Каква е ползата от попълване на криейтив бриф и примерен бриф за сваляне

Информация, полезна и за фрийлансъри, и за клиенти

За клиенти: Знаеш ли, ако ти трябва слоган, визии за реклама (печатна, онлайн), сценарий за видео или за радио, как да си поръчаш, за да получиш това, което ще ти свърши работа?

За фрийлансъри: Наясно ли си, ако получиш имейл от типа „Искам слоган/сценарий за видео/визии за външна реклама, можете ли да ги направите, кога и колко ще ми струва?“, какво трябва да попиташ клиента, за да можеш да му свършиш работа.

Предлагам ти да се запознаеш с тайната първа стъпка, която те приближава с една идея към успешния резултат на всяка творческа задача, предназначена за постигане на бизнес цели – криейтив бриф/творчески бриф. Или казано по-просто – условието на задачата.

Защо ти е нужен криейтив бриф

За клиенти: В рекламните агенции обикновено има един човек – акаунт – който стои между чука и наковалнята, клиента и творческия отдел, и всячески се опитва да разбере какво иска единият и да го предаде успешно на другия. Той има грижата да предостави на дизайнерите, копирайтърите и всички останали в отдела твоите заръки или така наречения криейтив бриф. Ти обаче работиш с фрийлансър. И колкото по-конкретен и подробен си в изискванията си, толкова повече имаш шансове да те разберат и да получиш това, което искаш. Ако се абстрахираш от името на брифа и просто отговаряш на въпросите в него, ще ти бъде доста лесно. В края на статията ще оставя за сваляне един файл с примерен творчески бриф, който можеш да ползваш и видоизменяш за своите цели, колкото ти душа иска.

Лично за теб от брифа има и още една полза – докато го попълваш, успяваш да си изясниш и структурираш какво наистина искаш, а не оставаш на ниво: „Абе направи нещо шарено, дето да продава. Е, виж конкуренцията какво прави, искаме същото.“

За фрийлансъри: Повечето клиенти няма да си направят труда сами да ти изпратят бриф. Трябва да си го направиш сам. Запомни, колкото по-малко информация имаш, толкова по-общи приказки пишеш. Колкото по-общи са приказките, толкова повече направеното от теб е подходящо за тази, онази и още 4 – 5 фирми. А това значи, че няма да е ефективно за никого.

Можеш, разбира се, с проучвания и наблюдения и сам да посъбереш информация за брифа. Но нищо не ти пречи да направиш още един опит – да изпратиш брифа с празните полета на клиента и да го помолиш да го попълни. Все ще ти даде някаква информация. А на нейна база ти си прави проучване, съпоставяй факти – все ще ти е полезно и ще отидеш по-напред в откритията си. В края на статията оставям примерно творческо задание. Свали си го, пригоди го за твоите нужди и го ползвай – ще ти помогне.

Важно! Попълненият от клиента бриф е поверителна информация, която не бива да се публикува, споделя с трети лица. Факти от нея не влизат директно, без промяна, в слогана, текста, сценария, визията.

Много е важно ти, като фрийлансър, да напомниш това на клиентите си и казаното да остане между вас.

Много е важно ти, като клиент, да си спокоен и да споделиш с фрийлансъра истинските проблеми, силни и слаби страни на своя бизнес.

Криейтив бриф

Какво трябва да съдържа един криейтив бриф

Проблем: за да потърсиш помощ от специалист, явно има нещо, което искаш да промениш. Какво е то? Какъв проблем очакваш да решиш с рекламния материал, който ще получиш от фрийлансъра. Това може да е ниска разпознаваемост на марката ти, недостатъчен интерес от определена целева група (например продуктът ти е подходящ за младежи на определена възраст, но досега не си намерил начин да ги заинтригуваш), недоверие, страх на потребителите, че продуктът е твърде сложен за употреба. Кажи си болката. По възможност кратко, точно и ясно.

Контекст: за изясняване на проблема ще помогне, ако дадеш малко повече информация за бранша, в който работиш като цяло, за конкурентите си, за някои специфики на бизнеса ти. Не е нужно да пишеш фермани. Достатъчно е да въведеш фрийлансъра в общата картина с няколко изречения, да посочиш имена на конкуренти, линкове, книги, издания на сдружения и асоциации, от които може да се научи повече.

Цел: вече си формулирал проблема. Сега формулирай целта си, т.е. какво очакваш да постигнеш със слогана, клипа, визиите за определен тип реклама, които ще получиш от фрийлансъра.

Кои са хората, до които искаш да стигнеш: може да се споменават още като таргет група, целева група, целева аудитория, така или иначе става въпрос за тези, към които е адресирано твоето послание; хората, които искаш да подтикнеш към определени действия.

За тях трябва да разкажеш следното:

 • кои са – пол, възраст, семейно положение, доходи;
 • къде живеят – малки, големи градове;
 • какво обичат и какво не обичат – спортуват; предпочитат да гледат телевизия; пътуват; ходят си на село и т. н.; всяка информация за начина им на живот и на общуване е важна и полезна;
 • по какви канали смяташ да стигнеш до тях – онлайн видео; статии в интернет; радио; външна реклама; специални събития; etc.
 • какъв проблем може да им реши твоят продукт/услуга;
 • каквото друго се сетиш да кажеш, все ще е от полза.

Какво конкретно действие искаш да предприеме твоята целева аудитория, когато посланието ти стигне до нея: бъди максимално точен и конкретен. Ясно е, че всички искат да продават, но може би ти си на няколко стъпки преди продажбата. Може би водещото е да спечелиш доверието на потенциалните си клиенти и те да поискат да получат повече информация за продукта, като се абонират за специален бюлетин, например. Или нещо друго, бъди конкретен.

Степенувай посланията си: кое е най-важното, което искаш да кажеш; кое е на второ; кое на трето място (може и само едно нещо да имаш да споделиш с аудиторията си, но няма как всичко да е еднакво важно).

Предишна комуникация на марката: разкажи как е рекламиран продуктът ти до момента, какъв е бил резултатът. Изпрати стари рекламни материали заедно с брифа.

Дай референции: казано по-простичко – посочи примери на сайтове, видео, слогани, които ти харесват. Не, идеята не е да искаш да ти направят същото, а да ориентираш фрийлансъра какво харесваш. Ще ти бъде по-лесно, отколкото ако те накара да описваш в какъв стил искаш да е поръчаното от теб.

Дати: обикновено работата по крийетив брифа става на няколко етапа. Първо се обмислят няколко предложения и на определена предварително дата се представят на клиента. Обсъждат се с него, той си избира една идея, тя се развива напълно и му се представя на друга, предварително определена дата.

Не забравяй да посочиш името на фирмата си, лице за контакт, имейл, телефон.

Ако си клиент и това ти изглежда сложно и главоболно, успокой се, не е. Отдели половин час, за да помислиш върху всеки въпрос и ще се учудиш колко добре знаеш отговорите. Все пак това е твоят бизнес. Ако нещо не можеш да формулираш сам – ехо, фрийлансърът! Появи се и помогни. Това е твоят клиент, ако работите заедно по изясняването на предварителното задание, после ще твориш и ще пееш.

Независимо дали си фрийлансър или имаш нужда от такъв, изтегли си примерния криейтив бриф и го ползвай. Успешна работа.

3 comments to “Каква е ползата от попълване на криейтив бриф и примерен бриф за сваляне”
 1. Определено попълването на бриф е необходима стъпка, която трябва да се предприеме преди да се прави нещо друго.

  В моите брифофе аз събирам малко повече информация.

  Например с какво продукта превъзхожда конкурентните предложения. С какво им отстъпва. Има ли уникални качества, които не се срещат при чуждите продукти. И т.н.

  И за аудиторията питам малко повече въпроси, но не задълбавам много. Само колко да получа някакъв профил, който сам да си го разуча после.

  Поздрави,
  Саше Вучков

 2. Да, аз съм дала най-основните неща, без които не може. За всеки клиент обаче могат да се добавят графи, да се задават допълнителни въпроси. Обикновено колкото повече информация, толкова по-добре.

  Аз предпочитам да питам най-много за аудиторията, освен че правя мое проучване (дори, в някои случаи, ги моля да ми разказват емблематични случки с доволни/недоволни клиенти). А продуктът/услугата, когато е възможно, ги тествам лично.

  Благодаря за включването, всяка добавка по темата е полезна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *