Историята на един успешен малък бизнес

Плюс линкове към програми за обучение на предприемачи и програми за финансиране и реализиране на добри бизнес идеи

Започването на собствен бизнес е начинание нелеко, пълно с неизвестни, страхове, мъка, радост и умора. Всеки си го представя различно. Който вече е престрашил и е скочил в дълбокото, разказва едно. Който още обикаля по брега и само си мечтае за свободната практика или предприемачеството, вижда друго. Само преди дни писах за това как да привличаш клиенти, ако си малък и предлагаш непрактични продукти и услуги (виж част 1 и част 2). Разказвала съм ти и за един дизайнер и илюстратор, който във фрийлансърските си лутания намери своето любимо занимание – припомни си историята на Надя Славчева и чудните бижута на малката гад.

Днес ти предлагам още една гледна точка към стартирането на собствен бизнес. Тази на Escreo. Фирмата е българска. Стартира само преди година (през 2015) със собствен продукт – боя за стена Escreo. Боядисваш с нея каквато част от стената си пожелаеш и после пишеш върху й с маркери за бяла дъска, триеш, пак пишеш, триеш и пак… Един вид осъществяваш детското си желание да драскаш по стената без никой да ти се кара. Хубавото на продукта е, че може да се ползва навсякъде и ти позволява да си направиш място за писане с каквато форма и цвят си пожелаеш. Става и за фирмен офис, и за споделено работно пространство, и за стената на фрийлансърския ти работен кът у дома. Ако си фрийлансър с малко дете, сигурно е още по-практично да я ползваш – ти си пишеш на високата част, хлапето рисува на ниската, правите нещо заедно и всички сте доволни. Отплеснах се.

Впечатляващото е, че за своята една година съществуване Escreo привлича като клиенти над 150 малки и големи фирми, добре познати на българския пазар, успява да излезе на чуждия пазар, да спечели конкурса „Големите малки“ и вече има нужда от разширяване на екипа и търси начини за подобряване на продукта си.

Реших, че ще е полезно и вдъхновяващо да си поговоря с Елена Николова – един от четиримата основатели на фирмата за това как се започва собствен бизнес, как се разработва изцяло нов продукт, какви са трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскват и как се справят с тях. В интервюто има и полезни съвети за всеки, стартирал собствен бизнес (важат и за фрийлансъри, уверявам те), както и линкове към програми за обучение на предприемачи и програми за финансиране и реализиране на добри бизнес идеи. Научи повече и за продукта Escreo, за това как може да ти е полезен, разгледай снимки на работни пространства, които вече си имат стена за рисуване.

И така – разговор с Елена Николова от Escreo
Приятно четене. 

Екипът на Escreo

 1. Как се създава собствена компания? 
Лесно, ако си създал екипа. Вярно, най-трудно е да започнеш, но обикновено това се случва много естествено. В свободното си време четеш, мъдриш неща, отиваш на едно-две събития, които те вдъхновят, започваш да говориш с хората и компанията е създадена!

2. Как стигнахте до идеята за създаване точно на този продукт?
Видяхме подобен продукт в САЩ и концепцията страшно много ни хареса – идеята да пишеш и рисуваш по стените, да се себеизразяваш. Стори ни се нещо естествено и гениално в същия момент.

3. Допускахте ли възможност за неуспех? Вероятно сте имали страхове и опасения, как се справяхте с тях?
Тази възможност винаги съществува, но не трябва да се премисля твърде много. Общо взето важното е да се действа бързо и да се взимат решения ефективно – после заставаш зад решението смело и действаш. В един момент, впоследствие, разбира се е важно да се направи анализ и тогава да се поучиш от грешките си. Колкото по-бързо се учиш, толкова по-добре!

4. Escreo е фирма на малко повече от година, а вече има партньорства с Румъния, Холандия и постига доста успехи. Подготвени ли бяхте за бързо развитие на бизнеса си?
Това е субективно и относително. Когато си вътре в процеса все смяташ, че развитието е прекалено бавно и искаш нещата да се случват по-бързо, по-добре. Затова е важно от време на време да си кажеш STOP, да поемеш дъх, да отпразнуваш успехите си, да кажеш „Благодаря“! Пътят за нас не е нито бърз, нито бавен, а е такъв, какъвто е – нашият.

Екипът на Escreo

5. Как стигате до клиентите си в България и как се търсят клиенти и партньорства в чужбина?
В началото използвахме личните си контакти и мрежа. Аз например директно писах мейл и представих компанията на всичките контакти, които имах от предишните си работи. След като успяхме да направим Progress, Vmware, SAP наши клиенти и ги добавихме в нашето портфолио беше по-лесно да контактваме нови клиенти. После дойдоха препоръките – клиентите ни препоръчваха на свои подизпълнители, клиенти, приятели.

Участваме в тематични събития, работим с архитекти и интериорни дизайнери. Събитията са много полезни, защото използваме мострена стена и реално даваме възможност на всеки да се докосне до нашия продук. Наживо емоцията е много по-силна.

Осъществяваме реклама в Google. В чужбина планът е да участваме в няколко големи събития, да направим пилотни проекти, които после да маркетираме. Това, което научихме е, че не е достатъчно да правиш само едно нещо (що се отнася до маркетинг) – трябва да комбинираш два-три канала в определен период от време, за да достигнеш до реален резултат. Потребителите имат нужда да те видят поне три пъти преди да те запомнят.

6. Какви са предизвикателствата пред това да сте малка фирма, която налага нов продукт?
Предизвикателство е самият факт, че представяш нов продукт – хората не го познават, не го разбират. Ние трябва да образоваме аудиторията си – това отнема време. Ако бяхме голяма фирма щяхме да инвестираме в реклама, но сега трябва да действаме интелигентно и нишово, за да бъдем по-ефективни.

Това предизвикателство може да бъде и голям плюс – решенията се взимат бързо, работиш по най-оптималния начин, експериментираш, рискуваш, сам определяш работното си време.

Escreo - боя за стена

7. Как се разработва продукт, когато стартираш – как намерихте финансиране?
Първо инвестирахме собствени средства, после кандидатствахме във фонда за дялов капитал Eleven и бяхме приети в програмата. Чрез Eleven успяхме да се запознаем с редица ментори и ангели, които инвестираха в нашата компания. Важно е да се знае, че инвеститорите са като партньорите/приятелите – преди да поискаш пари, трябва да спечлиш тяхното доверие, да установиш връзка в дългосрочен план. Mного е важно да не се предаваш, а да пробваш поне няколко пъти, да покажеш, че си отдаден на собственото си начинание. „Не“ не означава непременно „не“, а означава „не сега“.

8. Какъв опит и какви качества са нужни, за да се осмели човек да започне?
Нужно е да се чувства уверен в качествата си. А тази увереност при всеки идва от нещо различно. За мен беше важно, че имах богата мрежа от контакти, за моите колеги, че са развивали собствен бизнес и преди Escreo. Но най-важното е да можеш да работиш в екип – да слушаш повече, да бъдеш толерантен и да умееш да се забавляваш!

9. Разбрах, че с част от екипа сте се запознали по време на мини mba програма по предриемачество. Разкажете накратко за нея. 
Програмата SEP е финансирана от Америка за България. Прекарахме 5 седмици в САЩ (Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско). Трябваше да разработим своя идея и да минем през всички етапи в развитие на един бизнес – разговори с клиенти, подготвяне на презентация и т.н.

10. Някой от вас имаше ли вече опит като предприемач? А специално в сферата на производство на бои?
Искрен и Ясен имаха зад гърба си собствен бизнес, а четвъртият ни съдружник Манол има повече от 15 години професионален опит в производството на бои.

11. Има ли подходящо образование за предприемачи и кое то?
Вярвам, че има и то се казва живот. Много хора смятат, че за да си предприемач трябва да имаш талант, че това не може да се научи, но аз не мисля така. Смятам, че предприемачеството е умение, което може да придобиеш и ако го практикуваш често, ще го усвоиш и развиеш. Затова образованието в Щатите ни помогна да бъдем с по-отворено съзнание и да откриваме проблемите с потенциал около нас. Но по-важното, на което ни научи е да работим в екип, под напрежение.

12. Бихте ли работили с фрийлансъри?
Разбира се. Ние работим с фрийлансъри и сега – нашата дизайнерка е на свободна практика. Пробвахме и с content manager фрийлансър, но това не сработи много добре. Точно затова сега си търсим inhouse, full-time writer/storyteller. Ако някой се интересува и иска да смени фрийлансърството с пълен работен ден, нека погледне обявата и да ни пише.

13. Какво бихте посъветвали хората, които искат да развиват собствен бизнес, но се страхуват да рискуват?
Наблюдавайте света около вас и се оглеждайте за проблеми.
Открийте теми, които ви вълнуват истински.
Намерете хората, които ви допълват, на които може да имате доверие и с които ще се смеете на висок глас.
Бъдете упорити дори и в провалите си.
Не се взимайте прекалено насериозно
Мислете за проблема, повече отколкото за решението.
Постоянно говорете с вашите клиенти.*
Знайте, кога да казвате „не“ на новите възможности, които изглеждат привлекателно.**
Създайте бизнес, който има стойност и значение за вашите потребители.
Не забравяйте, най-големият риск е да не поемаш никакви рискове. 🙂

*Прегледай статията „Как да разбера какво иска клиентът“.
**Припомни си статията „Кога изгодните предложения не са чак толкова изгодни“.

п. с. Ако и ти искаш да пишеш по стените, посети сайта на Escreo и си поръчай боя за стена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *