Питай копирайтър #11

Колкото по-качествено съдържание предлагаш на посетителите на твоя сайт, блог, фен страница, толкова по-лесно ще ти е да ги превърнеш във верни твои поддръжници, фенове на продуктите/услугите ти, а после и лоялни клиенти.

Ти това много добре го знаеш. Само дето имаш още куп въпроси: как да създадеш качествено съдържание, какво значи „качествено“, колко често трябва да го генерираш, докога, какво правиш като ти се изчерпят идеите, защо читателите не коментират, защо коментират, но не купуват, защо аха да купят и се отказват.

Възползвай се от безплатната консултация с копирайтър, за да намериш отговорите. Питай ме, ще се постарая да ти помогна. Опиши проблема си в коментарите, ще дам отговор на първите 5 до събота вечер.

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

6 comments to “Питай копирайтър #11”
 1. Здравейте, кои безплатни програми да инсталирам или да ползвам онлайн, за да ми дадат достоверна информация за уникалността на статията, ключови думи и т.н.?

  • Аз ползвам Advego Plagiatus, но не ми е удобна и също с интерес ще следя какво ще препоръча Иванка. Също ще съм благодарна и на програми за проверка на правопис.

   • Здравейте, Ива,

    по принцип не ползвам програми за проверка на правопис. Страхувам се, че ще ме успят и ще направя повече пропуски. Ползвам съвсем традиционна техника за редактиране. Оставям текста настрани и го чета на следващия или по-следващия ден, специално за грешки (не гледам нищо друго). След това го изчитам втори път, като произнасям всяка дума, буква по буква, на глас.

    Все пак може да пробвате http://pravopis.jabse.com

    Не хваща число и род на съществителното и глаголите или грешки, при които думата си остава смислена, с конкретно значение на български. Хваща само ако думата, заради грешката, е загубила смисъл и не прилича на друга в българския. Но пък като поднася текста по друг начин, извън файла, в който сте свикнала да го гледате, изглежда като чужд и почти винаги може да си хванете пропуснати грешки.

  • Здравейте,

   освен Advego Plagiatus, която Ива Граматикова вече е посочила, ползвам https://content-watch.ru/text, ако е необходимо.

   Показва смислени пропуски и дублирания, които подлежат на промяна. Понякога Advego е доста по-зле в това отношение.

   Най-ефективен и удобен за мен е CopyScape, само че платената версия. https://www.copyscape.com/

   Ако клиентите и работата ви изискват чести проверки, по-добре си платете за нея и я калкулирайте в цената на продуктите/услугите си.

   За ключовите думи не съм сигурна, че разбрах правилно, но! ако търсите инструмент, с който да определяте ключови думи за вашия сайт, ползвайте

   Google Search Console
   Google Trends
   https://serpstat.com
   https://neilpatel.com/seo-analyzer

 2. Като им предложите статии по темите, които ги интересуват и вълнуват. 🙂

  Сигурно имате достатъчно добра представа на кого продавате и какви са грижите, желанията, интересите на вашите клиенти. Планирайте и създавайте статиите си според тях.

  Темите, които пускате в момента в блога на Vanilla, не са лоши, но са много общи. Модните тенденции за годината вероятно вълнуват клиентите ви, но те могат да прочетат подобна статия на още минимум 10 – 15 сайта. Предложете им нещо, което не могат да намерят другаде.

  Идеи как да комбинират аксесоарите, които предлагате (тук без хубави снимки на различни комбинации няма да минете, само текст не е достатъчен); идеи и насоки за подаръци, но за конкретна група – например може да улесните мъжете, които избират подаръци за жените/майките/сестрите си; поредица статии за дома и декорирането му; рубрика, в която ваши клиенти могат да споделят свои снимки, издокарани с аксесоари от вашия магазин или снимки на дома си, декориран с ваши артикули.

  Не мога да съм по-конкретна, защото не познавам целевите ви групи. Но ако направите съдържание, което отговаря на техните нужди, те ще го споделят със своите приятели и познати.

  Колкото до коментарите – тук работата е малко по-сложна. В много случаи по дадена статия няма коментар, просто защото няма какво да се коментира. Информацията е представена изчерпателно, няма въпроси, темата не предизвиква полемика.

  Ако искате коментари, пишете провокативни текстове; давайте гледна точка, противоположна на тази на повечето посетители/читатели/клиенти на сайта ви; задавайте директни въпроси, на които не може да се отговори само с “да” и “не”. Стойне Василев го прави в личния си профил във Фейсбук, при това много умело. Разгледайте го и помислете как може да ползвате този подход във вашия блог и във Фейсбук.

  Друг начин да ангажирате аудиторията е като ѝ въздействате емоционално. Накарайте я да плаче, да се смее, да се възмущава – тогава тя ще споделя и коментира. Как да стане това, когато имате магазин за бижута и аксесоари? Помислете за рубрика, в която разказвате женски истории. Определете какви да са спрямо аудиторията ви. Може да разказвате за клиентката, която най-много ви е впечатлила тази седмица. За елегантните жени, които срещате в ежедневието си. За силните жени, които се борят и постигат каквото са си наумили. Вие ще решите за какво. Търсете, ако щете, измисляйте кратки истории, с които клиентите ви могат да се идентифицират. Това ще доведе до ангажираност и изграждане на здрава връзка между тях и марката.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *