Питай фотограф #3

Консултацията с фотограф ще ти помогне да откриеш как да представиш своя бизнес в снимки, така че да привлечеш клиенти; да снимаш продуктите си така, че всеки да поиска да ги купи и да позираш спокойно по време на бизнес фотосесия, за да те видят клиентите и партньорите ти във възможно най-добра светлина.

Павлина Иванова е професионален фотограф и е готова да отговори на въпросите ти.

Опиши проблема си в коментарите, тя ще помогне на първите трима до сряда вечер (02. 09. 2020). Приятно питане!

===

Павлина Иванова, питай фотограф, фрийланс, свободна практика, бизнес фотгорафия, бизнес портрет

Аз съм фотограф Павлина Иванова. Една от моите специализации е да правя професионални снимки за бизнес и портфолио. Работя с хора, които сега изграждат бизнес модела си и често за първи път застават пред камера. За да внеса повече блясък и увереност в снимките по време на вашата фотосесия, ви помагам през целия процес. От планирането до позирането.

Занимавам се с фотография от 5 години. Имам професионални интереси в областта на дигиталния маркетинг и social media. Това ми дава различен поглед над фотографията и аз гледам на нея не само като метод за съхраняване на образ, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя.

Преди фотографията натрупах богат опит в печатния дизайн и в сферата на услугите. Изучавала съм моден дизайн, компютърни системи и технологии.

Тук е мястото, където всеки твой въпрос ще получи отговор, за да изглеждаш блестящо на снимки всеки път!

2 comments to “Питай фотограф #3”
 1. Здравейте, Магдалена!

  Портретната арт фотография е малко двусмислен жанр. Някои твърдят, че за да се счита за изящно изкуство, изображението трябва да съдържа специфични елементи. Аз обаче съм на мнение, че ние като фотографи можем да решим дали нашата работа се вписва в жанра или не.
  Разбира се има модели, които можете да използвате, за да създадете арт портрет – пози, изражения и осветление, които добавят елегантно докосване.
  По принцип портретите представят поне един човек, чието лице може или не може да бъде показано. Външният вид на обекта ви може да бъде скрит от грим, сенки или предмет.
  Алтернативно, главата им може да бъде обърната или дори да не е включена в рамката, за да се акцентира върху определена тема. Има тънка, неясна граница между портретна и арт-портретна фотография. Според мен, имате пълното право да го етикетирате, както искате.
  Ако това е нещо, което може да виси в художествена галерия, това е изобразително изкуство. Ако сте планирали внимателно фотосесията си и сте имали предвид много специфична концепция, вашите резултати са изобразително изкуство.

  Ето най-общо няколко насоки с които портретната фотография може да се счита за арт:
  • Използвайте класически фонове, за да подчертаете темата
  Артистичните портрети най-често имат много прост фон, който ще подчертае характеристиките на лицето на вашия обект, като текстури на кожата, дрехи и обектите, които те държат. Най-често това е черен фон, който създава илюзията за дълбочина и принуждава окото да се фокусира изключително върху модела.
  Аз самата рисувам такива фонове върху платно, които използвам не само в портретната, а и в продуктовата фотография.
  • Включете артистични пози, за да представите моделите си позиращи по елегантен и естествен начин
  Художествената фотография прелива от фини детайли в позите, така че разглеждайте колкото се може повече снимки и картини, и включвайте тези детайли в собствените си снимки.
  • Бъдете креативни с грима и костюмите
  Костюмите и грима допринасят много за визията на арт снимките. Може да използвате магазините втора употреба за находки или специализираните групи във фейсбук за продажба и размяна на фотографски пропсове.
  • Използвайте книги, цветя, купи и инструменти имат текстури
  Имайте предвид историята, която разказвате, когато подбирате какви предмети да използвате в снимката. Искате да създадете характер или да направите своя портрет да изглежда естетически приятен? Внимавайте за текстури, детайли, форми и неутрални цветове.
  • Портрети без лица
  Художествени портрети без лица са идеални за автопортрети, експериментални снимки или тестови снимки с обекти, които не искат да показват лицата си.
  Понякога снимка на ръка, кичур коса или извит гръбначен стълб може да предизвика спомени далеч по-мощни от снимка на лице на непознат. Това ще ви накара да мислите нестандартно и да подобрите уменията си за наблюдение.
  • Снимайте на бавна скорост и включете размазване в движението.
  Като цяло размазването в движение е нещо, което много портретни фотографи обикновено избягват. Вие като артист обаче, смятам, че трябва да експериментирате с различни техники. Например, леко движение на ръката може да направи снимката ви да изглежда като недовършена картина. Движещата се коса може да изглежда като водопад.
  • Важно е да направите така, че вашият модел да се чувства комфортно.
  Имайте предвид, че не всяка поза и израз ще работи за всеки модел. Това, което изглежда добре на един човек, ще изглежда сковано за някой друг.
  • Ретуш.
  Ретуширането и корекцията на цветовете могат да добавят много допълнителна дълбочина към вашите портрети. Разбира се, редактирането на снимката не е задължително.

  Като цяло, артистичната фотография е за това, не само да улавяте живота такъв, какъвто е, но и да създавате свои светове. Да направите така, че вашите собствени идеи да оживеят. Да изследвате красотата на хората под различни форми и да предефинирате артистичните си умения. Истинската красота на този жанр може да се намери в свободата му да бъде каквото пожелае. Фотографията с изобразително изкуство няма граници или ограничения. Всичко зависи от вашата зона на комфорт, вашите идеи и техническите ви умения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *