5 причини статиите ти да не привличат и задържат интерес

Ти пишеш, бришеш и публикуваш статии в блога си редовно, и всичко би трябвало да е наред. Но се оказва, че нещата не стоят съвсем така. Тълпи от посетители не кацат на сайта ти всяка минута, а тези, които все пак се прилъжат, изчезват бързо. Толкова бързо, че нямаш никаква полза от посещението им.

Очевадно има проблем, само дето не си много наясно какъв. Имам няколко подсказки по въпроса, може би ще ти свършат работа.

1. Заглавията на статиите ти не са добре формулирани

Ако заглавието на статията ти не е достатъчно изкушаващо, никой няма да разбере колко интересен и полезен е самият текст. Или поне, значително по-малко хора ще са наясно с този секрет. Публикувала съм подробна статия за това как се пишат заглавия, които привличат потребителите, прегледай я, ще ти помогне.

2. Темите, по които пишеш не интересуват аудиторията ти

Ако не познаваш добре интересите и нуждите на своята целева аудитория, няма как да й предложиш това, което търси. Още по-малко имаш шанс да я изненадаш приятно с допълнителна информация, идеи и предложения, за които не се е сетила, но ще й улеснят живота.

Бъди колкото се може по-любопитен към житието-битието, стремежите и проблемите на своята целева група. Ако се чудиш откъде да я подхванеш тая работа с опознаването, припомни си тези две статии „Как да се подготвя за писане на статии и текстове за уеб“  и „3 предпоставки за успешен блог пост“.

3. Статиите, които пишеш не са достатъчно полезни и/или са твърде рекламни

Наскоро ми се наложи да обяснявам на клиент, че няма никакъв смисъл да дава пари за писане на статии и поддръжка на фирмен блог, ако съдържанието му не е наистина полезно за неговите настоящи и потенциални клиенти.

Колкото по-рекламна е една статия, толкова по-бързо хората губят интерес към нея, затварят я и забравят за сайта, услугите, продуктите ти. Тайната в случая е в даването. Колкото повече даваш, толкова повече получаваш.

Не се страхувай да споделяш информация и идеи. Разбира се и това трябва да е с мярка, но нека бъде с мярката на щедрия, а не на стиснатия човек. Това, че ще споделиш с някого как се пишат статии за уеб, как се лепят плочки или как се попълва данъчна декларация, не значи, че ще останеш без работа и със сигурност ще привлече повече хора към сайта ти. Дали те ще се превърнат в твои реални клиенти пак зависи, до голяма степен, от същото това съдържание, което споделяш с тях.

(Научи един трик, който ще ти помогне да определиш какви са ползите за клиента ти от даден продукт или услуга.)

5 причини статиите ти да не привличат и задържат интерес

4. Не знаеш какво искаш да постигнеш със съдържанието, което публикуваш

За да успееш да накараш някого да направи каквото искаш, първо трябва да знаеш какво искаш. Звучи логично, не мислиш ли? Когато подготвяш статия или какъвто и да било вид съдържание за уеб, първо формулирай за себе си какво е целта му. Това ще ти помогне да:

 • подбереш каква точно информация да включиш в текста;
 • намериш подходящата форма – поредица от микропостове, наръчник за безплатно сваляне, etc.;
 • съобразиш кой ще е най-ефективният начин за разпространение и реклама на готовото съдържание.

5. Не използваш правилните канали за разпространение и рекламиране на публикуваните статии

Знаеш, че твоята целева група предпочита Twitter, но пък непрекъснато слушаш как всички са във Facebook. Затова упорито пускаш линкове към статиите си именно там, че даже даваш пари за реклама на страницата и постовете си. И грешиш. На теб не ти трябват всички, трябват ти тези хора, за които съдържанието, продуктите/услугите ти представляват интерес.

Затова, ако познаваш добре аудиторията си (да се върнем към точка 2), ще знаеш къде да я намериш и как да я изкушиш да прочете каквото имаш да й кажеш.

Предлагам ти да се запознаеш с една от многото ефективни формули за писане на кратки и по-дълги текстове за уеб (работи много добре за промотиране на съдържание в социалните мрежи).

Порови се и в рубриката с копирайтърски съвети, писала съм доста по темата за привличане на клиенти и общуване с тях, с колеги и партньори в социалните мрежи.

И накрая, като бонус, ще ти издам и шеста причина статиите да не привличат и да не задържат читателския интерес – неграмотното писане, лошата структура, натруфеният изказ. Надявам се, че няма нужда да ти обяснявам защо всички тези неща са важни. Ако не го разбираш, най-добре е да не пишеш статии, а да възложиш тази работа на специалист. Само, понеже се е случвало да ми обясняват как пунктуацията не е от такова значение, ще ти припомня ефектът на запетайката.

Успешно писане. 🙂

5 comments to “5 причини статиите ти да не привличат и задържат интерес”
 1. Много полезна статия, за съжаление каналите за разпространение са много важни. Колкото и добра да е статията, ако нямаш дистрибуция, няма кой да я види.
  Моята най-голяма грешка в началото беше, че се опитвах да споделям във всички възможни канали – Facebook, Instagram и т.н.
  За съжаление се оказа, че не мога сама да поддържам толкова много профили, а и в някой от платформите просто не ми се получава.. За това оставих само тези, които са ми най-удобни и там споделям материалите си и общувам с хората.

 2. Да, това е другият съществен довод в полза на присъствието в по-малко социални мрежи – може да се наблегне на качеството, на пълноценното общуване с читатели/посетители/клиенти. Благодаря за допълнението. И успех! 🙂

 3. Не трябва да се пренебрегва биологията и психологията на хората. Ритмиката на публикуване е много важна, по-добре е да се публикува веднъж на седмица, но винаги в понеделник сутрин, отколкото 3 пъти в беразборно време. Хората обичат и се нагаждат лесно към предвидими цикли.
  Времето на анонсиране(часът на деня) също е важен и то спрямо целевата аудитория, това че е сутрин в САЩ е без значение, ако аудиторията е в Зимбабве или скромно в Каспичан. Това важи особено за социални медии с конкурентен принцип на разпространение(фейсбук,9gag).

  • Съгласна съм с всичко, което казвате. Още повече, че в момента го тествам на гърба си. Обикновено пускам нов пост в понеделник сутрин, около 10 часа. Предишните седмици нямаше как да спазя обичайния си график и виждам, че това се отразява.

 4. На мен пък ми харесва, това което прави Иванка – статии по различно време, просто ми идват като приятна изненада през работния ден, 5 минутно приятно четене и разтоварване и доза добра мотивация!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *