3 начина да не се срещнеш с клиент

И пак да работиш по негова поръчка

Вече си убеден, че срещите с клиенти лице в лице са голяма загуба на време. Няма нещо, което да не можете да изговорите по скайп или да уточните с два – три имейла. Съгласна съм. Клиентите обаче не мислят така. Според някои няма как да разбереш какво искат от теб, ако не ти го обяснят очи в очи. Други си признават, че предпочитат да се запознаете на живо преди да започнете работа. Ти трудно ще им откажеш, защото това често значи  да загубиш поръчка. Все пак пробвай да направиш срещата от реална виртуална.

3 начина да не се срещащ с клиент

1. Обясни, че си с доста натоварена програма и предложи да си уговорите среща в Skype, Zoom или Google Meet в удобно за клиента време. Наблегни на факта, че така ще можеш да започнеш работа по проекта много по-бързо. В противен случай трябва да те изчака поне седмица.

 

2. Ако някой настоява да се запознаете, кажи, че през следващата или по-следващата седмица ще имаш повече време и ще можеш да отделиш един час. Предлагаш обаче да обсъдите някои неща предварително. Онлайн. Пусни си камерата, докато говорите и води срещата към окончателно приключване на преговорите и съгласие за започване на работа. После свърши всички задачи както трябва.

Проблемът на клиента е, че не те свързва с лице и смята, че една среща ще му помогне да си състави по-точно мнение за теб. Успокои ли се, желанието му за запознаване на живо най-вероятно ще изчезне.

 

 3. Предложи да се срещнете извън офиса на клиента. Повечето хора знаят, че ти нямаш офис, а и за тях е по-удобно да ги посетиш на място. Откажи възпитано, но твърдо. Обясни, че нямаш кола и ти е трудно да стигнеш от Дружба до Манастирски ливади, например. Предложи среща в някое кафене по средата на маршрута. В резултат е много вероятно да получиш така желания разговор по скайп.

За други хитрини не се сещам. Ако тези не помогнат, припомни си как да се държиш на първа среща с клиент и действай.

В случай, че ти хрумне още нещо по въпроса, чувствай се свободен да го споделиш в коментарите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *