5 трика за справяне с критично много работа, докато детето ти е у дома

В последния месец и половина работната ми ситуация е форсмажорна – работя през деня, работя вечер, работя през почивните дни или поне през по-голямата част от тях. Не ми се е случвало от години, но ето, така се стекоха обстоятелствата.

Междувременно петгодишният член на нашето семейство се разболя на два пъти от скарлатина. Кара я леко, но си седи у дома и си иска своето време за игра, четене, гушкане, разходка, което е съвсем отделно от времето за домакински задължения.

Броя дните до финала на този работен маратон. Изпускам си нервите, изпускам срокове, изпускам разходки в парка с хубавото ми момче, стискам зъби, гледам да се фокусирам максимално и всяка сутрин си напомням, че скоростното влакче, на което съм се качила скоро ще спре и ще сляза.

Споделям ти всички трикове, които прилагам, за да успея да свърша огромно количество работа с петгодишно дете у дома. Имай предвид, че те дават резултат при две обстоятелства:

  1. прилагаш ги навреме, т.е. преди детето да се е изнервило или разочаровало, защото не можеш да спазиш някое свое обещание към него;
  2. не ги прилагаш, докато ти самата си се напрегнала, изнервила и си успяла да се скараш на хлапето 2-3 пъти.

Както разбираш, спокойствието е ключово за успешното балансиране между спешна, огромна поръчка (или множество малки) и дете у дома, но за сметка на това е труднопостижимо. Предлагам ти предварително да си простиш неуспешните опити и да не се отказваш да пробваш отново и отново следните трикове…

 

1. Обясни на детето какво се случва

Кажи му защо се налага да работиш повече, какво ще ти донесе това, защо е толкова важно за теб да свършиш всичко навреме – толкова важно, че да не можеш да си играеш с него и да си на разположение, както е свикнало. Защото то, реално, си е точно така, избираш работата пред хлапето.

Обясни му го веднъж за цялата работа, която ти предстои. След това го обяснявай ден за ден. „Днес трябва да свърша това, това, това и вероятно няма да мога да играя с теб на „Сляпа баба“, както ти обещах или ще играем малко по-късно.“ Детето ти може да не разбира какво точно има да свършиш, но се чувства зачетено, информирано, уважено. Ти се държиш с него като с голям човек и то започва малко от малко да се държи като такъв.

 

2. Кажи му докога ще ти се налага да работиш извънредно

Посочи му го на календара. Ако трябва, отбелязвайте заедно всяка вечер, че е изминал още един ден с твърде много работа и твърде малко игри с мама и бройте колко остават.

Съобщавай му всяка сутрин плановете си за деня. Наблегни на това докога ще работиш и откога ще си свободна за игра. Ако детето все още не познава часовника, обясни му с други ориентири – следобедна закуска, времето за разходка, преди вечеря, времето за четене или каквито ваши си крайъгълни камъни на деня имате.

фрийланс, деца, свободна практика, хоум офис, работа от къщи, дистанционна работа

3. Опиши му какви хубави неща ще правите след като работният маратон приключи

Включи в описанието и обещанието си повече от любимите му неща. Аз напомням често, че дълго време няма да ходи на градина, ще пътуваме всички заедно, аз ще работя малко към никак и ще играем много. При всеки разговор по темата си набелязваме нови неща, които ще правим заедно това лято.

⇒ Прилагай същия подход и за текущия ден. Кажи на детето докога ще работиш и го попитай какво иска да правите в малкото време, което ви остава за игри заедно. Ако желанието му не е сред възможните за осъществяване към момента, сложете го в списъка за после и го насочи към нещо друго, но пак, нека му е от по-любимите занимания.

 

4. Преговаряй и използвай „извинявай“, когато се налага

Дори да си с най-най-най-добри намерения, поне в един ден програмата ти ще се обърка. Ще се намеси спешен телефонен разговор или нещо друго и ти няма да можеш да играеш с детето, когато си му обещала. Разбираемо, то ще е разочаровано, сърдито. Ще мрънка, ще се сърди, ще се тръшка. Ако можеше и ти щеше да направиш същото, така че се опитай да не му се ядосваш. Знам, че е трудно и невинаги се получава. Но!

⇒  Запази спокойствие, за да можеш да успокоиш детето. Прегърни го и го гледай в очите, докато му говориш. Извини му се, обясни му какво спешно е изникнало, колко ще продължи и какво ще правите след това. И преговаряй. Търгувай! Предложи още нещо допълнително, което да правите заедно след това.

 

5. Присъствай на 100% в играта

Когато приключиш с работата си и започнете играта, зарежи телефона в другата стая и играй. Бъди с детето си на 100%. Не си мисли какво още трябва да свършиш, не чати с приятели, не прави салата, зарежи всичко и играй, чети, рисувай с него – каквото си е пожелало сутринта и е чакало целия ден, за да го направи с теб.

Това е. Прегледай и статиите:

Може да ти дадат допълнително идеи.

Сподели ти как се справяш в такива ситуации, може твоите хитрини да помогнат на майка фрийлансър в беда. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *