Фрийлансърът и глупавите грешки

Когато работиш за клиент или за собственото си представяне, допускаш глупави грешки по няколко причини:

  • От бързане и недоглеждане – оставяй си време да обмисляш и проверяваш. Винаги искам от клиентите си един допълнителен ден към крайния срок. Така мога да напиша текстовете, да ги забравя, и на следващия ден да ги проверя с очите на доста неприятно настроен към копирайтърската ми особа редактор. 
  • Поради разсеяност – ако в момента нещо друго занимава мислите ти, по-добре спри да работиш. Почивай си, забавлявай се, прави каквото искаш и се върни към работата, когато си готов да й отдадеш цялото си внимание. 
  • Не се интересуваш достатъчно от това, което правиш. Щом си се захванал с нещо, трябва да го свършиш като хората. Ако не ти е интересно, намери начин да ти стане. Помисли си, щом ти е скучно на теб, докато създаваш дизайн или пишеш текст, какво остава за клиентите на клиента ти. 
  • Твърде много си вдаден, в това което правиш и ти се струва, че някои неща се подразбират. Ами… не се… Изпускаш важни подробности само, защото си ги знаеш. Как да се справиш с този проблем? Искай обратна връзка от колеги. Въпреки това ти се струва, че нещо не е наред? Опитай се да прегледаш работата си с очите на един много капризен клиент. Запиши си всичко, от което той може да е недоволен. После го поправи. 

Това неделно прозрение идва от най-глупавата грешка, която съм правила последните няколко години. Толкова е фрапантна, че не мога да не я споделя с теб:

Обнових си портфолиото и едва една седмица по-късно установих, че не съм сложила секция “Контакти”. Така де… нали знам как да се свържа със себе си, ако се наложи, защо ми е другите да знаят. Е, поправих грешката, извлякох си поука. Надявам се да съм била полезна и на теб. 
И ако ти потрябвам за нещо, пиши ми или се обади. Вече е лесно да ме намериш. 

Хубава седмица. 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *