Как да разбера ставам ли за фрийлансър

Преди седмици ме попитаха: „Има ли тест, с който човек да разбере става ли за фрийлансър?“. Аз поне не съм попадала на такъв. Замислих се, какво съм чувала най-често от хора, които работят на трудов договор и не смеят да минат на свободна практика:

  • „Не мога да продавам, ще умра от глад.“
  • „Не мога да стоя сам по цял ден, ще се побъркам.“
  • „Толкова съм недисциплинирана, че никога няма да си завърша поръчките и да си взема парите.

Посочените проблеми ми се струват поправими. Всяко умение може да се развие – самодисциплината, умението да продаваш, а споделени пространства и кафенета има по цял свят, не е нужно да си седиш сам вкъщи.

Ако се чудиш дали да излезеш на свободна практика, или струва ли си да останеш фрийлансър (в случай, че скоро си започнал и смяташ, че не ти върви особено), ето според мен за какво е важно да си дадеш сметка преди да решиш.

 

 

Инициативен ли си

Ако не си оставяш коня в реката, все те сърби да направиш нещо, намираш изход от всяка ситуация, търсиш решение на проблемите вместо да се вайкаш, то има голяма вероятност да създадеш успешна свободна практика. Разбира се, има и доста други фактори, но този е основен.

За да направи име и клиентела, начинаещият фрийлансър трябва да действа проактивно.

Отговорен ли си

Стиска ли ти да поемаш отговорност за действията си или предпочиташ някой друг да носи тази тежест? Като фрийлансър ти си този, който отговаря пред клиентите за качественото, навременно изпълнение на поръчките им и пред държавата за плащането на осигуровките и данъците. Нямаш шеф и колеги, зад които да се скриеш, ако се издъниш. (Припомни си статията „Как да се държиш, когато сгрешиш поръчка на клиент?“.)

Естествено, има безотговорни фрийлансъри, но те не остават на свободна практика твърде дълго или не успяват да си осигурят желаните приходи. Просто защото, дори някой да се излъже да работи веднъж с тях, не повтаря. А стабилност във фрийланса се постига с редовни клиенти, които са толкова доволни, че те препоръчват на колеги, приятели, партньори и ти водят нови клиенти.

 

фрийланс, фрийлансър, свободна практика,

Обичаш ли да учиш

За да си успешен фрийлансър, трябва да обновяваш и обогатяваш непрекъснато професионалните си умения. Важно е да следиш новостите в твоята сфера и да се учиш да ги прилагаш. Необходимо е да имаш стратегия за маскимално бързо справяне с непознати теми/инструменти. Принуден си да понаучиш това-онова за маркетинга, рекламата, счетоводството. Да, можеш да възложиш този тип задачи на съответните специалисти, но в началото вероятно няма да имаш ресурс да го направиш.

Основополагащо е, поне за мен, да имаш представа и от работата на колегите си по сфера, тези, с които обикновено се потите заедно над проекта на клиента. За копирайтъра например това най-често са дизайнери (графични и за уеб), маркетолози, SEO специалисти, тонрежисьори, режисьори, актьори и сценографи (ако предлага писане на сценарии за видео и радио реклама).

Ако искаш да останеш на пазара, ще се научиш на дисциплина, да си организираш времето, да определяш правилно крайните срокове за изпълнение на поръчки, да преговаряш с клиенти, да продаваш (ще трябва да намериш най-комфортния за теб начин да го правиш). Онлайн видео курсът „Как да успея на свободна практика“ ще ти помогне да научиш тези неща и всичко друго, което ти е необходимо, да започнеш да печелиш, и да поддържаш постоянни клиенти по-бързо. Виж пълната му програма и се запиши.

 

Отказваш ли се лесно

Независимо дали работиш с български, или с чуждестранни клиенти, фрийланс бизнеса ти ще се засилва бавно. Особено ако си решил да учиш всичко сам и да действаш на принципа „проба/грешка“. В този случай ще ти трябват година-две, докато задържиш необходимия брой качествени постоянни клиенти. И още една-две, докато хората започнат да те търсят сами и не се налага да губиш време в кандидатстване за поръчки. След четвъртата-петата година можеш да си отдъхнеш за известно време и да решиш как да продължиш.

Търпение и постоянство са ти необходими за всичко – за популяризиране на портфолиото ти; за разпращане на дайрект мейли до клиенти, с които искаш да работиш (повечето не отговарят изобщо, други отговарят след месеци или дори години, когато имат нужда от твоите услуги); за създаване на баланс между работа и личен живот.

 

Гъвкав и адаптивен ли си

Ако всяка промяна предизвиква в теб тревога, може би фрийлансът не е за теб. Естествено и адаптивността е нещо, което се учи, тренира, развива (всичко е въпрос на мотивация). Особено в началото на твоята свободна практика ще има много промени. Някои от тях е важно да предизвикваш сам, за да тестваш кое работи за теб и да разбереш:

  • кога и къде ти е най-удобно да работиш;
  • кой е предпочитаният ти начин за комуникация с клиенти;
  • по какъв начин ти е най-комфортно да предлагаш услугите си на нови клиенти;
  • с какъв тип клиенти предпочиташ да работиш;
  • още куп дреболии, които са от съществено значение за успеха на твоята свободна практика.

 

Каква е мотивацията ти да си фрийлансър

Искаш да печелиш повече? Искаш да имаш повече свободно време за любимите си занимания и за семейството си? Предпочиташ сам да си си шеф? Харесва ти този начин на живот? Принуден си от обстоятелствата? Нямаш точна представа, чувал си, че е модерно и се изкарват пари?

Важно е да си наясно със собствената си мотивация. След като знаеш каква е, проучи (поне ориентировъчно) колко време ще ти отнеме да постигнеш целта си и какви усилия трябва да положиш за това. Така най-лесно ще разбереш готов ли си да го направиш или не.

Фрийлансът е начин на живот, който ти дава много, ако имаш търпението, волята и желанието да го моделираш според собствените си нужди, предпочитания, навици, силни и слаби страни. Дали ще успееш, зависи само от теб.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *