Питай копирайтър #37

Как трябва да подходиш, ако искаш посетителят на сайта ти да извърши конкретно действие?

 1. Кажи му какво е то и защо да го извърши, каква ще му е ползата от него.           
  Например: „Развийте уменията си за писане и създавайте текстове, които превръщат посетителите на сайта ви в клиенти. Запишете се на индивидуално копирайтинг обучение.
 2. Дай му ясни инструкции как да го извърши.           
  Например: „Свалете въпросника (Word file)*, попълнете го и ми го изпратете обратно на (мейл). Трябват ми 3 работни дни, за да изготвя подходящата за вас програма и да ви я изпратя заедно с цена и подробности за обучението.“     *Думата „въпросник” трябва да е активен линк, на който посетителят да кликне, за да свали съответния файл.

 3. Махни всичко, което може да го отклони от следването на инструкциите.                                                                                                         
  Погрижете се наоколо да няма други линкове, които да извеждат посетителя от страницата; да не го подтиквате към други действия; да не го разсейвате с никаква информация – текстова или визуална

Ако се чудиш дали си успял да изпълниш достатъчно добре тези три условия в твоя сайт, или ако имаш други въпроси, свързани с копирайтинг за уеб, питай ме.

Включи се в безплатната копирайтинг консултация за фрийлансъри и собственици на малък бизнес за ноември. Задай въпросите си в коментарите. Ще отговоря на първите 5 до сряда, 22 ноември. 

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

2 comments to “Питай копирайтър #37”
  • Здравейте, Андриана,

   Разгледах страницата ви, прочетох доста постове.

   Първото, което се набива на очи е, че се рекламирате повече отколкото давате полезно съдържание. Имате и полезни за аудиторията постове, но те са много по-малко. Повечето се въртят около призив да работят с вас или да се запишат за безплатна консултация.

   Това обикновено отблъсква посетителите бързо. Комбинирайте нещата. Дайте им полезен съвет за техния сайт, кажете на потенциалните си клиенти как да си подобрят съдържанието, после им напомнете, че това е работа пипкава и деликатна и можете да го направите вместо тях.

   Второто, което ми прави впечатление е, че говорите прекалено общо. Не виждам конкретните проблеми на аудиторията, за която пишете. Предполагам, че сте направила персони на вашите потенциални клиенти. Върнете се към тях и вижте какво са им проблемите. Включете ги в постовете си, пишете за тях, ползвайте формулата проблем/задълбочаване на проблема, предлагане на решение например. Посетителите на страницата ви трябва да разпознават своите болки и грижи в това, което пишете.

   Третото е – няма емоция в това, което пишете. Не ме увличате. Имам чувството, че ви е било скучно да правите тези постове и съответно на мен ми е малко скучно да ги чета. Нямат лице (това се дължи и на проблема с общото говорене), нямат сърце. Всичко, което казвате е вярно, но какво от това? Посетителите ви могат да го прочетат на стотици други места. Затова в случая е много важно как го казвате. Тук не се чува вашият глас. Намерете го и го използвайте.

   Не прекъсвайте историите си по средата. Постът с фризьорския салон е много симпатичен. Само че няма финал. Разкажете ни първо историята. Нека да усетим възмущението ви, че гледат на вас като на касичка и че трябва да спорите с фризьорката и да настоявате сама да определите дължината на собствената си коса.

   След това изведете изводите, задайте въпроса си, въобще, оставете целия панел с полезна информация под историята. Сега спирате на “чувствах се нечута” и не разбрахме дали сте станали от стола наполовина подстригана, с неизсушена коса и сте си тръгнала. Не разбрахме каква е вашата реакция като клиент в тази ситуация.

   Не казвайте на клиентите си колко е кофти съдържанието им. То най-вероятно е такова, но те може и да не го знаят. Кажете им какво се получава, когато съдържанието е смотано, какви проблеми влече със себе си недобре написаният текст за уеб. Когато разпознаят проблемите, те ще разберат, че имат нужда от вашата помощ. Освен това няма да се дразнят, че някой друг им казва колко им е зле сайтът. Ще са стигнали сами до този факт.

   Това е като начало. 🙂 Първо си намерете гласа и започнете да пишете по-конкретно за проблемите на точно вашите потенциални клиенти.

   Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *