Как фрийлансърът печели от доброволческа работа

Ти си фрийлансър със свободно време? Причините за това вероятно са две: нямаш работа или си успял да удържиш победа над страховете си и клиентите и работиш с нормални срокове за добро заплащане. И в двата случая участието като доброволец в чужди проекти ще ти донесе само ползи.

 

Създаваш нови контакти – професионални и приятелски

Като начало си припомняш какво значи да работиш с хора без компютъра, който да стои като спасителна преграда помежду ви. Успокояваш се, че не е страшно. И откриваш, че си се променил. Имаш много повече самочувствие отпреди, имаш какво да разкажеш и покажеш. Дошъл си по собствено желание, за да бъдеш полезен, а не за да изкараш пари за сметките. Това наистина оказва влияние върху начина, по който общуваш с хората.

При работата по доброволчески проекти е по-вероятно да намериш съмишленици. В повечето случаи се оказва, че не ви събира само конкретният проект. С удивление откривате, че имате сходен поглед към света, важни са ви едни и същи принципи и ценности и можете да работите или да пиете бира дружно с еднакъв ентусиазъм. Интересно ви е заедно – основна предпоставка за една добра връзка – професионална или лична.

Как фрийлансърът печели от доброволческа работа

Зареждаш се с нови истории, които да разказваш

Приятелите ти са се върнали по офисите и често споделят смешни случки от там, вицове, които са чули от колеги. Ако ги слуша някой отстрани, ще реши, че работят с най-забавните хора на най-готините места. Даже ти започваш да си го мислиш.

Това, че работиш от къщи, не значи, че ежедневието ти е скучно. Общуваш с много повече нови хора отколкото твоите приятели, които работят в офис. Те гледат едни и същи лица всеки ден. Но, ако все пак страдаш от липса на интересни случки, доброволческата работа ще те запаси за месеци напред.

Опитваш нещо ново или пък правиш това, в което си добър, за да помогнеш на непознати хора. Впускаш се в приключение! Как точно ще разкажеш за него зависи само от теб.

Каква е ползата ти от натрупаните истории, ако всъщност си фрийлансър, който няма достатъчно поръчки?

Не знам, зависи от самите истории, но със сигурност ще ти помогнат.

  • Може да ги разкажеш в блог и да привлечеш нови клиенти, ако си копирайтър.
  • Може да ти дадат нов поглед към някои неща и да ти помогнат да създадеш страхотни визии, ако си дизайнер, художник или илюстратор.
  • Може да ги използваш някой ден при среща с клиент. Едно е сигурно, рано или късно всяка една история, всяко научено нещо, влизат  в употреба.

 

Развиваш нови качества и умения

Както се досещаш, те ще ти помогнат да се справиш с проблемите и предизвикателствата на твоята свободна практика.

 

Получаваш реклама – безплатно

Независимо с какъв тип доброволческа работа си се захванал, ще получиш възможност за безплатна реклама на собствения си бизнес. Дали ще сложат линк към сайта ти на своя сайт или на всичките си печатни материали или ще те препоръчат на колеги, партньори и приятели – ти все имаш полза. Всеки нов човек, с който се запознаваш ще те пита с какво се занимаваш. Не гледай в земята. Разказвай.

Проверено е – доброволческата работа може да ти докара толкова платени поръчки, колкото почти никоя друга. А също и да те срещне с твоите нови приятели. Просто хората оценяват, че правиш нещо за тях  от сърце и се опитват да ти отвърнат със същото.

Превърнал си се в асоциален фрийлансър или нямаш достатъчно поръчки? Включи се като доброволец в следващия проект, който ти хареса, интригува те и намираш за смислен. След това можеш да ни се похвалиш с резултата.

Успех. 🙂

Прочети още: 

Този пост е част от поредицата за домашния и социалния живот на фрийлансъра, в който влизат още статиите: Мръсните тайни на един фрийлансър“ и Социалният живот на един фрийлансър“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *