Питай копирайтър #40

Два проблема имат обикновено фрийлансърите и собствениците на малък бизнес, които се опитват да пишат сами текстовете за сайтовете си и за социалните мрежи. При това голяма част от хората изобщо не подозират за тях:

 1. бъбривост – прекалено обстоятелствени, любезни, обяснителни текстове, пълни с паразитни думи и фрази и тромави, дълги изречения;
 2. неяснота – липсваща информация, прекалено оригинални наименования на бутони, недобре подредени текстове и секции на сайта.

И двата отказват посетителите от намерението им да търсят каквото им е необходимо на твоя сайт.

  Провери дали твоите текстове за уеб са бъбриви и неясни. Остави линк към сайта или страницата си в социалните мрежи в този пост и аз ще ти дам обратна връзка за тяхното състояние и няколко съвета как да ги подобриш. Ако имаш други въпроси, свързани с копирайтинг, задай ми ги в коментар под този пост. Ще отговоря на първите 5 човека до сряда, 17. 04. 2024.

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

8 comments to “Питай копирайтър #40”
  • Здравейте, Милена,

   Спирам се на сайта ви.

   1. Не става ясно от пръв поглед къде е попаднал посетителят. И ако в страниците ви с услуги все пак бързо може да се ориентира какво предлагате, то на начална страница това не е така. Там, на мястото на приветствието във вашия цветен свят, трябва да стои откриващо изречение, което е всъщност вашето уникално предложение за продажба; което подсказва на посетителя как ще му решите проблема (защото той затова е на вашия сайт – за да си реши определен проблем).

   Важно е в първите 3 секунди, независимо през коя страница е влязъл, посетителят да разбере какво е това място – сайт на агенция за декорация, сайт на флорист? Това става най-лесно като се сложи лого и 3 до 5 думи текст в хедъра. В момента вие имате лого в хедъра вляво, но аз на моя лаптоп 14 инча не го виждам добре. Трябва да се погрижите то да се вижда ясно и да е четимо на всякакви устройства.

   2. Бутоните ви и текстовете в тях не се виждат и не се четат на фона, на който са поставени. Това драстично намалява вероятността някой да кликне на тях. Напротив, бутоните трябва да са контрастни на фона, да се отличават, да привличат погледа и текста в тях да се чете ясно. Освен това от него трябва да се разбира или къде ще отиде човек, ако кликне на бутона, или какво ще трябва да направи като кликне на него.

   3. Текстовете са бъбриви. Прекалявате с прилагателните. По-добре е да намерите 1-2, но да са най-подходящите, да рисуват картина и да носят емоция. Има и тавтологии – например “уникален” и “неповторим” в едно изречение. Ползвате прекалено често сегашно деятелно причастие – това, което завършва на -ащ, -ещ, -ищ. Така изреченията стават тромави и се четат трудно. По-добре 2 кратки изречения, вместо 1 дълго с 3 причастия вътре.

   4. Липсва въздух между подзаглавията и текстовете. Това създава потискащо усещане. Прегледайте статията на дизайнера Люба Попова “Как да използваме ефективно бялото пространство в сайта си” https://svobodnapraktika.com/bqloto-prostranstvo-web-site, може би ще е ви е полезна.

   5. В самите описания на услуги е добре да има отново призив за действие. Кажете какво им предлагате, кога е подходящо да го ползват, какво трябва да направят, за да се възползват от услугата, какво казват вашите доволни клиенти за тази услуга и след това оставете призив за действие – да поръчат, да ви се обадят, да направят запитване.

   Всичко това са неща, които може да промените относително лесно.

   Във фейсбук страницата е добре да си попълните краткото био в лява лента така, че да разбираме какво е това място. Основната ми препоръка е да използвате повече глаголи в повелително наклонение и по-малко да се обяснявате в текстовете си.

  • Здравейте, Илиян,

   Прегледах сайта и ето какво може да подобрите на първо време:

   1. “Професионално видео и фото заснемане” – преместете надписа така, че да се сканира лесно, да е контрастен. В момента първите букви на “професионлано” попадат в бяло петно и не се четат. И това е първото впечатление от сайт на професионалист, който се занимава с визия.

   2. Споделете на посетителите как можете да им помогнете, какъв проблем им решавате. След това, като доказателство, че можете да го направите, споделете, че имате 15 години опит в това, това и това и сте все така креативни. Обикновено посетителите идват на сайта ви с определен въпрос, търсят определен отговор и ако им кажете как можете да им помогнете, ще ги спечелите.

   3. Избягвайте причастията – “запазвайки”, “запечатващи” – те затрудняват четенето. Посетителите сканират текстовете за секунди преди да решат дали да кликат по-нататък, трябва да им е максимално лесно да разберат какво им казвате. Липсват ви призиви за действие под услугите. Използвайте глагол в повелително наклонение и дайте инструкции на посетителя какво да направи, за да се превърне във ваш клиент.

   4. При описание на различните видове услуги използвайте булети. Ботовете на гугле отчитат, че текстовете ви са подходящи за четене в уеб, а посетителите ги сканират по-лесно.

   5. Там, където са текстовете в “Екип”, сложете снимка към всеки текст. Нека потенциалният клиент знае кой кой е и го подканете още веднъж да пристъпи към действие – да си уговори среща с вас, да ви изпрати запитване, etc.

  • Здравейте, Евгений,

   На пръв поглед всичко изглежда наред – за посетителя веднага е ясно кои сте вие, какво предлагате, къде е попаднал.

   В секция “услуги” на начална страница обаче няма текст за услуги, има три бутона. Идеята да разделите информацията според групата посетители – фрийланс, юридически, физически лица – е добра, но тогава няма нужда от тази секция. Направо след “27 години заедно, онлайн или на място, счетоводство за всеки” сложете бутоните и приканете всеки специалист да потърси необходимата му информация според начина, по който упражнява дейността си.

   “27 години заедно” също не е добре. Това е подзаглавие, от него трябва да ми стане ясно какво ще прочета нататък. А тук само се чудя заедно с кого, защото аз сега попадам на страницата ви. Препоръчвам да го смените с “опит”. “27 години опит” се връзва чудесно и с останалите 2 подзаглавия, така че казвате най-важното.

   В различните видове услуги може да добавите още информация, с която да покажете, че разбирате проблемите на конкретната група клиенти – какво е специфичното за нея, какви са ѝ проблемите, как можете да ѝ ги решите; може да добавите и отговори на някои най-често задавани въпроси и разбира се, призив за действие – да ви потърсят. Така, както е поднесена в момента, информацията е много суха, и се повтаря отчасти, и човек, който няма опит и не разбира от счетоводство се чувства обезсърчен. Помогнете на един неопитен в счетоводните дела фрийлансър да разбере как можете да му помогнете с неговия проблем 1, 2,3.

  • Здравейте, Светла,

   Спирам се на сайта ви:

   1. Не става ясно от пръв поглед къде е попаднал посетителят. Какво е това място, какво му предлагате, защо да остане, с какво го изкушавате? На начална страница обикновено стои откриващо изречение, което е всъщност вашето уникално предложение за продажба; което подсказва на посетителя как ще му решите проблема (защото той затова е на вашия сайт – за да си реши определен проблем).

   Важно е в първите 3 секунди, независимо през коя страница е влязъл, посетителят да разбере какво е това място – блог за книги, книжарница? Това става най-лесно като се сложи лого и 3 до 5 думи текст в хедъра. В момента вие имате лого в хедъра вляво, но аз на моя лаптоп 14 инча го виждам много дребно, а и ми липсва обяснение сайт за какво е това. Трябва да се погрижите то да се вижда ясно и да е четимо на всякакви устройства.

   2. Виждам цветни правоъгълници, в които пише “деца от … до … години”. Но аз продължавам да не знам къде съм и какво има зад тези правоъгълници. Повечето посетители НЕ кликат, ако не знаят къде ще попаднат след като извършат действието и/или защо да го направят, защо да кликнат.

   3. Никъде няма и призив за действие. Не ми казвате какво искате да направя – да прочета, да разгледам, да купя. Начална страница е като гара разпределителна. От нея отпращате посетителите към това, което им трябва. За целта трябва да има добре организирано съдържание, така че всяка група посетителите да вижда веднага това, което търси и да знае как може да стигне до него.

   4. Трябва да кликна на някоя от абонаментните кутии, за да разбера какво има в тях. Това посетителят трудно ще направи, ако вие не сте го придвижила до тази страница.

   Всъщност вие почти нямате текстове и оставяте посетителя да гадае по картинките. Но повечето посетители най-вероятно просто напускат страницата ви. Вашата тема е благодатна – предлагате книги и игри за деца. Можете да общувате с техните майки на куп теми, които засягат детското развитие, поддържането на връзката родител-дете през четене и игра и какво ли още не. Сайтът ви се казва “Чети за забавление”, само че аз не разбирам от него защо е забавно да чета.

   Трябва да подредите, да сложите текст, който да показва на посетителя във всеки един момент къде е попаднал, къде е нужната му информация, да му я дадете и след това да му кажете как да си поръча каквото му трябва. И после вече може да помислите как и какво полезно съдържание да създавате, за да привличате посетители и къде да го публикувате.

   Ако не знаете откъде да започнете, може би е хубаво да прегледате програмата на моя онлайн копирайтинг курс. Той е подходящ за начинаещи фрийлансъри и собственици на малък бизнес. https://svobodnapraktika.com/kurs/copywriting-kurs-online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *