3 неща, които искам да споделя с теб на рождения си ден

Днес имам рожден ден и имам нужда да споделя с теб три неща.

Този работен сезон – от септември 2022 до 2023 – ми беше един от най-наситените и натоварените за последните няколко години. Ще ти разкажа и покажа накратко само три резултата от моите усилия и ще обясня защо те занимавам с тези колкото работни, толкова и лични мои радости. Започвам отзад напред.

Иванка Могилска, разкази, българска проза, българска литература

Излезе новият ми сборник с разкази „Обикновени чудеса“

Той е пълен с море, слънце и хора, които се сблъскват с всякакви реални и въображаеми перипетии в ежедневието си. И като че ли успяват да се справят с тях. Някои подхождат доста практично. Други – като се скриват в свят, в който проблемът им не съществува. Трети – като го превръщат в патерица, с чиято помощ да продължат напред.

Може да се каже, че това са разкази за небето, слънцето, морето и островите около нас и вътре в нас.

Първия написах през 2018 година. Последния – през 2022. Книгата се появи в книжарниците на 24 май тази година.

Защо те занимавам с това?

Защото искам да ти кажа, че ако има нещо, което наистина искаш да направиш, и ти е много важно, има начин то да се случи. 

Писах тази книга в първите години от раждането и порастването на сина ми. Грижех се за него, работех, пътувах, стоях затворена в къщи като всички останали, започнах да правя повече копирайтинг обучения и консултации и намирах време да пиша. Не беше лесно. Крадях си един час сутрин, половин час вечер или два-три часа, докато някой друг се грижи за малкия човек. Ядосвах се, че мисълта ми се накъсва. Терзаех се, че съм загубила способността си да пиша. Летях, когато оставах доволна от написаното. И успях. Вярно, отне ми почти 5 години, но историите, които исках да ракажа видяха бял свят и с вълнение наблюдавам как си проправят път към сърцата на читателите.

Не отлагай това, което искаш да направиш за някой друг, по-удобен момент. Не чакай да имаш повече време, повече спокойствие, да си по-отпочинал. Такова време може и да не дойде. По-добре е да опиташ и да не стане, и да опиташ пак, и така, докато се получи. Удобният момент е сега. Действай. Стискам ти палци. 

⇒ Ако имаш нужда от вдъхновение и подкрепа, поръчай сборника „Обикновени чудеса“. Подходящ е и за светли, и за облачни дни и ще ти помогне да разведриш времето вътре в теб.

 

български павилион, пражко квадриенале 2023

Направих сценария за представянето на българските сценографи на най-голямото световно изложение за сценография – Пражкото квадриенале

То продължава от 08 до 18 юни в Прага и една студентските ми мечти (докато учех в НАТФИЗ) беше да го посетя. Тогава това така и не се случи. Но днес пътувам към Прага, за да бъда част от това великолепно събитие и да помогна за представянето на 30 български сценографи и техните творби. Имам честта да работя със страхотен екип, от който научавам много и въпреки всички нерви, тревоги и огромното количество работа, съм много щастлива, че това ми се случва.

Защо те занимавам с това?

За да те уверя за пореден път, че няма напразно усилие. Всяко нещо, което учиш или правиш; всеки човек, на когото помагаш, с когото работиш и общуваш, влагайки всичко от себе си е стъпка по път, който само си мислиш, че знаеш къде ще те отведе. Може да не виждаш смисъла и ползата от действията си веднага, но ако правиш каквото правиш със сърце и отговорност, някой ден ще обереш плодовете на труда си. 

Казвам го като човек, учил театрална режисура и връзки с обществеността, който не е работил по специалността си нито ден. А също и като човек, писал, редактирал и проверявал текстове до припадък, без непременно да вижда директна полза от това за себе си. Правила съм го, защото ми е било интересно, защото съм искала да помогна на някого и по още хиляди причини.

⇒ Следи във Фейсбук какво се случва в българския павилион на PQ23. Ще има интересни истории, видеа, снимки. А ако си в Прага, ела да разгледаш експозицията и да гледаш пърформанса Late Antroposcene Findings, всеки ден до 18 юни, от 11, 16 и 18 часа.

 

 

детски приказки, детски книги, Иванка Могилска, Шарени сапунени балони

Излезе първата ми книга с детски приказки – „Шарени сапунени балони“ – и обикалях България с нея

По време на пандемията разказвах, докато детските градини бяха затворени и седяхме у дома, разказвах на сина ми всеки ден по една приказка в продължение на месец. Първите 16 приказки излязоха в този сборник. С него, през април и май, обиколих 6 български града, посетих детски, градини, училища и библиотеки и се срещнах със стотици деца. Беше изморително, вълнуващо, в повечето случаи изненадващо хубаво, в някои случаи тъжно. Запознах се с прекрасни деца и с чудесни учители.

Защо те занимавам с това?

За да те подсетя, че и от най-гадната ситуация можеш да излезеш с нещо хубаво, зависи как гледаш на нея. Проблемте, с които се сблъскваш не са по-добри или по-лоши, те са такива, каквито са. Ти избираш каква да е тежестта им, според начина, по който се отнасяш към тях. 

Аз избрах да разказвам приказки на едно дете. Открих, че ми харесва и намерих начин да ги разказвам на повече деца. През двата пролетни месеца, в които пътувах си наваксах за всички пропуснати през годините на пандемията срещи.

⇒ Ако търсиш детска книга за вълшебствата в ежедневните ситуации, с които се сблъсква детето, за магията и чудесата в обикновения, уж скучен свят, който ни заобикаля, поръчай и чети заедно „Шарени сапунени балони“ или я слушайте в Storytel

 

Кое е най-важното за теб от този пост

  1. Винаги можеш да намериш начин и време да направиш това, което искаш. Може да става бавно, може да е трудно, ако ти е наистина важно, ще ти се получи. Просто прояви търпение и постоянство и не отлагай за по-подходящ момент, започни сега.
  2. Няма напразно усилие. Върши както трябва това, с което си се захванал. Може в момента да не виждаш пряка полза от действията си, но рано или късно всичко научено и направено ще ти помогне да постигнеш нещо, за което си мечтал.
  3. Ситуацията е такава, каквато си я направиш. Невинаги можеш да я промениш, но винаги можеш да избереш как да гледаш на нея. Твоето отношение към конкретен проблем определя до голяма степен решението му или поне как ще излезе ти от него.

 

Какво те моля да направиш

Днес имам рожден ден и ако блогът ти е полезен, те моля да ми направиш един подарък.

Избери статия от „Свободна практика“ и я сподели с приятели, познати, колеги. Може да е тази, а може да е и която друга решиш.

Така помагаш на мен да стигна до повече фрийлансъри и собственици на микро- и малък бизнес, а на тях – да получат кураж, вдъхновение и конкретни, тествани съвети как да се справят с проблеми в следните сфери: намиране на клиенти, ценообразуване, водене на преговори, копирайтинг, организация на времето, etc.

Благодаря ти, че ме подкрепяш. Без теб този блог нямаше да съществува.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *