6 маркетингови принципа за успешен фрийланс бизнес и през 2024

Започна годината, в която някои смятат, че SEO, такова, каквото го познаваме, ще изчезне; че копирайтърите (както и куп други професионалисти) ще бъдат заменени от изкуствен интелект и за специалистите ще бъда все по-трудно да надвикат вресливата тълпа.

Започна и годината, в която колкото по-добър си в това, което правиш, както и в работата с хора, толкова по-трудно ще бъдеш заменен от AI и ако градиш свободната си практика на няколко стари, но златни маркетингови принципа, твоите клиенти ще те разпознават, ще те търсят и ще настояват да работят с теб. 

Тези маркетингови принципи са формулирани от маркетинг гуруто  Сет Годин. Много ги харесвам, подписвам се под тях изцяло, спазвам ги вече години наред, затова ги преведох и ги публикувам заедно с кратки мои коментари в тази първа статия в блога за 2024.

Прочети ги, изгради свободната си практика върху тях. Работят, независимо каква нова технология клати лодката и обръща посоката на вятъра. 

1. Доверието струва повече от вниманието

Припомняй си го всеки път, когато преценяваш какво от работата си да споделяш в социалните мрежи и как да го правиш. Ползвай го като щит срещу изкушението да постнеш нещо не, защото ще е полезно за аудиторията ти, а ще привлече вниманието на още и още хора, макар че е със съмнителна стойност.

 

2. По-ефективно е да помагаш на хората да стигнат, където те искат, отколкото да ги убеждаваш да отидат там, където ти искаш

Изгради цялата си стратегия за привличане и задържане на клиенти около този принцип, подчини и структурата и съдържанието на сайта си на него. Опознай аудиторията си и дай това, от което има нужда така, както никой друг не може да го направи.

 

3. Когато избираш клиентите си, избираш бъдещето си

Работи по проекти, които ти харесват с хора, които уважаваш. Осигури си плавен работен процес, добро заплащане, уважение към труда ти и удовлетворение от свършеното и от преживяването като цяло. Всичко друго е компромис не само с работата ти. Прочети:

и действай.

маркетингови принципи, фрийланс, свободна практика

4. Разкажи за услугата/продукта си на 10 души. Ако те не разкажат поне на други 10, подобри услугата/продукта си

Едва ли има по-лесен и безплатен начин да тестваш нещо преди да си го пуснал на пазара. Можеш да го направиш през блога, сайта си, профилите си в социалните мрежи.

 

5. Припомняй на себе си и на клиентите си мотото „Ще платиш много, но ще получиш много повече, отколкото си платил“

Този принцип ти помага при преговорите – обосноваваш цената си, като обясняваш на клиента си какво наистина ще получи за парите си. Предпазваш се от изкушението да свършиш работата си как да е и съответно да навредиш на репутацията си и да загубиш клиент. Спазваш го и печелиш верни, дългосрочни клиенти, които не се пазарят за всяка стотинка и уважават труда и времето ти.

 

6. Дръж се така, сякаш хората те наблюдават, защото те наистина го правят

Дори да не постваш редовно в социалните мрежи или пък да постваш и да получаваш само по няколко лайка на постовете си; дори да работиш само по златната схема „от уста на уста“; дори да ти се струва, че точно този клиент/партньор/колега никой не го знае – не се отпускай. Това не значи да си създаваш и да поддържаш измислен образ. Значи да отстояваш принципите си и да даваш винаги най-доброто от себе си в комуникацията и работата с клиенти/партньори/колеги.

Тези приницпи могат да се приложат от всеки фрийлансър, независимо от сферата му на дейност. Помисли как и какви промени, базирани на тях, да направиш в своята свободна практика и действай.

Направи и още нещо!

Абонирай се за блога и получавай всеки понеделник полезни съвети, вдъхновяващи интервюта, интересни истории и известия за безплатни консултации със счетоводител, копирайтър и дизайнер, които ти помагат да създадеш и развиеш стабилна свободна практика. Покани и колеги, абонаментът и цялата полезна информация са напълно безплатни.

Успешна година!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *