3 неща, които ти губят времето вместо да ти помагат да си по-ефективен

И как да се върнеш към работен режим след дълга почивка

Случва ли ти се често да работиш цял ден и да не свършиш нищо? Познаваш ли потискащото усещане, че непрекъснато се трудиш и нищо друго не съществува в живота ти освен компютъра и поръчките на клиентите? Мислиш ли си защо става така, че нямаш време дори да хапнеш като хората, а задачите от единия ден все остават за другия?

Има неща, които правиш с цел да си по-ефективен, да работиш по-добре и по-бързо, а се оказва точно обратното – пилееш повече време, енергия и не си особено доволен от резултата.

1. Отделяш твърде много време за проучване и подготовка за изпълнение на възложената ти задача

Вярно, че сериозната подготовка е наполовина свършена работа, но прекаляването с каквото и да било не води до нищо добро. Може би отделяш твърде много време за проучвания, търсене на материали, четене, разглеждане. Ако се подготвяш за писане на статии (3 – 4 от по 500 думи да кажем) за забележителностите в Краков например, няма нужда да се запознаваш в детайли с историята на цяла Полша. Вярно, знанието никога не е излишно. Все ще си намериш повод да вметнеш едно изречение, да добавиш някоя впечатляваща подробност или да направиш извод, до който иначе не би могъл да стигнеш. Въпросът е струва ли си, ще го забележи ли някой, ще помогне ли това на текста да постигне целта си. Ако отговорът е „не“, подготовката ти е твърде обстойна и част от нея е излишна.

Често проучването на дадена тема е интересно и успокоявайки се, че вършиш работа, ти скачаш като пчеличка от сайт на сайт или от книга на книга, докато мине половината ден. Понякога дори от подготовка не остава време да изпълниш задачата и я претупваш или я отлагаш. Не си спазваш сроковете, не си си свършил добре работата и освен това се чувстваш зле.

Проучвай конкретната тема, по която работиш колкото е необходимо за създаването на конкретното съдържание, реклама, etc. Всичко останало сложи в папка „Интересно“ или „Линкове за разглеждане в събота“ и действай по задачите си без да се разсейваш.

Организация на времето

2. Стремиш се да правиш няколко неща наведнъж

Ефективността на мултитаксинга е чиста заблуда. Опитите да правиш по няколко неща наведнъж, за да се справиш по-бързо, водят до изразходване на двойно повече време и до лошо свършена работа. А се получава така, защото пилееш минути за повторно съсредоточаване във всяка една задача, която прекъсваш, за да свършиш и нещо друго, по-дребно. Никога не си изцяло в това, което правиш и то се получава мърляво, недоизпипано.

Започнеш ли едно нещо, свърши го докрай и после мини към следващото. Ако си позволяваш кратки почивки на всеки час и не се разсейваш с други занимания, сам бързо ще се убедиш, колко време ти пести последователното отмятане на задачи. Което пък те нахъсва и мотивира да продължиш в същия дух.

 

3. Нямаш план за деня

Да нямаш план за деня не те прави гъвкав, а поддатлив на всякакви изкушения и клиентски прищевки. Гъвкав си, когато си планирал задачите си така, че някои могат да отидат на заден план без клиентите да са недоволни, а графикът ти да пострада; и когато си оставил време за непредвидени неща – корекции, запитвания, молби на редовни клиенти да им свършиш нещо малко по-спешно от обикновено.

Сложи си ръка на сърцето и признай – правиш ли някое от изброените 3 неща? Не е ли време да вземеш мерки за по-добра организация на работния си ден. Все пак си фрийлансър, всичко е в твоите ръце.

Още си замаян, отпуснат и разсеян след многото почивни дни? 

Почивният септември свърши, есента официално стъпи в правата си преди няколко дни и няма хък-мък, новият работен сезон започва. Припомни си как да се върнеш към работен режим след по-дълга почивка и не отлагай, утре няма да ти е по-лесно от днес.

Списък статии със съвсем работещи трикове за по-добра организация на времето – всичките са изпробвани, имат ефект.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *