Какво прави бизнес блога успешен маркетингов инструмент

Страстта. Желанието да споделиш с някого кефа от това, което правиш, да му помогнеш да си реши конкретен проблем, да го вдъхновиш, за да извърши конкретно действие.

Бизнес блогът представя човешкото лице на фирмата. През него разказваш за какво си тръгнал да правиш бизнес въобще (винаги има и нещо извън парите, дори да не можеш да си го формулираш), какво те движи, за какво мечтаеш, как се опитваш да го постигнеш.

Бизнес блогът е място, на което рядко апелираш към читателите да си купят нещо, но редовно се опитваш да ги вдъхновиш да направят нещо за себе си или за околните. 

Именно в това е неговата сила. Той успява да убеди читателите/ потенциалните клиенти, че ти/фирмата ти имате идея, мисия, важна цел, страст, която си струва да бъде споделена и подпомогната. 

Бизнес блогът като успешен маркетингов инструмент

Как успява ли?

Само си помисли как се държиш ти, когато разказваш за нещо, което ти е важно. Какво правиш, когато наистина искаш да помогнеш на някого, защото го харесваш или защото се бори за важна според теб кауза?

Не се пестиш. Полагаш усилия да бъдеш разбран; искаш да предадеш максимума от своите знания и умения, които смяташ, че ще са от полза; демонстрираш, че си на разположение, че си готов да ти гласуват доверие и ще го оправдаеш. Поради искренността на желанието ти, твоите думи и действия са автентични, хората им вярват и се стремят да спечелят твоето доверие и да ти помогнат на свой ред, кой както може.

Същото е и с бизнес блога. Споделяш всичко, което ти се струва, че може да е от полза на твоите читатели, защото искаш да им помогнеш, да ги вдъхновиш, да ги привлечеш за твоята кауза, без значение дали тя е свързана със здравословна храна във всеки дом; безопасни и развиващи въображението детски играчки; по-голямо разнообразие от бири на пазара или по-ниски производствени разходи за био производители на хранителни продукти.

Ако даваш, получаваш.

Знам, че има още куп неща, които трябва да бъдат свършени. (Прегледай статията „Как да стартирам успешен бизнес блог“ и си свали материала, който ще ти помогне да направиш началните стъпки.) Но това е базата – страстта, която увлича и вдъхновява; кефът, от това което правиш и естественото ти желание да го споделиш с повече хора.

Това се мъчех да формулирам след като преди две седмици говорих за бизнес блоговете – създаване, поддръжка, ползи, най-често срещани грешки, etc. – като гост лектор на двусеместриалната учебна програма E-commerce Success, организирана от Българската Е-комерс Асоциация (БЕА) и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Реших да го споделя с теб. Мисля, че ще ти е от полза, ако започваш работа по твоя бизнес блог или вече го мъчиш, но все ти се струва, че нещо не върви.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *