Какво да обмислиш преди да предлагаш абонамент на клиентите си

Какво да обмислиш преди да предлагаш абонамент на клиентите сиПочти всеки фрийлансър се стреми към работа с постоянни клиенти, предлага пакети, отстъпки, абонаментни услуги. Абонаментът е сладка работа – взимаш гарантирани пари всеки месец и то преди да си свършил това, за което ти плащат. Професионализмът, коректността ти, добрите отношения с клиента и набраната инерция дават и на двама ви усещане за сигурност. Идилията е пълна. Препоръчвам ти обаче да обмислиш добре своето абонаментно предложение преди да го представиш на клиента. Веднъж договореното положение трудно се променя, особено след като минат месеци и години на кротко съвместно работно съществуване.

1. Определи период, в който може да се ползва абонаментът

Ако предлагаш писане на статии на абонаментен принцип, не казвай на клиента само, че може да си поръча 10/20/30 статии с еди каква си отстъпка за предплащане и обем. Защото той може да ти даде исканата сума и да я използва като поръчва една статия на шест месеца или дори на година (не се шегувам). Това е проблем. За толкова време могат да се случат много неща. Например цените да се вдигнат неколкократно. Ако имаш само един – двама клиенти, които така бавно ползват абонамента си, добре. Ще изтърпиш последиците от глупавата си грешка, докато свърши предплатената сума. Но ако са повече, ще береш ядове.

Затова задължително уточнявай предварително, че предлагаш абонамент за 10/20/30 статии, които трябва да бъдат написани в рамките на месец/два/три.

2. Кажи ясно какво включва твоето предложение за абонамент

Абонаментът не гарантира на клиента само по-ниска цена, но и допълнителни екстри, които често пъти са много по-важни: специално внимание, предимство пред поръчките на неабонираните клиенти, експерт на разположение за всякакви консултации. Затова, ако не си дефинирал ясно какво влиза в предлагания от теб абонамент, а клиентът по някаква причина не те е питал, бъди подготвен за всякакви изненади.

За твоите абонати ще е съвсем нормално поръчките им да са с предимство, да си на разположение за въпроси и/или да получават няколко корекции бонус. Ще ти е много трудно да им откажеш нещо и да обясниш, че то не влиза в абонамента без да ги накараш да се почувстват излъгани. А ако се почувстват излъгани, няма да продължат да работят с теб.

За да ти е мирна главата и клиентелата да е доволна, нека някъде пише черно на бяло какво включва абонаментът и какво не. И се увери, че клиентът ти е прочел написаното.

3. Погрижи се клиентът ти да е наясно какво е свършено, какви или колко услуги може да полза до края на абонамента

Това внушава доверие в твоята коректност, успокоява клиента ти, позволява му да си планира нещата или да спазва плана, който си му предложил. Не на последно място – информацията за оставащите до края на абонамента услуги може да се ползва като страхотен инструмент, с който подтикваш клиента към подновяването му.

Както всяко недостатъчно обмислено хубаво нещо и абонаментът може да се превърне в пълен кошмар. Пренебрегването на всяка от горните три точки води до работа за малко пари, непосилни срокове или недоразумения в отношенията ти с клиента. От теб зависи всичко да е наред, мисли преди да действаш и успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *