разтовариш.

След това помисли откъде искаш да работиш. Ако ти липсват идеи, прегледай рубриката „Откъде работя днес“. В нея ти разказвам за някои от местата в България и Европа, които съм посещавала, за да си почивам и да работя. Давам указания и препоръки за настаняване, интернет, кафенета.

Ако вече пътуваш, ти самият може да се включиш в рубриката, като ми изпратиш кратък разказ за мястото: защо е подходящо за фрийлансъри, къде може да се отседне, как е интернетът, има ли уютни заведения, от които може да се работи, какво може да се прави в свободното време. Добави и малко снимки, както и кратко представяне кой си и какво правиш с линк към сайта ти.

Опциите „иди си на село“, „наеми си къща с други фрийлансъри“, „пътувай като house sitter“ ги препоръчвам и на теб. Спокойно можеш да работиш и да пътешестваш, тествала съм го с години, повярвай ми, всичко е въпрос на добра организация и дисциплина.

Както казах, наръчникът е кратък, но се надявам да ти е от полза.

Имаш други препоръки и съвети за прекарване на страхотно фрийлансърско лято? Напиши ги в коментарите.

Смяташ наръчника за полезен? Сподели го с колеги, приятели и познати фрийлансъри.

Още не си фрийлансър или си в началото на своята свободна практика и искаш по-бързо да натрупаш клиенти, да си увеличиш доходите и да имаш повече свободно време? Прочети повече за онлайн видео курса „Как да успеем на свободна практика“, виж програмата му и го поръчай. Гледай го, приложи стратегиите и съветите, включени в него в твоята работа и ще получиш каквото искаш.

Успешно и весело лято от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *