Питай копирайтър #17

Имаш въпроси относно съдържанието на твоя сайт, блог, фейсбук страница или си начинаещ копирайтър, който има нужда от съвет. На твое разположение съм за безплатна консултация в блога. Задай въпроса си в коментарите, ще отговоря на първите 5 до понеделник вечер (18. 01. 2021).

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

2 comments to “Питай копирайтър #17”
 1. Здравейте, не съм начинаещ копирайтър. Имам редица доволни клиенти и такива, с които работя дългосрочно. Винаги ми е било трудно да направя предствянето си, когато кандидатствам за някой нов проект. При повече от проектите, не знам къде се публикуват материалите ми и няма как да насоча внимянието на новия потенциален клиент към мои текстове. Как е най-добре да подходя при кандидатстване за нов проект, за да имам по-голям шанс да спечеля доверие?

 2. Здравейте, не знам в какви сфери пишете, но ми звучи странно, че нямате представа къде се публикуват изготвените от вас материали. Бих ви посъветвала просто да попитате, едва ли някой би отказал да ви отговори. От друга страна, щом сте фрийлансър с опит, това вероятно вече сте го направила и по някаква причина нямате достъп до тази информация.

  Ето какво може да направите – подберете най-добрите материали и сглобете едно pdf портфолио или онлайн портфолио с ограничен достъп. Качете в него текстовете, би трябвало да ги имате в Word файлове. Към всеки проект добавете описание на заданието и уточнения с каква цел е поръчан текстът, какво иска да постигне с него клиентът. Оставете и името на съответния клиент.

  Така хем няма да дублирате онлайн текстове, които са вече качени на сайтовете на клиентите ви, и към които не можете да дадете линк, хем ще можете да ги показвате на потенциални клиенти.

  Фактът, че в описанието на всеки проект е включено името на клиента, за когото е правен също помага да спечелите доверие – всеки може да се обади или да пише и да провери дали сте работила за тази фирма, или не.

  За да сте съвсем спокойна, може да уведомите клиентите, чиито материали ще ползвате, как смятате да го направите.

  Когато кандидатствате за нова поръчка, пращате pdf или линк с парола за достъп до вашето онлайн портфолио. Може да обясните защо портфолиото ви е в подобен вид, а не е публично – клиентите ви се чувстват по-спокойни, цените комфорта им, т.н., може и да не обяснявате, не знам към какви клиентите сте се насочила и не мога да ви дам категоричен съвет в това отношение.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *