Как да привличаш клиенти, когато си малък и предлагаш непрактични продукти и услуги, част 2

В първата статия по темата „Как да привличаш клиенти, когато си малък и предлагаш непрактични продукти и услуги“ описах някои общи положения, които ще ти помогнат да оцелееш и да се развиеш. Сега, във втората, прилагам някои примери, които илюстрират тези положения и се надявам да ти послужат за вдъхновение.

Как се създава лице на малък бизнес

Издателство ICU е ярък пример в това отношение. То се отличава от останалите първо по темите, с които се занимава: миграцията (и вътрешна), корените и родината, търсенето на идентичност. Когато ти се чете нещо по тези теми, не търсиш на други места, а виждаш какво ново има в ICU. Ако твой приятел иска да чете нещо подобно, веднага се сещаш за това издателство и го пращаш да си търси новото любимо четиво пак в ICU. (Аз лично ти препоръчвам „Бруклин“ – страхотен превод, разкошна книга.)

Издателството обаче не разчита само на  добра подборка от заглавия. То:

 • организира събития с читатели из цялата страна;
 • предлага купуване на заглавия, с отстъпка, „на зелено“ – поръчваш, докато книгата е още на път към печатницата и си един от първите читатели, които получават екземпляр;
 • периодично пуска на сайта си електронния вариант на някои свои книги за безплатно сваляне;
 • поддържа канал в Youtube. В него освен трейлъри на книги, можеш да гледаш и запис на поетесата Катерина Стойкова-Клемър, която чете цялата си стихосбирка „Как наказва бог“. Надявам се това да не е първият и последен експеримент, който ICU прави в тази посока.
 • Тонът на комуникация с читателите и посетителите на сайта и Facebook страницата е непринуден, приятен, усеща се вълнението, което екипът влага в работата по всяко едно заглавие.
 • Блогът към сайта се води сравнително редовно и в него се публикуват интересни материали, свързани с книгите, работата по някои от тях и самото издателство.

Да привличаш клиенти

 

Издателство „Точица“ също е със силно разпознаваем облик. Книгите за деца, които издава, са забавни, образователни и много, много красиви. Само разлисти „Сладоледена реторика“„Любов и приятелство“„Ваканция в Средните векове“„Когато искам да мълча“ и ще ти се прииска да ги четеш заедно с детето си. Освен това със сигурност ти също ще научиш нови неща от тях. Издателството има сайт, страница във Facebook и блог. Статиите, публикувани в него рядко разказват за самите книги на „Точица“, но винаги са свързани с основните важни за издателството теми. Чудесен пример как можеш да предизвикваш дискусии, да привличаш съмишленици и да печелиш нови клиенти с фирмения си блог.

Но най-важно за популярността на издателството според мен (освен прекрасните книги) не е онлайн присъствието, а живият контакт с децата и техните родители. Хората зад „Точица“ организират интересни работилници за деца, включват се в инциативи, свързани с четенето, развитието на хлапетата и образованието. Така черпят информация от извора какво е интересно за техните читатели и буквално си отглеждат публика.

Как се създават верни, постоянни клиенти и се използват наличните Facebook възможности по нестандартен начин

Преди години ми трябваше книга, която се оказа с изчерпан тираж. Оплаках се на приятелка и тя каза, че ще ме свърже с Виктор, който е книжар и намира всичко. Така се запознах със собственика на книжарница „Ирида“. Днес препоръчвам Виктор по същия начин на всеки, който има нужда от стари и по-нови издания, трудни за намиране в обикновените книжарници. Знам за още поне няколко човека – негова ходеща, жива реклама.

Кое прави Виктор и неговата книжарница толкова специални? Определено не само това, че рано или късно ти намира желаното заглавие. Той просто знае страшно много за книгите, интересен събеседник е и научаваш нови неща, докато си бъбрите всеки път, когато се срещнете, за да ти даде поръчаните книги. Ако си от София, Виктор ти носи книгите у дома, в офиса или където ти е удобно. Познава вкусовете на клиентите си и може да ти предложи някое неочаквано книжно бижу. Във всичко, което прави личи желание да събере хората с подходящите за тях книги. И му се получава. Той успява да създаде вярна аудитория, защото споделя едни и същи ценности и интереси със своите клиенти (подозирам, че голяма част от тях се превръщат в приятели).

Да привличаш клиенти 2

Книжарницата има сайт и Facebook страница. И през двете можеш да правиш поръчки. Виктор качва снимки на книги в социалната мрежа и разказва за автора, преводача, изданието. Първият, който напише в коментарите, че иска книгата я получава. Подробностите се уточняват на лични.

Интересен е начинът, по който Виктор използва опцията за създаване на събитие във Facebook. Той прави месечно щандче за стари детски книги. Това е заглавието на събитието – „Майско/юнско/юлско щандче за стари детски книги“. В самото събитие публикува снимки на книгите, разказва за авторите, преводачите, илюстраторите на всяко едно издание. След това кани хора, които се интересуват от детска литература и те запазват желаното от тях заглавие. Трябва да ти кажа, че понякога напрежението е голямо, защото докато разгледаш всичко някой е успял да запази набелязаните от теб книги. Често се случва хората да молят Виктор да намери допълнителни екземпляри от дадено заглавие и за тях. Така поръчките стават повече от книгите, които е предложил за продажба в събитието.

Какво можеш да направиш ти самият, за да привлечеш клиенти

Засега не съм видяла някой да използва по подходящ начин разпращането на бюлетин с интересна и полезна информация до хора, които изрично са поискали да я получават. А това е доста ефективен според мен инструмент. Той ти позволява да общуваш директно със своите абонати и да ги превърнеш в редовни клиенти. Достатъчно е да споделяш периодично с тях информация, която им е забавна, полезна, заедно с това да ги информираш за нови изложби, предстоящи представления, представяния на книги, пускане на нови колекции бижута и да им изпращаш специални оферти само за абонати. Темата е дълга, ако имаш интерес, вероятно ще се върна към нея в отделна статия.

Дадох ти примери с издателства и книжарница, защото най-много следя какво се случва с тях. Но принципите, по които си създаваш лице, търсиш начини да общуваш с аудиторията, формираш и възпитаваш публика и изграждаш здрава връзка с нея са едни и същи за всеки бизнес.

Да привличаш клиенти 1

Прегледай още веднъж първата статия по темата. Съветвам те да го направиш с лист и химикал. Записвай си всичко, свързано с твоя бизнес, което ти хрумне, докато я четеш:

 • кое те отличава от конкуренцията;
 • от какво имат нужда твоите клиенти; какво им харесва;
 • къде ще ги намериш – във Facebook, на събитията за handmade нещица, на някоя работилница за деца;
 • как можеш да си създадеш публика.

След като имаш твоите отговори на тези въпроси, прегледай още веднъж тази статия – за кураж и вдъхновение. После, според това къде е твоята публика, реши кои канали за комуникация с нея ще са най-ефективни, помисли как да ги използваш и какво ще й разказваш и действай.

Успех!

2 comments to “Как да привличаш клиенти, когато си малък и предлагаш непрактични продукти и услуги, част 2”
 1. Здравейте! Хубава статия, поздравления. А бихте ли написали подобна по отношение как да намерим клиенти за собствената си живопис? Пазарът е много сложен, трудно е да пробиеш сам, изложбите са чрез заплащане и отзивите на критиците също Знам това от личен опит /живея в Италия / и тук е трудно, и си мисля колко по -трудно би било в България, но все пак надявам се с точната информация и вдъхновение рано или късно ще успея. Благодаря за вниманието.

  • Здравейте, радвам се, че статията ви е харесала. За съжаление аз не мога да напиша статия за това как да намерите клиенти за собствената си живопис. Не познавам пазара на картини в страната и в чужбина, и съответно няма как да ви посъветвам какво да предприемете. Ако намеря ваш колега художник, който успява да продава картините си и той иска да сподели опит, ще го поканя да напише статия по темата. В блога пиша само по теми, по които имам личен опит. Пожелавам ви упоритост, изобретателност и успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *