Тънкости в общуването с потенциални клиенти

чрез мейли, бюлетин, анкети

Решил си да търсиш нови клиенти. Подготвяш текстове за имейл кампания, бюлетин, анкета, с чиято помощ смяташ да си изясниш нагласите и очакванията спрямо твоя продукт или какви наистина са нуждите на потенциалните ти клиенти. Приемаме, че си се справил чудесно с всичко. (Ако все пак имаш нужда от помощ, припомни си какво е това „копирайтър“ и как може да ти е полезен.) Сега остава да привлечеш интереса на своята целева група, да я накараш да отвори мейла, да се абонира за бюлетина, да ги прочете, да попълни анкетата ти. Трудна операция, криеща немалко клопки по пътя си. Ще се опитам да ти помогна да не попадаш в тях.

Не подценявай хората, които искаш да превърнеш в свои клиенти

Това е много често срещана грешка. Например: разпращаш имейли, които започват с фразата:

„Благодарим ви за вашата лоялност към нас! Предлагаме ви…“

или

„Понеже сте наш редовен клиент, получавате отстъпка/специална оферта…“

Обикновено го правиш по две причини:

1. Надяваш се, че хората, примамени от изгодната оферта, няма да се занимават с това да гадаят коя беше тая фирма и кога са успели да й станат редовни клиенти.

Всъщност постигаш точно обратния ефект. Караш получателя на писмото да погледне втори път името на фирмата ти; да се зачуди ползвал ли е изобщо някога продуктите и услугите й и след като се усети, че използваш евтин трик, за да го примамиш, да изпрати писмото в кошчето.

2. Изпращаш най-обикновен спам вместо да направиш смислена имейл кампания и разчиташ на количество – от хиляди безразборно изпратени мейли, един процент балами да клъвнат, пак си на кяр.

Ако си решил да създадеш име на бизнеса си и да работиш за наистина лоялни клиенти, по този начин няма да ти се получи. За сметка на това много хора, щом чуят да се споменава фирмата ти ще си казват „А, това са тия със спама. “

Не поставяй потенциалните си клиенти пред свършен факт

Понякога твои потенциални клиенти са хора, с които си работил или поддържал професионални отношения по един или друг повод. Поради тази причина имаш и техните имейли. Не ги добавяй автоматично към желаещите да получават бюлетина ти. Особено, когато първият му брой започва с изречение, подобно на:

„ Радвам се, че се абонирахте за моя бюлетин. Благодаря ви!“

Това прави особено лошо впечатление и е способно да раздразни и по-хрисими души. Просто никой не обича да го поставят натясно. Освен това се задейства механизмът, описан по-горе – „Кога съм се абонирал, какъв е този сайт, кой ми изпраща това?“. Никой не обича да го правят на балама и да го лишават от правото му на избор.

E-mail_biuletin_anketa_potencialni_klienti

Не прекалявай с мейлите

Дори да даваш непрекъснато полезна информация, ако бълваш по един имейл или бюлетин дневно или през ден, бързо ще спреш да се радваш на вниманието на своите (по)читатели, потенциални и реални клиенти, и абонати. Разбира се и в този случай има изключения, но те са редки. Гради отношенията си с аудиторията, както се гради успешна любовна връзка – бавно, ненатрапчиво, грижливо, като оставяш другия да диша и да се чувства свободен. Нали си представяш как би се почувствал, ако някой те тормози през половин час със съобщения колко те обича, колко си мил, добър, нежен, как иска да ти подари нещо си, защото си толкова прекрасен и т.н. Според мен няма да издържиш дълго да бъдеш обект на толкова буен любовен поток. Е, с клиентите – потенциални и реални – е същото. 

Разбрах какво да не правя, а какво да направя

Говори си с хората. Това е едно от най-големите предимства, които ти дава интернет – можеш да общуваш директно с потенциалните и реалните си клиенти. Използвай го.

Когато пишеш мейл до потенциален клиент, придържай се максимално към истината. Тънкостта е да я представиш така, че човекът отсреща да разбере веднага каква полза има от това, което му предлагаш.

Когато искаш да спечелиш партньори и колеги за абонати на бюлетин, направи си труда да поканиш всеки един лично. Извести ги с кратък мейл, че подготвяш бюлетин, той ще се публикува n-броя пъти в месеца и може да им е интересен по еди какви си причини (ето тук вече предимството, че ги познаваш и предполагаш от какво имат нужда, ще ти послужи с пълна сила). Подкани ги, ако проявят интерес, да се абонират.

Ако се чудиш как да привлечеш непознати потребители за абонати, не събирай безогледно имейли, които да спамиш, това няма да ти помогне. Постави формата за абонамент на достатъчно видно място на сайта си. Сложи призив за действие и с едно кратко изречение обясни защо е добре читателите да се абонират за бюлетина ти. Може да добавиш и информация колко пъти месечно абонатите получават мейл от теб. Погрижи се за качествено съдържание – уникално, забавно, полезно, и се увери, че си се насочил към правилната аудитория. Всичко друго ще се случи от само себе си.

Когато искаш повече хора да попълнят анкетата ти, обясни следното:

  • на каква тема е анкетата;
  • колко въпроса съдържа;
  • анонимна ли е;
  • какви ще са ползите за тези, които я попълнят (ще споделиш с тях крайните резултатите, ще подобриш продуктите/услугите, които ползват или просто ще са щастливи, че са направили едно добро дело и този ден).

Не бъди многословен, едва ли някой ще те чете. Постарай се да формулираш кратко и ясно защо искаш от хората да ти дадат пет минути от ценното си време.

Като за начало е това. Дръж се с потенциалните клиенти като с нормални хора, които са ти симпатични и с които би искал да общуваш по-дълго занапред. Това ще ти подскаже как е най-добре да постъпиш.

От полза ще са ти и тези статии: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *