7 често срещани проблема при начинаещите фрийлансъри и как да се справиш с тях

През лятото човек лесно губи мотивация, разсейва се, отлага, отчайва се, че нещата не се получават както иска, излиза да се разтуши с една бира и се прибира късно вечерта.

Гафовете се трупат, клиентите започват да недоволстват, малкото летни поръчки се стопяват и се чудиш дали не е време да се върнеш отново на трудов договор.

Аз съм далеч от мисълта, че всички трябва да са фрийлансъри. Вярвам, че всеки трябва да се чувства удовлетворен от работата си и да я върши добре, независимо под каква форма предлага труда си. И все пак, престрашил си се, положил си усилия, не бързай да се отказваш.

Прегледай 7 статии, които ще ти дадат насоки и вдъхновение как да се справиш със 7 от най-често срещаните проблеми на начинаещите фрийлансъри.

1. Да си избирам поръчките или да взимам каквато работа дойде

Това е ключов въпрос за повечето фрийлансъри, особено в началото на тяхната свободна практика. Често колеги се съгласяват да работят каквото изпадне с довода, че имат да плащат сметки.

Всъщност, ако винаги работиш каквото падне, дадено от който дойде, вероятността в някакъв момент да си подбираш поръчките и да се профилираш като специалист в конкретна област, се отдалечава. Не казвам, че е невъзможно, но ще стане много по-бавно и мъчително, ако изобщо стане.

Знам, че нещата никога не са черно-бели и трябва да имаш някакви доходи, но ти препоръчвам да избираш поръчките си умно и да влагаш останалото време в учене на нови неща и популяризиране на услугите си.

Не изпълнявай задачи, зад които не си готов да застанеш с името си и/или заплащането за които е толкова малко, че няма да си покриеш основните разходи (в този случай компромисът ти се обезсмисля).

Прочети статията „Всякаква работа по-добре ли е от никаква работа“ и си помисли какви поръчки искаш да изпълняваш и как да го постигнеш.

 

2. Струва ми се толкова трудно, че е по-добре да се откажа

Човек среща трудности в работата си, независимо дали е фрийлансър, или на трудов договор. Просто те са от различно естество. Или с едните е свикнал повече, отколкото с другите. Или смята, че с едните може да се справи, а с другите не. Така или иначе лесно няма.

Знам, че в ежедневието на начинаещия фрийлансър има един пик от липса на клиенти, липса на пари, скучна работа, липса на перспектива и много натрупана умора. Идва някъде в края на първата, най-късно средата на втората година. Това е и моментът, в който повечето хора се отказват.

Ако чувстваш, че не можеш да продължиш, прочети това мотивиращо понеделнишко прозрение „За какво служат трудностите в работата ти“, ще ти помогне да вземеш решение как да продължиш. Ще ти кажа само, че ти трябват година-две, понякога и три, за да завъртиш достатъчно клиенти, името ти да започне да се чува, хората да те търсят и да успяваш да работиш спокойно. (Ако това, ще те успокои допълнително, критичният праг за оцеляването на малък бизнес е 4 години. Смята се, че чак след тях, фирмата се стабилизира и вероятността днес да я има, а утре не намалява.)

фрийлансър на море

3. Да приема ли предложението да свърша нещо на доброволни начала, така и така нямам работа

Да свършиш нещо на доброволни начала, не означава, че няма да получиш нищо срещу труда си. Означава, че няма да ти платят. Но ако в замяна рекламират услугите ти, създадеш контакти и си отвориш нови възможности? Това малко ли е?

Прочети статията „Как фрийлансърът печели от доброволческа работа“ и помисли отново преди да откажеш или приемеш предложението да си доброволец на дадено събитие например.

 

4. Как да се справя с мъглявите корекции на клиентите

Задавай въпроси, докато си ги изясниш. Колегите копирайтъри и дизайнери често се оплакват, че им връщат корекции от типа „иска ми се да е нещо по-креативно“.

Разбери какво да правиш, ако клиент ти върне работата с корекцията „да бъде по-креативно“.

 

5. Понякога не мога да си свърша работата по независещи от мен причини

Имам ситуации,  в които наистина нищо не можеш да направиш. Но както ти разказвах наскоро, да правиш нищо е особено трудно. Затова прегледай моите 7 предложения по темата: „Какво прави един фрийлансър, когато нищо не може да се направи“

 

6. Не успявам да си спазя сроковете

Във онлайн видео курса „Как да успеем на свободна практика“ давам специално упражнение, с което да се научиш да си определяш правилно сроковете за изпълнение на поръчка.

В блога пък съм ти предложила вече три варианта за действие, когато виждаш, че не можеш да си спазиш крайния срок. Има начин да излезеш сух от водата, така че клиентът ти да е доволен и ти да предадеш качествено свършена работа. Научи кой е той, като прочетеш статията „Не мога да си спазя крайния срок! Какво да правя?“

 

7. Клиентите се държат лошо с мен и се чувствам роб на работата си

Всъщност клиентите се държат с теб така, както им позволиш и си роб на работата си, ако го допуснеш. Когато си на свободна практика само от теб зависи колко и с кого ще работиш. Въпрос на добро планиране е и на това да знаеш собствената си цена(нямам предвид само финикийските знаци в случая) и да я отстояваш.

Прочети статията „Фрийлансърът, който може да казва не“, ще ти помогне да реагираш адекватно в доста ситуации и да си извоюваш уважение, добро отношение и удовлетворяващи те условия за работа.

Това е от мен за днес. Сподели наученото с приятели фрийлансъри, прилагай го в своя фрийланс бизнес и се радвай на свободата си, нищо че понякога отговорностите, с които върви са тежички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *