Как да работя ефективно, когато ВСИЧКИ са у дома

Ти си врял и кипял фрийлансър, работил си откъде ли не и можеш да се съсредоточиш навсякъде. Освен това си се справил отлично с всички близки, роднини и приятели, които смятат, че щом си седиш у дома, не правиш нищо и твоето време им принадлежи. Само че от няколко дни ВСИЧКИ са си у дома, по цял ден, а ти няма как да отидеш да работиш където и да било другаде. И тази ситуация няма да се промени скоро.

Вместо да изпадаш в ужас, прочети статията и убеди половинката си да приложите препоръките ми на практика. Те са плод на изстрадан опит и са ефективни, ще се убедиш в това доста бързо.

Ако за първи път работиш дистанционно, при това с всички у дома, не се паникьосвай. Прочети статията – уверявам те, ще ти е полезна; потърси отговор на въпросите си в блога – в него има куп полезни съвети и препоръки за фрийлансъри и дистанционна работа; ако не намираш каквото ти трябва – пиши ми, ще ти помогна.

п.с. В края на статията ще намериш полезни линкове към статии и групи за взаимопомощ при дистанционна работа и безплатни ресурси. Ще ги допълвам периодично през следващите дни – проверявай.

 

Надявам се, че ти и партньорът ти сте от двойките, които си говорят и разпределят задълженията помежду си. Ако не сте, то изолацията ви помага да направите нещо хубаво за себе си – да се научите да си говорите и да станете екип. Обстоятелствата са форсмажорни. Сложете децата да спят, отворете бутилка вино довечера и действайте по следните точки:

 

1. Разпределете времето

Ако имате малко дете:

Вечер преглеждайте задачите си за следващия ден и се уговаряйте кога ти ще обгрижваш хлапето и ще си играеш с него, а другият родител ще работи и кога ще се сменяте.

Особено майките често се оплакват, че едногодишното или двугодишно хлапе влита в стаята, докато работят, прекъсва ги и ги разсейва. Ако и твоят случай е такъв, разработете с таткото план за разсейване на разсейващия. Аз работя със сина ми (2 години и 3 месеца) у дома и когато друг се грижи за него, той почти не влиза в стаята.

Първо сме му обяснили, че работя. Второ, всеки път като се присети, че съм наблизо, баща му или бавачката му, когато е при нас, отвличат вниманието му с нещо интересно за правене. (Може да е дори: „Ела да видиш паяка, който живее зад шкафа!” или „Ела да пресипваме вода от една чаша в друга!“, няма значение. Импровизирайте, ако не сте подготвени, при всяко положение има неща по-интересни от „да отида при мама“.

В случай, че нищо не помага, заключи вратата или я подпри със стол. Честно, детето ще реве 5 минути и ще забрави, че същестуваш за поне още няколко часа. А след ден-два изобщо няма да се сеща да идва при теб. Мъниците не обичат да се хабят, когато разберат, че няма да стане на тяхното и си намират друго занимание.

 

Ако децата са по-големи, занимават се по-дълго сами или са ученици: 

Пак разделете времето поравно. Нека предиобед единият партньор да работи при децата, а следобед другият. Планирай си задачите така, че по-леките и рутинни неща да вършиш, докато хлапетата те разсейват от време на време. Сериозните ангажименти, които изискват фокус и задълбочаване, остави за времето, в което работиш сам/а в съседната стая.

Независимо на колко години са децата, уговори с партньора си предварително в колко ще приключвате работа. И двамата. Използвайте времето за игри с децата, за да си поговорите, за да се забавлявате заедно в домашни условия. В противен случай, рано или късно, един от двама ви ще се почувства прецакан и неудовлетворен. Това неминуемо води до скандали за всякакви глупости, поне докато недоволният не си признае какъв точно му е проблемът.

 

Какво да правиш, ако и двамата трябва да работите по 8 часа

Същото. Разпределяте си времето – първо единият работи 4 часа в разсейваща среда, при децата, след това се оттегля за 4 часа фокусирана работа, после другият. При всяко положение ще сте по-продуктивни, спокойни и доволни, отколкото, ако се суетите наоколо всички заедно или ако единият се жертва, за да може да работи другият.

Важно! След като сте се разбрали кой кога работи, не се прекъсвайте един друг. Ако сега е времето на мъжа ти да се скрие и да се труди фокусирано, не го викай да изхвърля гърнето, да види какви чудеса твори вашето сладурче от кубчетата и т.н. Същото важи и за мъжете – не влизай през 5 минути да питаш къде са бодитата, какво яде детето за обед, може ли да му дадеш спагети с хляб и подобни. Всичко това трябва да сте уточнили предварително. Прекъсвай работата на другия само ако е жизненоважно! Всичко останало може да почака няколко часа.

 

2. Разпределете задълженията

Сега и двамата сте нонстоп у дома, разпределете си домашните задължения. Когато всички са в къщи, мръсните чинии са постоянна напаст, разхвърляно е, някой иска нещо да яде, трябва да се готви, така че да има прясна храна 3 пъти на ден за цялото семейство, трябва да се пере, да се чисти доста повече, да се пазарува и да се изхвърля боклукът.

Домакинската работа е неблагодарна – това, че някой я върши се забелязва чак като спре да го прави – и яде огромно количество време.

Напишете си на един лист кой какво ще поеме от домакинските задължения. И непременно включете децата. Хлапе на година и половина спокойно може да си набута всички играчки в щайгата/куфара/кутията/торбата/където-там-ги-държи. За по-големите деца е ясно – миене на чиния, чистене, изпразване и пълнене на пералнята.

Важно! Времето за изпълнение на домакинските задължения не бива да съвпада с времето за работа. Ако имаш половин ден за задачите се, концентрирай се и ги свърши. Можеш да готвиш и чистиш, докато гледаш децата, много рано сутрин или не знам кога, измисли го според своя план, но не врътвай тава мусака в скъпоценните часове, които имаш за бачкане. Ще ти докривее, ще ти дойде в повече монотонната къщна работа в едно с изоставащите задачи и ще се почнат дрязги и скандали.

И още два съвета:

  1. разпределете се според това кой от двама ви какъв тип къщна работа предпочита;половинката ти може да мрази да пуска прахосмукачка, но да няма против да мие чинии;
  2. остави другия да свърши своята част от задачите, както може – не се меси, не давай акъл и помощ, ако не е поискана; не коментирай колко кофти е изчистено; приеми, че всеки от членовете на семейството се старае да помага колкото може. Така ще ти е по-лесно, атмосферата ще е ведра и приятна, всички ще се чувстват полезни и доволни. (Разбира се, намери тактичен начин да покажеш/намекнеш кое как може да се направи по-добре.)

 

3. Разпределете стаите

Няма шанс за задълбочена работа там, където има много хора, които искат вниманието ти само за малко, за да те питам нещо, за последно този предиобед. А дори да има, енергията, която ще изхабиш за съсредоточаване може да използваш за много по-смислени неща.

Обмислете кой къде да се настани с децата, докато другият се труди. Ако трябва направете временни размествания, важно е единият да може да се скрие, докато другият поема ударната вълна детски въпроси, емоции и желания.

Нямате деца? Пак препоръчвам да работите в различни стаи, за да сведете разсейването до минимум. Иначе времето ще мине в обсъждане на коронавируса, новините, четене на вицове, гледане на клипчета.

 

4. Хранете се заедно

Освен, че е чудесна суматоха, в която може да си говорите и да се шегувате, това е и много практично, защото:

  • пестиш време – храната се приготвя/сервира на всички наведнъж, чиниите след ядене също се мият наведнъж;
  • задаваш рамка на деня – дотук беше закуска, сега всеки да си изпълнява задачите; обяд – време за почивка, рапорт даден – рапорт приет и размяна на родителските тела (следобед единият е с децата, а другият работи); вечеря – ура! можем да се забавляваме до часа за лягане;
  • избягваш яденето пред компютъра, защото имаш нещо спешно да свършиш.

 

5. Изключи звука на телефона си и излез от Facebook, докато работиш

Това го препоръчвам винаги, но сега съм особено настоятелна. Аз поне всеки ден получавам тонове съобщения по Viber, Skype и Messenger, които касаят коронавируса: гифове за здраве?!, препоръки какви лекарства да пия, ако се окажа и аз коронована особа, линкове с последни новини, конспиративни теории, научни изследвания, безплатни уебинари и курсове, лични размисли и коментари на познати и приятели. Ако и при теб положението е същото, единственият шанс да си свършиш работата е да отложиш цялата тази спешна комуникация за после и да се съсредоточиш върху задачите си. Facebook също генерира в пъти повече разсейване от обикновено.

Затова, ако ще се изолираш, изолирай се истински за няколко часа. Свърши си работата, чуй си мислите. За анимирани гифове никога не е късно, нищо не губиш, ако не ги зърнеш веднага.

Оставям тук линкове към още информация и общности, които ще са ти от полза:

Статии

 

Групи

  • В публичната Facebook група „Дистанционна работа и продуктивност“ можеш да задаваш въпроси по всеки проблем, свързан с работата от домашен офис и ефективния работен процес; да прегледаш темите и коментарите – има много полезни съвети, особено как да се спогодиш с хлапето си, докато работиш; за забавени плащания; за програми, които можеш да ползваш.

 

Безплатни инструменти

 

Книги

Напомням ти, че в секцията с полезни ресурси на блога само преди 2 седмици качих куп нови книги за маркетинг, реклама, копирайтинг, SEO, социални медии, ценообразуване. По-старите заглавия също са доста интересни. Прегледай ги.

 

Курсове – безплатни и намалени

  1. Абонирай се за статиите от блога и получаваш достъп до безплатен копирайтинг курс за начинаещи. От него ще разбереш какво е бриф, какви са спецификите на различните рекламни канали, etc. Курсът се казва „Как да рекламирам интересно скучни продукти“.
  2. Онлайн курсът за начинаещи фрийлансъри „Как да успея на свободна практика“ е с 50% отстъпка от цената до 29. 03. 2020 включително. Това значи, че за 40 лв. получаваш постоянен достъп до тествани тактики, с които да развиеш твоята свободна практика, както и допълнителни материали за сваляне: примерен договор, шаблон за криейтив бриф, упражнения за определяне сроковете за изпълнение на поръчки, за определяне на конкурентни предимства, etc. Научи повече подробности и ползвай код WFH50, за да го купиш с 50% отстъпка.
  3. Запиши се за e-mail курса „Супер фокус“ на Силвина Фурнаджиева. Той е безплатен до 13. 04. 2020 включително. Кодът за 100% отстъпка е focushome и се въвежда на последната стъпка от поръчката.

Всички статии и консултации със специалисти в „Свободна практика“ – счетоводител, копирайтър, програмист, дизайнер – са все така безплатни и на твое разположение.

Ако имаш въпроси, пиши ми – ще ти отговоря.

Това е засега от мен.
Разпределяй, планирай, владей положението! Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *