Питай копирайтър #8

Имаш ли въпроси, свързани със съдържание за уеб, писане на статии и развитие на блог, рекламни послания за банери или каквито и да било терзания, свързани с текстовете и рекламата на твоя бизнес? Задай ми ги в коментарите, ще отговоря на първите 5 до събота вечер.

Сега, повече от всякога, ти трябват добро уеб съдържание и ясни послания към потенциалните и реални клиенти.

Възползвай се от безплатната копирайтинг консултация за април и сподели възможността с колеги, приятели или партньори, които имат нужда от съвет от опитен копирайтър.

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

20 comments to “Питай копирайтър #8”
 1. Здравейте,
  Нашият бизнес е в сферата на услугите от битов и технически характер-обслужване на домове, офиси, автомобили и подобни. Включва съдействие от всякакъв характер. Затрудняват ме текстове за публикациите в страницата във фейсбук и сайт.

 2. Здравейте, за да ви помогна, ще ми трябва повече информация.
  Какво ви затруднява?
  Какво искате да постигнете?
  Може ли малко повече да ми разкажете за основната си група клиенти?
  Ако желаете, може да оставите и линк към сайта, за да го разгледам.

  • Затруднеията ми са свързани със създаването на текстове за реклама, въобще какви публикации биха били удачни.
   Искам да постигна популаризиране на тази услуга, бизнесът е съвсем в началото и е нетрадиционен. Искам да научат хората, че могат да ни се доверят. Слагам линк към сайта
   https://miks-ruse.com/

   • Прегледах сайта и фейсбук страницата ви.

    1. Няма текстове за реклама по принцип. Има различни канали за реклама, които ви помагат да постигнете определени цели.

    Лендинг страниците например са чудесно решение, ако предлагате един или два от пакетите си на промоция за определен период от време.

    Блогът, съответно блог статиите, са работещо решение, ако искате да се позиционирате като експерт във вашата сфера, да създадете общност, да развиете стабилни и дългосрочни отношения с клиентите си. През блога рядко продавате директно, той е идеално средство за образоване на аудиторията, за изграждане на доверие и чак след това за превръщането на читателите му в клиенти.

    Може да пускате платена реклама във фейсбук, да имате инстаграм профил и какво ли още не.

    Въпросът е какво искате да постигнете и каква е аудиторията ви? На кого продавате?

    2. “Бизнесът е нетрадиционен и хората не са свикнали да ползват подобни услуги.” – значи трябва да ги образовате.

    Помислете как може да стане това – чрез блог, чрез бюлетин. Ако е блог – проверете какви са нуждите и проблемите на вашите клиенти и планирайте какви статии да публикувате в блога спрямо тях. Ако е бюлетин, трябва да решите как ще изкушите хората да се абонират за него и каква информация ще им пращате. Трябва да е полезна, интересна за тях информация, и в добавка може да им пращате специални оферти за вашите услуги.

    Вижте къде в интернет са вашите потенциални клиенти и отидете там. Предлагайте им текстове, които ги интересуват.

    При вас подходът преди/след ще върши много добра работа, а хората обичат да гледат такива снимки и да четат такива материали. Как е изглеждало дадено място преди намесата на вашата фирма, как изглежда след това.

    Споделяйте с хората как сами да си направят дребни поправки и ремонти и им напомняйте, че можете да им спестите време, леки травми и много нерви, ако наемат вашите майстори да свършат нещата.

    Ако искате платена фейсбук реклама – текстовете за нея трябва да са кратки, простички и ясни. Добре е да отговарят на клиентския въпрос: “С какво можете да ми помогнете и как да съм сигурен, че точно вие ще ми свършите работа?”.

    3. За собствената ви фейсбук страница направете план за постове поне за месец напред. Помислете какви грижи и проблеми има аудиторията ви през съответния сезон, как можете да ги облекчите, какви проблеми може да им помогнете да си решат и им разказвайте именно за това.

    4. Текстовете на сайта ви – не са достатъчни и не са ангажиращи. Проблемът започва още с откриващото изречение:

    Ние се грижим за вашия комфорт у дома!

    Не разбирам от пръв поглед какво ми предлагате. Грижата за комфорта има много лица. По-добре ми кажете, че ще свършите куп неприятна домашна работа вместо мен. Ще ме улесните, ще поддържате къщата – кажете ми как конкретно ще се погрижите за моя комфорт.

    В секция “За нас” няма достатъчно информация, която да ме накара да ви се доверя. Какви сте вие? Защо се занимавате с това? Какви хора ще изпратите в дома ми? Как ги контролирате, за да сме спокойни всички?

    Подобна информация трябва да има и в “За нас” и в “Услуги”. Може дори да представите екипа си със снимки и кратки обяснения кой за какво се грижи. Искам да видя предварително кого ще пусна в дома си? Какъв е професионалният му опит? Как да поръчам услуга? Мога ли да тествам и да се откажа? Какво правим, ако не съм доволна?

    Защо само “малка част от услугите” си представяте? Защо не ми представите всички?

    Виждам, че адресът ви е в село Нисово, не виждам обаче за кои села и градове предлагате услугата си. И ако я предлагате и за други населени места, освен Нисово, как се осъществява тя – как идват хората ви, успяват ли да дойдат навреме.

    Вижте колко въпроси изникват само от пръв поглед. Добре е да направите текстове за сайта си, които да им дават отговор. Така ще спечелите повече доверие, а и ще разясните на хората каква им е ползата от вашите услуги.

    5. Има и още нещо, което ми направи впечатление и за което си мисля: писали сте, че “Микс” е “личен домоуправител”, само че нещата, които предлагате като услуги се вършат по-скоро от личен иконом (даже и това не е съвсем точно), т.е. давате грешен сигнал още с името. Домоуправителят не прави ремонти. Прави ги човекът по поддръжката, майсторът. Домоуправителят не чисти. Чисти чистачката. Въобще, съветът ми е да потърсите друго събирателно название на дейностите, които предлагат и изпълняват вашите служители.

    Това е, което мога да ви кажа на база на информацията, с която разполагам. Преди да напишете каквито и да било текстове, трябва да знаете:

    – за кого пишете (какви са проблемите на вашата целева група, които можете да решите),
    – къде ще пишете (къде са вашите потенциални клиенти),
    – как ще пишете (как говорят те),
    – каква цел искате да постигнете: разпознаваемост на марката, образоване на аудиторията, повишаване на доверието към услугата, стигане до нови клиенти чрез промоция и т.н.

    След като имате отговор на тези въпроси, ще ви е много по-лесно да напишете текстовете, които ви трябват.

    Може да поверите работата по тях и на професионалист или да се научите да ги пишете сама, като се консултирате с професионален копирайтър дали сте на прав път. Но при всяко положение, който и да пише текстовете за сайта и страницата ви във фейсбук, ще има нужда от отговори на горните въпроси.

    Аз мога да ви предложа индивидуални консултации и копирайтинг обучение, но те са платени.

    Успех!

 3. Здравейте, г-жо Могилска,
  Искам да направя сайт по маркетинг, но само определени неща и да имам вътре блог за лични преживявания и пътувания по света. Да дам емоция на хората. Как да го съчетая. Съответно имам много талантливи приятели фотографи-пътешественици, които също искам да показвам техни фотографии и да им помагам с текстова. Но искам всичко да е на едно място.
  Всяка консултация от знаещ и пишещ колега ще ми е от полза.
  Благодаря.
  С уважение: Мария Радева

  • Здравейте, госпожо Радева. Не знам какво включват “само определените неща” в сайта за маркетинг, затова ще ви споделя основни насоки, които може да са ви полезни.

   1. Как да съчетаете темите зависи от това до кого искате да стигнете. Отговорете си на въпроса кой искате да ви чете. Може да са няколко различни групи. Ще трябва да определите коя е основната, кои са подгрупите. След като ги определите, опишете какви са целите, проблемите, притесненията и опита им в сферите, за които ще пишете. Спрямо това направете структурата на сайта си, план за рубриките, които ще поддържате и темите за поне месец напред.

   2. Може да направите тематичен сайт – маркетинг за туристически агенции, организатори на събития (евентуално), фотографи, пътешественици, които искат да печелят от блогове и профили в социалните мрежи, в които разказват за пътуванията си.

   3. Не знам какво разбирате под “да им помагам с текстове” – искате да пишете текстове към снимките им, да им помагате да промотират услугите си? Изяснете си и вашите цели, защото това ще ви подскаже какъв тип сайт ви трябва – блог, портал, в който се представят фотографи и съответно, могат да се наемат.

   Във вашия случай темите могат да се съчетаят, въпросът е на кого ще са полезни, когато ги комбинирате. Отговорът ще ви помогне да намерите най-удачната форма.

 4. Здравейте Иванка,

  Може ли да ми кажете какви са първите стъпки на съвсем начинаещ копирайтър? До сега съм писала само 1-2 статии на тематика, от която разбирам. Как да свикна да пиша за теми, които не са близки до мен? И в какви сайтове да се регистрирам, за да намеря първите си клиенти, макар и за минимално заплащане? Благодаря!

  • Здравейте, Ели,

   копирайтингът е обширна тема с много разклонения, така че е трудно да се дадат общи насоки по принцип. Ако още не сте решила с какво точно в сферата на копирайтинга искате да се занимавате, прегледайте статиите:

   Какво е копирайтър
   Основни видове копирайтърски услуги

   Мога да ви дам най-, най-, най-общи съвети:
   1. Четете повече за маркетинг и реклама. При копирайтинга писането е последният етап от доста по-дълъг процес.

   2. Задавайте си винаги въпроса “За кого пиша?”. Проучвайте аудиторията си, пишете на нейния език, правете си бриф. (Прегледайте статията “Каква е ползата от криейтив бриф и примерен бриф за сваляне”. От нея ще получите повече насоки по темата.)

   Сега конкретно по втория и третия ви въпрос:
   1. Когато пишете за нещо, което не разбирате, това си личи. И то много. Единственият начин да направите добър текст – независимо дали статия, продуктово описание, лендинг страница, слоган, etc. – е да познавате продукта/услугата, конкуренцията и аудиторията, за която пишете.

   2. Правете си обстойни проучвания преди да започнете да пишете. Разпитвайте клиентите, попълвайте бриф, проучвайте, тествайте дори продуктите и услугите, настоявайте за данни за целевите групи, за които ще пишете. Четете за сферата, в която е бизнесът.

   3. Изберете няколко сфери, които са ви интересни и се задълбочете в тях. Образовайте се в тези направления и усъвършенствайте паралелно с това копирайтърските си умения. Този, който може да пише за всичко, обикновено не може да пише за нищо. (Има изключения, предполагам, но аз не познавам такива.)

   4. Признайте пред себе си, че няма как да пишете по всякакви теми и се примирете с това. Знам каква е първоначалната борба за клиенти и поръчки, но ако пишете по теми, които не просто не познавате, но и не са ви интересни или противоречат на принципите ви, нямате никакъв шанс – няма да се получи добър текст. Аз например отказвам всякакви поръчки за писане, свързани с коли, спорт, телефони – може да са златни и да ми осигурят хайвер и вино до края на дните ми, но това просто са теми, които ме карат да се прозявам и колкото и да чета по тях не разбирам и не запомням нищо. Ако и вие имате такива теми, не се изкушавайте да работите по тях.

   5. Не знам на какви езици работите. Ако искате да работите за чуждестранни клиенти, пробвайте Upwork и потърсете допълнително платформи за фрийлансъри копирайтъри – има такива. Конкретни имена не мога да ви дам, защото съм работила пред платформи само първите няколко месеца от моята свободна практика. После реших, че това не е за мен и се отказах.

   Ако работите на български, опциите ви не са много. Регистрирайте се в:
   https://www.predpriemach.com и ползвайте неговата секция за фрийлансъри;
   https://www.freelance.bg
   https://searchengines.bg – секция “пазар”

   Станете част от групите за фрийланс във Фейсбук.

   Когато започвах да работя с българи, намерих първите си читави клиенти в “Предприемач”. От години не работя през сайтове, а разчитам на директно привличане на клиенти и това, което ви препоръчвам е да направите същото. Просто намерете вашия начин.
   Направете си портфолио и действайте проактивно.
   Успех!

 5. Здравейте! Завърших курс по биоенерготерапия и лекувам детето и себе си с нея. Почти завърших ф. страницата си, но се притеснявам да пускам постове, да я рекламирам, докато не се почувствам готова, посещавайки определени курсове по маркетинг, копирайтинг и т.н. Какъв съвет може да ми дадете?

  • Здравейте, Боряна,

   Ако не се чувствате готова за нещо, значи не бива да го правите. От друга страна, ако чакате да минете през всички видове курсове и чак тогава да се заемете с вашата фейсбук страница (защо страница, защо не сайт?), то ще загубите много време, ще напредвате значително по-бавно и няма да приложите голяма част от нещата, които сте научила, защото вече ще сте ги забравила.

   Започнете с малки стъпки. Изяснете си към каква аудитория искате да се насочите, помислете какво може да ѝ предложите като информация, с какво ще я изкушите. Направете си план за публикации. Пробвайте да напишете първите си текстове. И когато имате минимална поне увереност, че сте готова, започнете да тествате. Това е най-добрият начин да се научите – публикувате, гледате резултата, анализирате, променяте, публикувате, гледате резултата, анализирате… и така…
   И курсовете по маркетинг, и копирайтинг обученията ще са ви най-полезни, ако имат практическа част и ако можете да работите по стратегията и текстовете за своята дейност като домашно. Така ще се учите, ще получавате обратна връзка и ще имате готови текстове, с които да започнете.

 6. Здравейте 🙂
  Имам въпроси, свързани с писането на статии в новинарски сайт, по-точно преработка от вече съществуващи статии в други сайтове или прессъобщения.
  Може ли да ми дадете съвети за писане на по-ангажиращи заглавия.Как да оценя кои са най-важните неща във статията? Имам ли някакви думи/изрази, които да използвам, за да привлека повече читатели?
  Ще се радвам, ако имате някакви материали, които могат да ми помогнат- за оформление на текст, заглавие, проверка на грешки. Благодаря от сърце!

 7. Здравей, може ли да споделиш няколко твои съвета за писане на публикации за фейсбук страница, които да подтикват към коментиране и споделяне, но без да е директно казано? Опитвам различни подходи – с директен въпрос, на който да отговарят, с лично отношение, което се усеща през текста на публикацията, но хората упорито не споделят своите мисли, разсъждения, преживявания и тн. в коментар. Дискусии също ми е трудно да провокирам чрез публикация. Ако имаш съвети и положителен опит в тази посока ще е супер =)))

  • Привет, Теди,

   хората отговарят на провокации. Ако са съгласни с нещо или просто им харесва, няма какво толкова да пишат, дават лайк, слагат едно сърце и това е.

   Така че отговорът ми е: пиши по-провокативно. Как да стане това? Сблъсквай гледни точки. Проучи какво “дразни” аудиторията ти, какви са мненията ѝ по различни теми, които ти засягаш във видеата си и… я дразни.

   Споделяй своите мисли: аз мисля това, това и това по тази тема, но вие може би имате различно гледище по този въпрос, помогнете ми. Хората обичат да помагат, особено ако е с даване на акъл. 😀

   Задавай директни въпроси, в тях няма нищо лошо. Но се старай да са въпроси, които не предполагат едносричен/еднодумен отговор. Питай и искай аргументи. “Харесва ми/ Не ми харесва./Докосва ме.” и подобни не са достатъчен коментар. Искай да знаеш отговора на въпроса “Защо”.

   В това отношение особено добър е Стойне Василев. Посети личния му профил във Фейсбук и ще се убедиш. Той задава всеки ден по един-два въпроса и събира куп отговори и коментари. Възхищава ме умението му да не взима страна, да не издава свои мисли, а да стои като дистанциран наблюдател и просто да събира информация.

   Помисли за подобен тип въпроси в твоята сфера.
   Имай предвид, че ти правиш видеа (ако говорим за “Историите на Теди”), които са вдъхновяващи, спор няма, но! понякога, изговорени или написани, някои от въпросите, които повдигат звучат твърде патетично или фалшиво. И хората го усещат. Тънкостта е да зададеш важните въпроси без излишен патос. Как става това? С практика и тренировки да “чуваш” аудиторията, която ще те чете. Да виждаш текстовете през нейните очи.

   Надявам се, че съм ти дала поне някакви насоки. Истината е, че ми е доста трудно да пиша за провокативното писане по принцип. За мен провокацията се ражда от темата и от това, което знам за аудиторията.

   Успех!

 8. Здравейте!
  Бих желала да ни споделите опита си, във връзка с настроението, с което сядате да пишете; с настроението, с което отправяте посланието.
  Този въпрос ми възниква защото досега съм се занимавала с неща от техническата сфера и погледа ми е по-скоро математически.
  Сега като започвам да пиша текстове за сайт усещам, че нещо ми убягва.
  Благодаря предварително!

  • Здравейте, Дафина,

   предизвиквам настроението и вдъхновението, докато се подготвям по конкретната тема. Не разчитам правилното настроение да дойде само и се старая моето лично настроение да не влияе на текста.

   Съветвам и вас да се осланяте на по… технически патерици. 🙂

   1. Поставете се на мястото на човека, който ще чете текстовете ви. Поставете се на мястото на клиента.
   Какво му е интересно, какво търси, какво го вълнува, разбира ли какво му говорите или използвате твърде много термини,как предпочита да се обръщате към него, темата търпи ли шеги и закачки, или е сериозна, деликатна, суховата?

   Отделете време, за да погледнете през очите на потенциалния клиент.

   2. Напишете текстовете.

   3. Прочетете ги отново през очите на потенциалния клиент. Редактирайте ги. Изчистете всички паразитни думи/фрази и всичко, което не допринася за изясняване на смисъла или създаване на атмосфера.

   4. Прочетете текстовете още веднъж и се уверете, че използвате думи и фрази, които използват и вашите читатели/потенциални клиенти.

   5. Използвайте прилагателни, които извикват картини. Разказвайте истории, вместо да обяснявате, навсякъде, където е възможно.

   Успех!

   • Голямо Благодаря за старанието, задълбочеността и пълнотата на отговора!
    Възникнаха ми и други въпроси, а има още време да края на април :).

    Подготвям наръчник и сайт, чрез който да го популяризирам. В една от частите давам позитивен пример с качество на конкретна популярна личност. Но моята цел не е да го превръщам в рекламно лице, а да акцентирам върху точно определено качество за да онагледя идеята си. Но нека да бъда по-конкретна: става въпрос за походката на този човек.
    А въпроса ми е: каква е границата между това една личност да бъде превърната в рекламно лице и това да е дадена като пример? Има ли регламентирани правила?

    • Рекламното лице се съгласява да представя вашите продукти и услуги. То присъства на рекламните материали, счита се, че застава зад думите, написани от копирайтъра или ги изрича – зависи от вида реклама.

     Мисля, че да дадете пример с нечия походка, при положение, че не асоциирате този човек с продуктите/услугите си, не казвате, че той ги подкрепя/ползва – просто давате пример – не е проблем. В този случай човекът не е ваше рекламно лице.

     Ако все пак имате съмнения и притеснения, може да се възползвате от първата безплатна консултация с адвокат, която ще е този петък в блога (провежда се на същия принцип като тази). Само че ще трябва доста по-конкретно да му обясните за какво става въпрос или направо да му покажете примера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *