Питай счетоводител #61

Безплатна счетоводна консултация за януари!

⇓⇓⇓

Информирай се:

 • как трябва да осчетоводяваш дейността си;
 • трябва ли да се регистрираш по ДДС, ако работиш с чуждестранни клиенти;
 • какво трябва да направиш, за да излезеш в майчинство, ако работиш на свободна практика;
 • можеш ли да работиш на трудов и граждански договор;
 • как да осчетоводяваш продажбите си в Etsy.

Изясни си всеки счетоводен въпрос с помощта на страхотен счетоводител, който работи с фрийлансъри и собственици на микро- и малък бизнес.

Питай счетоводителя Стефка Василева. Напиши въпросите си в коментар под този пост. Тя ще отговори на първите 10 човека до петък (26. 01. 2024). 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

22 comments to “Питай счетоводител #61”
 1. Здравейте,
  Имам 2 въпроса. Първият е свързан с акции.
  1. Как трябва СОЛ да декларира дивидент от акции (на чуждестранна компания, не е ETF), който също е дял/акция (a не е парична сума)? Като отделна позиция в ГДД с нулева цена на придобиване ли? Ако се третира като дивидент и се заплати 5% данък дивидент, след като се продаде като акция и се плати данък печалба 10% няма ли да стане двойно облагане?
  2. Вторият въпрос е свързан с майчинство. Ако СОЛ си направи фирма – ЕООД, в която е управител, като излезе в майчинство какво трябва да направи, за да може фирмата да продължи дейност (да няма прекъсване на дейността) и управителката да си взема майчинството? Може ли временно да се смени управителят на ЕООД?

  • Здравейте,
   1. Придобиването и сделките с акции, облигации и дивиденти се декларират с приложение номер 5 и номер 8 в годишната данъчна декларация.
   Декларира се придобиването, а когато има сделка и резултатът от сделката. Ако резултатът е печалба, то тогава се заплаща данък.
   2. Когато едно физическо лице е управител на ЕООД и се наложи да излезе по майчинство, може да назначи друго лице, което да бъде управител на дружеството.
   Поздрави,
   Стефка

 2. Здравейте!
  Как стои въпросът с отчитането на доходи от тикток лайв/битки, ютюб лайв стрийм, фейсбук и инстаграм подаръци и др. когато хората просто дават/даряват пари чрез различните инструменти в платформите за да подкрепят създателя на съдържание. Да речем, че създателят на съдържание е фрийлансър с вече рег-я по чл. 97.а.
  Има ли нещо по специфично точно при отчитане на тези “подаръци” от последователи/зрители.

  Поздрави

  • Здравейте,
   Регистрациято по чл. 97а от ЗДДС е заради фактурите за разход, които получавате от съответните платформи.
   А приходите трябва да ги отчитате като облагаем доход, освен в случаите, в които можете да докажете, че тези приходи са ви подарък, дарение и т.н.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Ако физическо лице (СОЛ) извърши повече от 6 сделки с акции за година, трябва ли да си създаде фирма? Ако не е нужно, трябва ли да уведоми някоя агенция за тази си дейност и коя?

  • Здравейте,
   Със сигурност сделките (независимо от техния брой) трябва да се декларират в годишната данъчна декларация. Ако сделката е на печалба, то трябва да се плати и данък.
   Не съм запозната да има задължение за регистрация на фирма над определен брой сделки.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здравейте,имам няколко въпроса ..
  Колко трудов стаж ми трябва за да взимам майчинство ?
  Колко време трябва да са ме осигурявали назад(като от март до декември съм осигурявана на 2 ч на 195 лв а от януари започнаха на 1200 лв на 8 ч)
  Ще мога ли да изляза болничен 45 дни преди термина и ще ми бъде ли платен(понеже няма да имам 1 година назад)като той е на 30 септември ?
  И ще мога ли да получавам майчинство?И какъв размер ще бъде то?Ше се приравни ли с тези 195 лв?

  • Здравейте,
   Необходимо е да имате общо 2 години трудов стаж, за да получавате обезщетение за отглеждане на дете.
   В момента, в който излезете в болничен или майчинство, трябва да имате работодател.
   Относно размера на майчинството – зависи от това колко време сте се осигурявала, на какъв осигурителен доход, колко обще трудов стаж имате и т.н. В сайта на НОИ има много добри калкулатори за изчисление на майчинство, можете да направите изчислението лесно.
   Поздрави,
   Стефка

 5. Здравейте!
  Трябва ли СОЛ да подаде декларация 55 за четвърто тримесечие или размера на окончателният данък се определя с годишната данъчна декларация?
  Благодаря!

  • Здравейте,
   Подава се годишна данъчна декларация. Не се подава декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ за четвъртото тримесечие.
   Поздрави,
   Стефка

 6. Здравейте,
  Прекрасно е, че има такова пространство, където да си споделим дилемите и да си зададем въпросите, но и да получим отговор.

  Моите колебания са следните:
  Работя на трудов договор и съм осигурена на максималния доход. Имам желание да започна и собствена дейност паралелно с това. Въпросите ми са:
  1. Към коя категория на свободната професия спадат следните дейности: създаване и продажба на дигитални книги/наръчници/ппанери, впоследствие и онлайн обучения и консултации? Всички са коучинг материали и са създадени от мен.
  2. Предвид естеството на коучинга, коучинг сертификат достатъчно основание ли е да мога да се регистрирам като свободна професия?
  3. Възможно ли е да се отвори и Etsy магазин за продажба на дигиталните продукти с такава регистрация (в тази категория свободна професия) като се направи и частична ДДС регистрация?
  4. Правилно ли се насочвам към регистрация като свободна професия и частична ДДС регистрация като най-подходящата форма за легализиране на такава тепърва стартираща дейност? Или има и по-подходящи опции?

  Предварително благодаря.

  • Здравейте,
   Относно първия въпрос, изпращам класификатор на професиите, където най-точно ще успеете да видите това, което Ви интересува. Коучинг не фигурира в класификатора с дейностите, но можете да се регистрирате като консултант.
   Регистрацията задължително трябва да стане на базата на дипломата или сертификат, притежаван от Вас.
   За работа в Etsy бихте могли да работите с тази регистрация, според мен.
   Правилно разсъждавате, че за стартираща дейност това по-подходящата форма на работа.
   Поздрави,
   Стефка

 7. здравейте,

  в момента съм 2ра година отпуск по майчинство – бих желала да продавам изкуството си, та това ме насочи към “свободна практика”. въпросът е, че след като вече съм назначена на работа и съм в майчинство,мога ли да бъда и freelanser? също така, как биха стояли нещата в случай, че забременея по време на тази 2ра година отново? имам ли право да упражнявам свободна практика, докато съм назначена и трябва ли да уведомявам работодателя си?
  благодаря ви предварително

  • Здравейте,
   При упражняване на свободна професия, трябва да заплащате осигурителни вноски. Ако подадете в НАП декларация, че упражнявате дейност докато свободна професия, те ще подадат данните към НОИ и ще Ви прекъснат изплащането на обезщетение.
   Ако получавате обезщетение за отглеждане на дете през втората година, можете да работите на граждански договор, като сумата, която получавате не трябва да превишава минималния осигурителен доход за страната. Тогава няма да имате проблем с изплащане на обезщетението за отглеждане на дете.
   Поздрави,
   Стефка

 8. Здравейте! Имам въпрос относно данъците и осигуровките, за лице на свободна практика, което се осигурява на минимална заплата, без майчинство и безработица. Има ли вариант, при месеци с по-ниски доходи от минимума, да не се плащат осигуровките или някакво друго облекчение? Благодаря!!!

  • Здравейте,
   Да, има такъв вариант. За месеците, в които няма да имате дейност, подавате декларация за временно прекъсване на дейността. По този начин не дължите осигурителни вноски.
   Поздрави,
   Стефка

 9. Здравейте,

  интересува ме какви са стъпките за регистрация като свободна професия. Кандидатствам за позиция в международна компания, която изисква да бъда self-employed, като не изисква никакви други документи и сертификати относно завършено образование. Към момента не съм назначена на трудов/граждански договор на друго място. При това положение възможно ли е да се регистрирам като самоосигуряващо се лице?

  • Здравейте,
   Да, възможно е да направите регистрация в Регистър Булстат.
   Тази регистрация се прави на базата на притежавана от Вас диплома или сертификат, удостоверяващ, че имате право да се регистрирате за съответната професия.
   Поздрави,
   Стефка

 10. Здравейте,
  ветеринарн лекар – зоопсихолгог съм на трудов договор осигуряват ме на 933лв.
  Допълнително давам консултаци и като зоопсихолог – правя и семинари. Въпросите ми са следните
  1. Мога ли да се регистрирам като свободна професия и да работя и на трудов договор?
  2. като свободна професия на какъв доход трябва да се осигурявам?
  3. трябва ли да имам касов апарат за да отчитам приходите от консултации?
  4. трябва ли да имам отделна фирмена сметка за приходите от консултации и семинари?
  5 Мога ли да спра дейност за времето в което нямам консултации и семинари
  6.какави документи и кога трябва да подавам -за 2024 година?

 11. Здравейте,
  Разбира се, можете да направите регистрация в Регистър Булстат с дипломата, която имате.
  Можете да работите по трудово правоотношение и като свободна професия едновременно и това няма да бъде проблем.
  Доходът, на който ще се осигурявате е или авансово избран от Вас доход, или реално придобивания доход.
  Не е задължително да имате различна банкова сметка заради свободната професия.
  Можете да стартирате и спирате осигуряването си като свободна професия колкото пъти пожелаете през годината.
  Трябва да подавате декларация за осигурителните вноски, декларация за авансов данък и годишна данъчна декларация.
  Поздрави,
  Стефка

  • Благодаря ви за консултацията ,
   Моля разяснете и този въпрос 🙂
   3. трябва ли да имам касов апарат за да отчитам приходите от консултации?
   Поздви д-р Гетова

   • Здравейте отново!
    Свободните професии са освободени от задължението да издават касов бон при приемани на плащания в брой.
    Поздрави,
    Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *