Как да се справя с намаляващите поръчки по време на извънредно положение

Да работиш дистанционно, когато си на трудов договор и получаваш задачи от прекия си шеф е едно. Да работиш от къщи и да си фрийлансър по време на извънредно положение – съвсем друго. Не казвам, че едното е по-лесно, особено сега. Част от фрийлансърите обаче, сигурно вече се чудят как ще се справят, ако настоящото положение се проточи, поръчките намалеят, а клиентите, които все още не са се отказали, не успяват да си плащат навреме. И ти ли си в тази група?  Искрено се надявам, че имаш финансов буфер поне за няколко месеца. Нали се сещаш, аварийният фонд, за който настоятелно говорят всички финансови експерти. Знам, че дори да го имаш не е добра идея да разчиташ само на него, но наличието му все пак е успокоение.

В днешната статия ще се опитам да ти дам насоки и идеи как да си:

  • набавиш нови поръчки,
  • осигуриш приемливи условия за работа с настоящи клиенти,
  • устоиш на нарастващата паника, че парите свършват, ангажименти няма и всичко върви на провал,
  • подготвен поне малко за след края на извънредното положение.

Ако имаш още идеи по темата, сподели ги с нас в коментарите, сигурна съм, че много колеги фрийлансъри ще са ти благодарни. Аз също.

фрийланс, свободна практика, намаляващи поръчки, извънредно положение

1. Свържи се с всички или поне с повечето клиенти, с които си работил досега

Знам, че давам това като едно от първите предложения при всеки отлив на поръчки, но то пък и най-лесно се забравя.

1.1. Подготви имейл с подходящото съдържание за всеки. Работил си с тях, познаваш дейността им, няма да ти е трудно. За всеки случай разгледай сайтовете и страниците на бившите си клиенти, за да си изясниш какво е текущото им положение. След това предложи услугите си. Помисли при какви условия ще го направиш, с какво ще ги изкушиш (изобщо не е задължително/препоръчително да е цена или само цена). Опитай се да си представиш какви трудности среща в бизнеса си в момента всеки един от бившите ти клиенти, помисли как можеш да си му полезен и след това му пиши.

1.2. Включи в списъка си и клиенти от най-засегнатите браншове, като туристически агенции например. Да, текущото им състояние не е никак добро, но провери дали нямат замразени проекти, върху които имат възможност да се съсредоточат сега; дали не са измислили нещо ново. Дори и да нямат нови неща за разработване, не е добре да зарязват онлайн присъствието си изцяло, така че все още може да имат задачи за теб.

 

2. Преформулирай своите рекламни послания и текстовете, с които се представяш онлайн

Потенциалните ти клиенти са същите като преди седмица, но тревогите, проблемите и нуждите им вече са различни. Затова и начина, по който представяш услугите/продуктите си трябва да е различен. Обясни на клиентите си защо да ги ползват и как те ще им помогнат да си решат настоящите нужди и проблеми. Напомни им също, че текущата ситуация все някога ще свърши и е добре да са поне малко подготвени за този момент.

Добре е да помислиш дали в хаоса от събития не се е появила друга група потенциални клиенти, на които да предложиш услугите/продуктите си.

 

3. Поддържай сайта/блога/профилите и страниците си в  социалните мрежи

Може да нямаш възможност да публикуваш често или да не намираш подходящата полезна информация в така създалата се ситуация. Може да си супер паникьосан и да не успяваш да се съсредоточиш. Важно е обаче да положиш усилия и да продължиш да поддържаш и развиваш (макар и с миниатюрни стъпки) това, което си постигнал до момента.

Препоръчвам ти намериш начин да поддържаш онлайн активността си по 2 причини:

  • никога не знаеш кога потенциален клиент ще търси някой точно като теб и е добре да даваш признаци на живот, за да може да те намери и да се свържете;
  • все някога извънредното положение и настъплението на коронавируса ще приключат и ще ти коства много повече ресурси, всякакви, да възстановиш онлайн присъствието си.

Размърдай въображението си, напиши си на един лист какви са нуждите, страховете, очакванията, проблемите на потенциалните ти клиенти в момента, за да решиш с какви теми ще ги занимаваш.

 

4. Говори с клиентите, с които все още работиш

Много фрийлансъри споделиха, че очакват плащанията им да закъснеят. Вместо да чакаш, говори с тези клиенти, които според теб са в затруднено положение. Обсъдете ситуацията и се опитай да предоговориш условията, така че да има по малко за всички. Могат например да ти плащат не наведнъж или на два пъти, а на по-малки вноски.

 

5. Предложи допълнителна помощ на тези твои клиенти, чиито бизнес процъфтява в момента

Да, има и такива – аптеки, дрогерии, хранителни магазини, всякакви онлайн услуги. Помисли как клиентът ти може да оптимизира работата си, да спечели повече клиенти, да промени или надгради имиджа си, да пусне нов проект и му предложи идеята си. Той може да е толкова зает, че да не вижда възможностите. Покажи му ги.

 

6. Изтупай личните си проекти от праха

Почти не познавам фрийлансър, който да няма поне един проект, който чака по-добри времена. Обикновено тези проекти изискват най-вече време и усилия, не толкова средства. Ти имаш ли идея, която често въртиш из ума си, въздишайки, че все някога и на нея ще ѝ дойде времето? Е, времето ѝ дойде!

Направи всичко възможно да увеличиш поръчките си и докато чакаш резултата от усилията си, заеми се с реализацията на твоя проект-мечта. Може да не се получи, но може и да се получи. При всяко положение ще ти донесе знания, умения, опит, нови запознанства (онлайн, да) и рано или късно ще ти отвори нови възможности.

 

7. Учи нови неща и развивай уменията си

Сега е пикът на безплатните и намалени обучения, курсове, книги. Избери си тези, които ще обогатят професионалните ти умения, ще разширят хоризонта ти и са ти интересни и започвай да учиш. Хвани се и разцъкай онези програми и приложения, на които се каниш отдавна, но все не ти стига времето. Въобще, инвестирай в себе си в тези смутни времена и инвестицията ще ти се върне със сигурност.

При всяко положение е по-добре да вършиш нещо смислено, отколкото да се търкаляш от диван на диван и да окайваш съдбата си. Направи си план, създай си режим и действай. Това е начинът да запазиш усещането си за нормалност, да си полезен на себе си и на другите и да си готов да се възползваш от възможността за работа, когато тя се появи.

Напомням ти, че онлайн видео курса „Как да успея на свободна практика“ е на цена 40 лв., вместо 80 лв.,  до 29. 03. 2020. От него научаваш тествани стратегии и препоръки как да привличаш клиенти, да преговаряш, да организираш времето си и да определяш нормални срокове за работа, въобще как да живееш спокойно и свободно като фрийлансър. Виж цялата програмата на курса и го поръчай с код WFH50.

Успешна седмица и лека работа. Ако имаш въпроси, пиши ми, ще се опитам да ти помогна.

п.с. В сряда, както си е по график, ще има консултация с програмиста Марио Пешев. Подготви си въпросите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *