Как да се държиш със себе си, за да си успешен фрийлансър

Може да ти звучи малко шизофренично и пресилено, но е истина – от това как се държиш със себе си, зависи до голяма степен успешната ти работа като фрийлансър. Спомни си времето, в което си бил на трудов договор в различни фирми. Добре ли се чувстваше, когато шефът ти забелязва твоите усилия и показва пред теб и колегите, че оценява работата ти? Това мотивираше ли те да се справяш още по-добре? А имал ли си шеф, който всячески се опитва да те мачка и пренебрегва усилията ти? Как се чувстваше тогава – окрилен за нови работни подвизи или ставаше все по-неудовлетворен и апатичен?

Е, когато работиш като фрийлансър отношението на шефа ти е още по-важно. Коварният момент е, че по-трудно ти прави впечатление как се отнасяш със себе си и може да мине много време преди да осъзнаеш, че проблемът е в теб и трябва да промениш своето отношение към себе си. Затова ти предлагам малко помощ.

1. Бъди с реалистични изисквания към себе си

Важно е да имаш реалистична представа за възможностите на своя подчинен, т.е. за своите собствени. Така няма да се нагърбваш с твърде много задачи за кратко време или с неща, които не можеш да направиш, защото ти липсват умения, съответно няма да се кориш и виниш, че не се справяш.

 

2. Дефинирай проблемите си точно

В горния случай ти наистина не се справяш, но не като работник, а като мениджър – куца ти разпределянето на задачите и управлението на времето. Важно е да знаеш кога на кого е проблемът по две причини:

  1. за да не страда излишно самочувствието ти на професионалист или на мениджър;
  2. за да откриеш по-бързо решение на проблема и да го приложиш.

 

3. Напомняй си, че от всяка ситуация можеш да извлечеш полза

Особено като начинаещ фрийлансър ще ти се случва да правиш много грешки. Да се съгласяваш на по-ниска цена, да изпускаш клиент поради бавене или неадекватна реакция, да не преценяваш добре сроковете, които поставяш, да си изпускаш нервите в неподходящия момент. С времето тези грешки ще намалеят значително, но пък ще се появят други. Вместо да си губиш времето в самоукоряване и самосъжаление, кажи си: „Че сгреших, сгреших, я по-добре да разбера защо и как би трябвало да действам следващия път и да продължавам нататък.“

Как да се държиш със себе си, за да си успешен фрийлансър

4. Давай си почивка, когато имаш нужда от нея

Кажи на шефа си, че за да се чувстваш във форма ти трябват поне два дни почивка на седмица. Преговаряй с него за болнични, непредвидени случаи и отпуски. Ако не си почиваш, не можеш да работиш.

Научи се да се слушаш и да използваш едно от големите предимства на фрийланса – възможността да подреждаш и пренареждаш ежедневието си както ти е удобно. Ако вчера си работил много и виждаш, че днес не ти спори – дай си половин или един ден почивка. Когато имаш други проблеми, които ти пречат да се съсредоточиш или просто си прекалил с алкохола предната вечер – не климай пред компютъра, а се наспи или прави каквото друго сметнеш за добре.

Помни, че няма за кого демонстративно да висиш на работното си място. Времето, в което можеше да вършиш нещо проформа остана в офиса. Не симулирай заетост – това нито ще ти плати сметките, нито ще ти помогне да си починеш.

 

5. Не бъди твърде мек със себе си

Да се глезиш и да си прощаваш прекомерно е толкова лошо, колкото и да си твърде суров и критичен към себе си. Когато шефът е твърде мек, губи авторитет и подчинените му се качват на главата, нали знаеш? Затова се научи да усещаш от какво има нужда твоят служител – от потупване по рамото, по-снизходително отношение към грешките, които е допуснал в конкретен случай или една по-голяма глоба.

Как може да глобиш себе си? Може, може.

Аз например съм имала случай, в който не бях договорила предварително с клиента нещо съвсем дребно. Той забеляза този мой пропуск и се възползва от него, което ми коства два дни допълнителна работа (не, нямаше и намек, че ще ми се плати за тях). Ситуацията беше такава, че можех да преговарям постфактум и вероятно щях да си взема поне част от парите. Не го направих и то съвсем съзнателно. Сега не забравям да договоря предварително всяка малка подробност.

Още полезности по темата как облеклото и домашната обстановка влияят на работата ти, прочети в „Мръсните тайни на един фрийлансър“ и „Кога фрийлансърът си съблича пижамата“

Сподели с нас ти какви хватки и трикове си прилагаш, за да накараш шефа и служителя в теб да работят заедно за твоя успех като фрийлансър.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *